H εξέλιξη του αποθηκευτικού χώρου στις mobile συσκευές

Aυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και θα αναζητήσουμε την εξέλιξη του αποθηκευτικού χώρου στις mobile συσκευές. Θα θυμηθούμε μερικά από τα καλύτερα τηλέφωνα καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα οποία μας επέτρεψαν να μεταφέρουμε “μεγάλες” ποσότητες δεδομένων όπως φωτογραφίες, video, μουσική ή οτιδήποτε άλλο.

Η ιστορία μας αρχίζει το 2005, καθώς είναι η χρονιά που βλέπουμε πραγματικά αξιόλογες προτάσεις. Αρχίζουμε με το γνωστό Nokia 91, το οποίο διέθετε τον “τεράστιο” χώρο αποθήκευσης των 8 GB. Αυτός ο εντυπωσιακός αριθμός επιτεύχθηκε με miniaturized computer technology - έναν σκληρό δίσκο. Έως τότε η μνήμη flash ήταν πανάκριβη. Η πρώτη microSD των 4 GB, δεν θα εμφανιστεί πριν το 2007. 


Η επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι ταυτόσημη με την άφιξη της συσκευής iPhone, το 2007. Η συσκευή φέρει αποθηκευτικό χώρο έως και 16 GB. Η τελευταία συσκευή η οποία εμπεριείχε σκληρό δίσκο, κυκλοφόρησε πέρυσι και ακούει στο όνομα Samsung i310. Από το iPhone απουσίαζε η υποδοχή microSD αν και ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν κάρτες με σημαντικό χώρο αποθήκευσης την εποχή εκείνη. 


Η Nokia επέστρεψε στο θρόνο της το 2008 με την πρόταση Nokia N97. Η συσκευή προσφέρει 32 GB ενσωματωμένης flash μνήμης αποθήκευσης κι επιπλέον επέκταση έως και 16 GB μέσω κάρτας microSD.


Το ίδιο έτος η SanDisk θα εισάγει στην αγορά microSD κάρτα αυτού του μεγέθους. Για λίγα χρόνια είχαμε κολλήσει στα 32 GB, έως ότου οι Φιλανδοί να κυκλοφορήσουν στην αγορά το Nokia N9, μία υπέροχη MeeGo συσκευή με χώρο αποθήκευσης στα 64 GB. Λίγους μήνες αργότερα η Apple θα ισοφαρίσει τον αποθηκευτικό χώρο με την ανακοίνωση της συσκευής iPhone 4s. Καμία από τις συσκευές αυτές δεν παρείχε υποδοχή microSD. Έτσι φθάσαμε στο 2011 όπου χάρη στην Knigmax, παρουσιαστήκαν στην αγοράς κάρτες υποδοχής των 64 GB. 


Το 2013 η Meizu υποσχέθηκε αποθηκευτικό χώρο έως και 128 GB με την πρότασή της Meizu MX3, χωρίς καμία άλλη ανάλογη συσκευή τη χρονιά εκείνη. 


Έως το 2015 όπου το Asus Zenfone 2 Deluxe και συγκεκριμένα η ειδική έκδοση ZE E551ML, έρχεται με χωρητικότητα 256 GB ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου. Πιθανόν να μπορούσατε να διπλασιάσετε τον χώρο αποθήκευσης της συσκευής εάν υπήρχε την εποχή εκεί microSD, όμοιας χωρητικότητας. Την ίδια χρονιά η SanDisk κατάφερε να δημιουργήσει microSD κάρτα αποθηκευτικού χώρου έως 200 GB. Στη συνέχεια αργότερα είδαμε και κάρτες SD των 256 GB αν και η ζήτηση ήταν περιορισμένη και δεν θα βλέπαμε σύντομα κάποια πρόταση στα 512 GB. 

Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές έχουν στραφεί προς την αύξηση της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων και λιγότερο στην περαιτέρω αύξηση του αποθηκευτικού χώρου. Επίσης βλέπουμε εταιρείες να προωθούν cloud λύσεις αποθηκευτικού χώρου ως εναλλακτική λύση (κάποιες έχουν φθάσει ήδη σε μεγάλα μεγέθη). 


Ακόμη και η μορφή microSD δείχνει πλέον σημάδια κόπωσης - “Class A1” - καθώς απαιτούνται υψηλές επιδόσεις προκειμένου να εκτελέσουν εφαρμογές από εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Απάντηση σε αυτό έρχεται να δώσει η μορφή UFS οι οποίες υπόσχονται υψηλές ταχύτητες μετάδοσης.

Αρχικά οι συσκευές δεν είχαν αυτόνομο αποθηκευτικό χώρο - διατηρούσαν έναν τηλεφωνικό κατάλογο και τα εισερχόμενα SMS, στις κάρτες SIM. Σίγουρα έχουν γίνει τεράστια βήματα από τότε όπως η κάρτες SIM Multimedia οι οποίες συνδυάζουν την τηλεφωνία και την αποθήκευση. Αν και δεν τις είδαμε ποτέ για ανεξήγητους λόγους.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment