Το VAR βάζει την τεχνολογία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο

Σήμερα είναι η πρεμιέρα του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία αλλά και η πρεμιέρα του VAR, της τεχνολογίας που μέσω video θα παρέχεται βοήθεια στους διαιτητές για τη λήψη σωστών αποφάσεων δίνοντας οριστικό τέλος στο “ανθρώπινο λάθος”, ενώ σύντομα θα γίνει διαθέσιμη και στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Η χρήση του Video Assistant Referee (VAR) πρόκειται να αλλάξει τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το διαιτητή κατά τη διεξαγωγή ενός αγώνα εκμηδενίζοντας τα ποσοστά λανθασμένων σφυριγμάτων τα οποία τις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Η τεχνολογία φαίνεται πως ήρθε και στον χώρο του ποδοσφαίρου και πιστεύεται πως θα αναβαθμίσει την αξιοπιστία του δημοφιλέστερου αθλήματος παγκοσμίως.
Το VAR είναι ένας βοηθός διαιτητή που παρακολουθεί τον ποδοσφαιρικό αγώνα μέσα σε ένα δωμάτιο ελέγχου (VAR Room) και καταγράφει ολόκληρο τον αγώνα έτσι ώστε όταν προκύψει μια αμφισβητούμενη φάση, να επέμβει και να ξεκαθαρίσει το τι παράβαση έχει γίνει στη φάση αυτή. Ο διαιτητής, κατάλληλα εκπαιδευμένος για τη χρήση του VAR, έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει την προβολή της αμφισβητούμενης φάσης, να τη δει καρέ-καρέ, να τη μεγεθύνει αλλά και να τη δει σε super slow motion έτσι ώστε μέσω της ενδοεπικοινωνίας με το διαιτητή του αγώνα, να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα.
Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας και ο διαθέσιμος χρόνος δε θα είναι απεριόριστος για προφανείς λόγους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η εξέταση του video και η ενημέρωση του διαιτητή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30-40 δευτερόλεπτα ενώ ανάλογα με την περίπτωση βέβαια, και εφόσον χρειαστεί επανεξέταση, δεν αποκλείεται να χρειαστούν μέχρι και 3 λεπτά.
Επίσης, ο VAR μπορεί να εκφράση αντίθετη άποψη από την απόφαση του διαιτητή, ο οποίος θα μπορεί να δει την αμφισβητούμενη φάση σε επανάληψη σε ειδικά διαμορφωμένο monitor λίγο έξω από τις διαχωριστικές γραμμές του γηπέδου. Σε περίπτωση που ο αγώνας ξεκινήσει εκ νέου, δε θα υπάρχει περιθώριο επέμβασης του VAR, εκτός αν παρατηρηθεί κάποια βίαιη συμπεριφορά παίκτη εις βάρος αντιπάλου σε εκτός φάσης συμβάν, που θα απαιτεί την επανάληψη του video έτσι ώστε να διαπιστωθεί εαν θα πρέπει να υπάρξει κάποια τιμωρία.
var2
Θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν είναι απαραίτητο ότι ο διαιτητής θα ζητήσει την παρέμβαση του VAR, ο οποίος θα παρεμβαίνει όταν εντοπίσει κάποιο σοβαρό λάθος που θα επηρεάζει το αποτέλεσμα του αγώνα. Στην περίπτωση που ο διαιτητής δε μπορεί να αποφασίσει μόνος του, καλεί τη βοήθεια του VAR σχηματίζοντας με τα χέρια του το περίγραμμα μιας τηλεόρασης και ο αγώνας σταματάει μέχρι την τελική απόφαση του διαιτητή για την έκβαση της φάσης.
var2b
Όσον αφορά τις περιπτώσεις που θα μπορεί΄να παρέμβει ο VAR, αυτές είναι όταν έχουμε την περίπτωση του γκολ σχετικά με το αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος ή όχι, τον καταλογισμό ή μη ενός πέναλτι, την απευθείας κόκκινη κάρτα που λανθασμένα δόθηκε ή δε δόθηκε αλλά και σε περίπτωση που ο διαιτητής χρεώσει με κάρτα λάθος παίκτη.
var3
Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά το VAR θα πρέπει ο διαιτητής που βρίσκεται στο control room να έχει πρόσβαση στις κάμερες που κάνουν την τηλεοπτική κάλυψη καθώς και σε 2-4 κάμερες που θα υπάρχουν αποκλειστικά για την καταγραφή των off-side. Στο διαμορφωμένο χώρο για το VAR θα πρέπει να υπάρχει ο διαιτητής, ένας βοηθός του και ο χειριστής των replay. Ο VAR και ο βοηθός του θα είναι εν ενεργεία διαιτητές ή έμπειροι παλαίμαχοι ενώ ο χειριστής του replay θα είναι τεχνικός.
var4
Το VAR θα κάνει την εμφάνισή του σύντομα και στο Ελληνικό πρωτάθλημα στο οποίο αναμένεται να το αναβαθμίσει μιας και θα αναβαθμιστεί η αξιοπιστία του αθλήματος για την οποία κάθε χρόνο υπάρχουν επικρίσεις και αμφιβολίες τόσο για την ποιότητα αλλά και το επίπεδο του θεάματος που παρακολουθούν οι φίλαθλοι και οπαδοί.
Το κέντρο δεδομένων του συστήματος VAR θα βρίσκεται στα γραφεία της ΕΠΟ θα συνδέεται με τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών που θα πρέπει να εγκατασταθούν. Το υλικό όλων των αγώνων θα διατηρείται με μορφή «ψηφιακής βιβλιοθήκης» ενώ τα δεδομένα που θα καταγράφονται και το οπτικοακουστικό υλικό θα αξιοποιούνται για την εκπαίδευση των διαιτητών.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment