Windows 10 θα γίνονται scale σε PCs, smartphones και Xbox

Από την αρχή του έτους είχαν κυκλοφορήσει ορισμένες πληροφορίες που ήθελαν τη Microsoft να εργάζεται πάνω σε ένα νέο Windows Shell, γνωστό με την ονομασία Composable Shell ή CShell, που στόχο είχε να φέρει ένα UI που θα προσαρμόζεται και θα γίνεται scale μεταξύ των διαφορετικών τύπων συσκευών, PCs, tablets, smartphones, Xbox και Hololens. Μέχρι και σήμερα, δεν είχαμε δει τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Κάτι τέτοιο αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς, χάρη στη λανθασμένη διαρροή εκ μέρους της Microsoft ορισμένων pre-release builds, μπορούμε να δούμε πώς θα λειτουργεί.
Shared UI και Continuum
Το CShell αποτελεί ένα σταθμό για τη Microsoft. Θα της επιτρέψει να δημιουργήσει ένα shell το οποίο θα μπορεί να γίνει scale μεταξύ διαφορετικών συσκευών και αυτό το άρθρο πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα. Ας ξεκινήσουμε με την Start Screen που στα Windows 10 Mobile διαφοροποιείται κάπως σε σχέση με την αντίστοιχη οθόνη των Windows 10 στα desktop. Για παράδειγμα, στα Windows 10 έχουμε μεγάλα tiles, context menus και ορισμένες πρόσθετες επιλογές που στα Windows 10 Mobile δεν υπάρχουν.
cshell_phone_0
Με το Cshell όλα πλέον αλλάζουν. Το CShell επιτρέπει την ίδια εμπειρία της Start screen των PCs να υφίσταται και στα smartphones. Αυτή η εμπειρία περιλαμβάνει αυτά τα μεγάλα tiles, τα context menus και τις ίδιες ρυθμίσεις που βρίσκουμε στα context menus των Windows 10, όπως τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε τα Live tiles για συγκεκριμένες εφαρμογές. Οι ομοιότητες όμως, δεν τελειώνουν μόνο εδώ.
Το Action Center αποτελεί ακόμη ένα σημείο αυτής της εμπειρίας που θα είναι ίδια σε PCs και smartphones με το Cshell. Όταν σύρετε προς τα κάτω, στο Action Center εμφανίζεται το ίδιο και αρκετά γνωστό design του Action Center που ήδη γνωρίζετε από τα desktop PCs. Στο κάτω μέρος υπάρχει η ενότητα με τα Quick Actions, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα, όπως ακριβώς και στα PCs. Στην κορυφή, βλέπετε τις τελευταίες και πιο πρόσφατες ειδοποιήσεις.
cshell_action_center
Μια άλλη σημαντική προσθήκη είναι η λειτουργία «universal landscape» που λειτουργεί στην περιοχή της Start Screen και σε αυτή των Apps. Αν γυρίσετε στα πλάγια την συσκευή σας, όλο το UI μαζί με τα Live tiles θα προσανατολιστούν οριζόντια. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε προς το παρόν, αν είναι ένα bug ή αν πρόκειται για ηθελημένη συμπεριφορά του λειτουργικού. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για pre-release software. Πάντως, η προσθήκη λειτουργίας Landscape στα Windows smartphones, ένα χρόνιο αίτημα των Insiders, μόνο ως κάτι καλό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
cshell_landscape_mobile
Το CShell φέρει και αρκετές βελτιώσεις στο Continuum. Εκκινώντας μέσω του Continuum μπορούμε να διαπιστώσουμε άμεσα τις βελτιώσεις που έλαβαν χώρα και οι οποίες υπόσχονται να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την εμπειρία του χρήστη. Το παρόν της δηλώνει η λειτουργία Windowed που δίνει την δυνατότητα να τρέχετε πολλαπλά apps κάθε φορά απευθείας στο smartphone σας, όταν το συνδέετε σε μια εξωτερική οθόνη. Υποστηρίζει ακόμη τις λειτουργίες Windows Snap και Task View. Ενώ συγκεκριμένα στοιχεία του Fluent Design λειτουργούν και αυτά στο Continuum, μια ακόμη πολύ όμορφη προσθήκη.
Τα screenshots που υπάρχουν παρακάτω, αποτελούν μια πρώτη ματιά, του πως θα δείχνουν τα PCs όταν το CShell καταφθάσει, με την προσθήκη της υποστήριξης Win32. Η ιδέα με το CShell είναι να έρθει το ακριβώς ίδιο desktop περιβάλλον στα smartphones και το αντίθετο. Επομένως, φαντάζει απόλυτα λογικό να δούμε το CShell Continuum να μιμείται τα desktop, επειδή είναι το desktop. Φυσικά, τα συμπεράσματά μας αντλούνται από pre-release software, που δεν αντικατοπτρίζει πλήρως πως θα είναι το τελικό CShell desktop όταν κυκλοφορήσει. Για παράδειγμα, το Start Menu που βλέπουμε στις εικόνες, δεν αποτελεί μια ακριβή αναπαράσταση του πως το Start menu θα μοιάζει στο desktop.
Η επόμενη προσπάθεια με τα Windows σε ένα smartphone
Τα Silverlight apps δεν εκκινούν με το CShell. Η επιλογή ενός Silverlight app, όπως το Whats app δεν κάνει κάτι, επειδή η Microsoft σκοπεύει να εγκαταλείψει την υποστήριξη με την επόμενή της προσπάθεια στο χώρο των Windows σε smartphones. Με την ευκαιρία αυτή της νέας προσπάθειας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το CShell, θα διαδραματίσει έναν σπουδαίο ρόλο σε αυτό. Δεν γνωρίζουμε όμως αν το CShell θα καταφθάσει στις ήδη υπάρχουσες στην αγορά Windows 10 Mobile συσκευές. Δεν υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος γιατί δεν θα μπορούσε να καταφθάσει, αν και το windowscentral.com αναφέρει ότι ίσως η εταιρεία θέλει να διοχετεύσει όλη τη μαγεία στη νέα προσπάθεια στο χώρο των Windows smartphones. Μια σχετική ανακοίνωση, λέγεται ότι θα έχουμε κατά τη διάρκεια του 2018.
cshell_continuum
Οι φωτογραφίες στη συγκεκριμένη δημοσίευση παρουσιάζουν πως το CShell θα μοιάζει στα smartphones. Ως εκ τούτου δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πως θα μοιάζει στα PCs. Θα είναι ακριβώς το ίδιο, επειδή αυτός είναι ο στόχος. Το Cshell αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση του οράματος «One Windows» και θα αποτελέσει έναν σταθμό για τα Windows και την ίδια την Microsoft. Αναμένουμε εναγωνίως να δούμε λεπτομερώς τα επόμενα σχέδια της εταιρείας για το οικοσύστημα των Windows 10.
Σημαντική διευκρίνιση: Το άρθρο βασίστηκε σε συμπεράσματα της ιστοσελίδας Windowscentral.com, τα οποία με τη σειρά τους βασίστηκαν σε pre-release software. Το UI δεν είναι τελικό και υπάρχουν αρκετά bugs, ενώ μερικά χαρακτηριστικά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Και όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση, τα πάντα υπόκεινται στην πιθανότητα μελλοντικής τροποποίησης μέχρι την τελική διάθεση και παρουσίαση.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment