H “lensless camera” της Caltech μπορεί να κάνει τα κινητά ιδιαίτερα λεπτά

Καθώς τα κινητά μας γίνονται όλο και λεπτότερα, ένα χαρακτηριστικό τους συνεχίζει να… εξέχει: το σύστημα φακών της κάμερας. Η λήψη καλών φωτογραφικών και η δυνατότητα σωστής εστίασης σε πολλές διαφορετικές αποστάσεις απαιτεί συγκεκριμένου αριθμού και πάχους οπτικά στοιχεία, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί το “εξόγκωμα της κάμερας”. Ή μήπως υπάρχει; Ερευνητές της Caltech επινόησαν έναν “optical phased array” chip που χρησιμοποιεί αλγόριθμους ως υποκατάστατο του φακού.
Με την προσθήκη μίας χρονικής καθυστέρησης –μικρότερο του τετράκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου- στο φως που λαμβάνεται σε διαφορετικά σημεία πάνω στο chip, η εστίαση μπορεί να αλλάξει χωρίς την συμβολή κάποιου συστήματος φακού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ali Hajimiri “μπορεί να αλλάξει από ευρυγώνιο επιπέδου fish-eye σε τηλεφακό στιγμιαία- με μία απλή προσαρμογή στον τρόπο που το optical phased array chip λαμβάνει το φως”. Η αρχή είναι όμοια με τον τρόπο που τα phased communication arrays μπορούν να αλλάζουν εστίαση και να καθοδηγούν τα ραδιοκύματα σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά από την ανάποδη.
Το 2014, η ομάδα των ερευνητών πραγματοποίησε επίδειξη μίας παρόμοιας τεχνολογίας, με στόχο την δημιουργία ενός projector αρκετά μικρού ώστε να χωράει στο εσωτερικό ενός κινητού ενώ μία ακόμη εφαρμογή αφορούσε στην μετατροπή του κινητού σε έναν σαρωτή ακριβείας τρισδιάστατων αντικειμένων. Τώρα ωστόσο η Caltech κατάφερε να δημιουργήσει ένα 3D, lensless camera array ικανό για τη λήψη μίας χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίας ενός barcode. Αν και η φωτογραφία δεν είναι εντυπωσιακή σε σύγκριση με αυτά που βλέπουμε από ένα σημερινό κινητό, αποτελεί απόδειξη για το πόσο ικανή είναι η τεχνολογία.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment