Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης κινητών

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγου Ανδρέα Αποστολόπουλου και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά με υπόθεση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που διέπραξε πλήθος απατών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος:
 «Καλημέρα σας, Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας είχε μία ακόμη σημαντική επιτυχία που αφορά την προστασία της Δημόσιας περιουσίας και την καταπολέμηση φαινομένων που προκαλούν σημαντικές δυσλειτουργίες στην αγορά, όπως εν προκειμένω ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Καταφέραμε να εξαρθρώσουμε μια μεγάλη εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία επώνυμων συσκευών κινητών τηλεφώνων από το 2013, η οποία με τη δημιουργία και τη χρήση πλαστών ή νοθευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων σύστηνε ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες από τα προαναφερόμενα είδη από εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συναλλαγές αυτές ως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις απαλλάσσονταν από την χρέωση Φ.Π.Α. Ωστόσο κατά την μεταπώληση των προϊόντων αυτών στην Ελληνική αγορά, τα μέλη της οργάνωσης που υποκρύπτονταν της διαχείρισης των εικονικών επιχειρήσεων εισέπρατταν το Φ.Π.Α. που αναλογούσε, ουδέποτε όμως τον επέστρεφαν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς ενεργούσαν με τη μέθοδο του «εξαφανισμένου» εμπόρου, ενώ τα άτομα αυτά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές. Η Ελληνική αγορά δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς τα μέλη της συστηματικά υποτιμολογούσαν τα προϊόντα κατά την μεταπώληση τους στο εσωτερικό, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό τις χαμηλότερες τιμές έναντι εμπορικών ανταγωνιστών τους, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο στις πωλήσεις, ενώ από την αρχή ενεργούσαν με το δεδομένο ότι δεν θα αποδώσουν τους αναλογούντες φόρους στο Ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε οποιαδήποτε τιμή πώλησης προέκυπτε συνυπολογιζόμενου του Φ.Π.Α. πάνω από το κόστος εισαγωγής των εμπορευμάτων αυτών, θα αποτελούσε κέρδος για την εγκληματική οργάνωση. Η Υπηρεσία μας κατάφερε να διακριβώσει όλο το φάσμα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία έχει διεθνικό χαρακτήρα και φθάσαμε στην αποδόμηση της, με τη σύλληψη δέκα (10) μελών της, μεταξύ των οποίων και των αρχηγικών.
 Αποτρέψαμε τη συνέχιση πρόκλησης ζημίας σε βάρος του Ελληνικού Δημόσιου από μελλοντική δράση της ε.ο. και συμβάλλαμε στην καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργούσε στην αγορά. Οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ, ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υφίσταται απόκρυψη εισοδημάτων περίπου 6.000.000 ευρώ. Επίσης δηλώθηκαν εικονικές αγορές εμπορευμάτων αξίας 11.000.000 ευρώ περίπου, με σκοπό να μειώσουν τον οφειλόμενο Φ.Π.Α. ως προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατά τις πρωινές ώρες της 26-04-2017 στο κέντρο της Αθήνας και σε διάφορες περιοχές της Αττικής, πραγματοποίησε ταυτόχρονα δεκαεννέα (19) έρευνες εκ των οποίων οι εννέα (9) έρευνες ήταν σε ατομικές επιχειρήσεις - εταιρείες και χώρους που διαχειρίζονταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι επτά (7) έρευνες διενεργήθηκαν σε οικίες μελών της, δύο (2) έρευνες σε λογιστικές εταιρείες και τέλος μία (1) έρευνα σε εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες διακίνησης χρημάτων συνεργαζόμενη με ίδρυμα πληρωμών του εξωτερικού.
 Η προστασία της Δημόσιας περιουσίας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς αποτελούν πρωταρχικούς στόχους της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Αξιωματικούς και το προσωπικό της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για την σημαντική τους επιτυχία για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης. Θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης από τον Εκπρόσωπο Τύπου Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Θεόδωρο Χρονόπουλο».
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment