Σχέδιο για άμεση πρόσβαση των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών σε δεδομένα χρηστώ

Οι διωκτικές αρχές των κρατών-μελών είναι πιθανό να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών, σε περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτός είναι ο σκοπός των προτάσεων που θα υποβάλει η Vera Jourova, Επιτρόπου Δικαιοσύνης, ώστε να μπορούν να ανακαλυφθούν πιθανοί ύποπτοι δράστες ή συνεργοί τους. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν σήμερα, σε μία συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης των χωρών-μελών. 
Ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση είναι τι είδους πληροφορίες θα καλύπτει το νέο μέτρο, δηλαδή κατά πόσο θα περιλαμβάνει “μεταδεδομένα” για τον εντοπισμό των υπόπτων ή περιεχόμενό τους, όπως αναρτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητιούνται τρεις εναλλακτικές λύσεις, ξεκινώντας από τη δυνατότητα των διωκτικών αρχών μίας χώρας να ζητά δεδομένα απευθείας από έναν πάροχο ξένου κράτους, παρακάμπτοντας την εγχώρια αστυνομία. 
Επίσης εξετάζεται το σενάριο θέσπισης της νομικής υποχρέωσης των παρόχων να παραδίδουν δεδομένα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αστυνομία, χωρίς να υπάρχει νομικό αίτημα. Η τρίτη επιλογή είναι οι διωκτικές αρχές να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στους servers, ώστε να μπορούν να αντιγράψουν όποια δεδομένα χρειαστούν. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι αποφασισθεί θα αποτελέσει “οδηγό” για την προσαρμογή των εθνικών νομοθεσιών.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment