Οι περιορισμοί των Windows 10 S

Η Microsoft είχε ανακοινώσει το Surface laptop, μια συσκευή η οποία προορίζεται για τον εκπαιδευτικό χώρο, τον περασμένο Μάιο σε ειδικό event που είχε διοργανώσει. Μαζί με αυτό, ανακοινώθηκε και μια νέα έκδοση των Windows 10, τα Windows 10 S. Επρόκειτο για μια πιο light έκδοση, η οποία επέτρεπε το τρέξιμο εφαρμογών του Windows Store και μόνο. Ωστόσο φαίνεται, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζαμε. Οι περιορισμοί προχωρούν ακόμη πιο βαθιά.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι οι περιορισμοί στα Windows 10 S θέτουν ως προτεραιότητα όλα τα apps να φέρουν την υπογραφή του Windows Store. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι οι χρήστες δε θα μπορούν να εγκαταστήσουν apps εκτός Store, ακόμη και αν βασίζονται στο Universal Windows Platform design. Αυτό επίσης σημαίνει ότι οι εταιρείες και τα διάφορα ινστιτούτα δε θα μπορούν να προβούν στην εγκατάσταση των δικών τους Windows 10 Pro και Windows 10 Enterprise εφαρμογών.
Όπως είχαμε επιβεβαιώσει και παλαιότερα, οι περιορισμοί λειτουργούν αποτρεπτικά στην εγκατάσταση browsers, όπως ο Chrome, o Mozilla, εκτός και αν δημιουργηθούν εκδόσεις που να μπορούν να ανέβουν στο Windows Store. Επομένως, ο Edge είναι ο μοναδικός που υποστηρίζεται, ενώ δεν μπορείτε να αλλάξετε και την εκ προεπιλογής μηχανή αναζήτησης. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι με τα Windows 10 S δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο antivirus τρίτου κατασκευαστή, ή μια εφαρμογή που εστιάζει στην υγεία του δίσκου και στην παραμετροποίησή του. Σας αναγκάζει σαν antivirus να χρησιμοποιείτε το Windows Defender, που δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά θέτει εμπόδια σε όσους, από το χώρο του IT βασίζονται στο να ελέγχουν πολλές συσκευές με μια λύση.
Επιπλέον, προβλήματα υπάρχουν και στο τρέξιμο διάφορων Windows 10 components. Συγκεκριμένα τα Windows 10 S εμποδίζουν το τρέξιμο των:
bash.exe
cdb.exe
cmd.exe
cscript.exe
csi.exe
dnx.exe
kd.exe
lxssmanager.dll
msbuild.exe
ntsd.exe
powershell.exe
powershell_ise.exe
rcsi.exe
reg.exe
regedt32.exe
windbg.exe
wmic.exe
wscript.exe
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment