Πώς θα προστατεύσετε το router και το δίκτυό σας από hackers

Το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελεί για όλους μας έναν τεράστιο κόσμο στον οποίο "ζούμε" καθημερινά, όμως κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Στην εποχή των παρακολουθήσεων, των hackers και ειδήσεων σαν το πρόγραμμα "Cherry Blossom" της CIA, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη σύνδεσή μας στο Διαδίκτυο αλλά και τον εξοπλισμό της όπως το router που έχουμε στην κατοχή μας. Παρακάτω, με τη βοήθεια του secnews, θα δούμε κάποιες απλές συμβουλές και τρόπους για να αποτρέψετε τους hackers από το να παραβιάσουν τους δρομολογητές σας.
router

Αλλάξτε το admin username, password και SSID του router σας

Ένα αρκετά προφανές αλλά απαραίτητο βήμα για την προστασία του δρομολογητή σας είναι να αλλάξετε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που σας παρέχει ο κατασκευαστής ή ο πάροχός σας. Έτσι, θα μειώσετε τις πιθανότητες κάποιος να χακάρει τη συσκευή σας αποκτώντας πρόσβαση στο δίκτυό σας. Δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως τα default στοιχεία πρόσβασης είναι στην πράξη δημοσίως διαθέσιμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, το SSID φανερώνει τον τύπο του δρομολογητή σας, διευκολύνοντας τους hackers να αποκτήσουν ευκολότερα πρόσβαση σ; αυτόν. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια συσκευή Linksys ή Netgear, το όνομα του δικτύου θα εμπεριέχει τη μάρκα του router σας ή ακόμη και τον αριθμό μοντέλου κάνοντας τα πράγματα ευκολότερα για τους επιτιθέμενους. Με λίγα λόγια, εάν δεν έχουν αλλαχθεί τα προεπιλεγμένα admin username, password και SSID απαιτείται μόνο λίγη τεχνογνωσία για κάποιον που βρίσκεται εντός της εμβέλειας του σήματος του router, προκειμένου να παραβιάσει τη συσκευή σας.

Αποφύγετε τα router που παρέχονται από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs)

Eπενδύστε σε ένα καλό και ισχυρό router, καθώς οι δρομολογητές που παρέχονται από τους παρόχους δεν είναι και η πιο ασφαλής επιλογή. Οι συσκευές αυτές έρχονται με στοιχεία πρόσβασης και άλλες ρυθμίσεις που οι χρήστες συχνά δεν μπορούν να αλλάξουν, ενώ δε λαμβάνουν τόσο συχνές ενημερώσεις ασφάλειας σε σύγκριση με άλλα μοντέλα δρομολογητών.

Χρησιμοποιήστε VPN

Το VPN είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε την ανωνυμία σας ηλεκτρονικά, δημιουργώντας ένα τούνελ εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN Tunnel) μεταξύ του υπολογιστή σας και του Διαδικτύου, με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου διακομιστή που ανήκει στον πάροχο της υπηρεσίας VPN που θα επιλέξετε. Με απλά λόγια, θα φαίνεστε συνδεδεμένοι από κάποια διαφορετική τοποθεσία ή χώρα, με βάση το που βρίσκεται ο διακομιστής του παρόχου VPN (και θα μπορείτε να αποκτάτε πρόσβαση και σε ιστότοπους που έχουν αποκλειστεί από τους εκάστοτε ISPs).

Ενεργοποιήστε το τείχος προστασίας

Η ενεργοποίηση του τείχους προστασίας του δρομολογητή σας είναι μία από τις βασικότερες μεθόδους διατήρησης της ασφάλειάς σας στο Διαδίκτυο. Μπορεί να έχετε ήδη στον υπολογιστή σας κάποιο καλό firewall, όμως θα πρέπει να ενεργοποιήσετε και το firewall του router σας για επιπλέον ασφάλεια.

Ενεργοποιήστε το WPA2

Το πρωτόκολλο WPA2 ή Wi-Fi Protected Access είναι αναμφισβήτητα μια ακόμη προστασία που πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσετε. Γιατί; Είναι απλό, το πρωτόκολλο αυτό παρέχει κρυπτογράφηση. Ο τρόπος ενεργοποίησης του πρωτοκόλλου WPA2 εξαρτάται από τον κατασκευαστή του δρομολογητή σας, οπότε αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη σχετική ρύθμιση, συνίσταται να μεταβείτε στον ιστότοπο υποστήριξης του router σας για περισσότερες πληροφορίες.

Ενημερώστε το δρομολογητή σας

Μπορεί να ακούγεται αρκετά προφανές, όμως η τακτική ενημέρωση του δρομολογητή σας κάνει θαύματα σε μακροπρόθεσμη βάση. Οι κατασκευαστές κυκλοφορούν firmware updates για την αντιμετώπιση κενών ασφαλείας σε τακτικά χρονικά διαστήματα, οπότε εάν φροντίζετε να παραμένει το router σας ενημερωμένο, θα είστε πιο ασφαλείς από τους hackers. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ορισμένοι δρομολογητές λαμβάνουν και εγκαθιστούν αυτόματα τα firmware updates, ωστόσο αρκετά router δεν το πράττουν, γι' αυτό θα πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις και να ελέγξετε εάν υπάρχει διαθέσιμη κάποια νέα ενημέρωση.

Ορίστε ποιες συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το δίκτυό σας

Κάθε υπολογιστής και φορητή συσκευή με δυνατότητες δικτύωσης έχει το δικό του μοναδικό κωδικό, γνωστό ως MAC address (Media Access Control), με τη βοήθεια του οποίου μπορείτε να ορίσετε ποιες συσκευές θα χρησιμοποιούν το ασύρματο δίκτυό σας. Μέσω των ρυθμίσεων του router σας, μπορείτε να καταχωρίσετε τις διευθύνσεις MAC των συσκευών που θέλετε να έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας αποκλείοντας την πρόσβαση σε άγνωστες συσκευές.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment