Η Apple ανακαλύπτει εκ νέου το drag and drop

Η πρώτη μας αντίδραση στην ανακοίνωση από την Apple για το νέο χαρακτηριστικό του λειτουργικού iOS, drag and drop ήταν του τύπου, “ευπρόσδεκτο, αλλά το περιμέναμε αρκετά χρόνια". Μελετώντας όμως προσεκτικά την τεχνική εξήγηση της τεχνολογίας που χρησιμοποίησε η Apple προκειμένου να το επιτύχει, αναρωτιόμαστε πραγματικά ένα θα έχουμε στα χέρια μας μία φρέσκια “pinch to zoom” χειρονομία. Ένα νέο χαρακτηριστικό που δεν εμμένει απλά στην ενέργεια αντιγραφής / επικόλλησης, αλλά κατά κάποιον τρόπο να την ξεπερνάει. Η μεταφορά και η απόθεση στο λειτουργικό iOS, είναι απλή υπόθεση. Κρατάτε πατημένο ένα αντικείμενο και αυτό κολλά στο δάχτυλό σας. 
Στη συνέχεια μπορείτε να μεταφέρετε το στοιχείο αυτό όπου επιθυμείτε. Στη συσκευή iPhone ο προορισμός περιορίζεται σε τοποθεσίες εντός της ίδιας της εφαρμογής, όμως στη συσκευή iPad είναι εφικτή η μεταφορά του στη νέα βάση universal του λειτουργικού iOS 11 και στις ανοιχτές εφαρμογές στις οποίες περνώντας το δάχτυλό σας ανοίγουν σε λειτουργία split screen. To εκπληκτικό στο νέο χαρακτηριστικό drag and drop είναι πως μπορείτε να "αρπάξετε" πολλαπλά στοιχεία ταυτόχρονα τα οποία δεν είναι αναγκαίο να βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Κρατήστε το πρώτο αντικείμενο και στη συνέχεια περιηγηθείτε αλλού στην εφαρμογή και προσθέστε κι άλλα αντικείμενα ή στοιχεία κάτω από το δάχτυλό σας αγγίζοντας τα στοιχεία με το άλλο σας χέρι. Συνεχίστε να προσθέτετε όσα αρχεία επιθυμείτε να μεταφέρετε.
 Σε μία επιφάνεια εργασίας έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πολλαπλά δεδομένα για μεταφορά. Εάν σύρετε οποιοδήποτε στοιχείο στο λειτουργικό iOS, σημαίνει πως συνεχίζετε να μπορείτε να αλληλεπιδράτε με τα υπόλοιπα στοιχεία του λειτουργικού συστήματος. Σε μία επιφάνεια όταν έχετε κρατημένο ένα στοιχείο περιορίζεστε στην μεταφορά του στοιχείου αυτού εντός της επιφάνειας της οθόνης χωρίς τη δυνατότητα νέας επιλογής. Το demo που μας παρείχε η Apple είναι από την οθόνη Αφετηρίας. Το API drag-and-drop έχει “ανακαινιστεί”. 
Μπορείτε να συλλάβετε μία εφαρμογή στη συνέχεια να σύρετε το δάχτυλό σας σε μία άλλη οθόνη και να συλλάβετε μερικές ακόμη εφαρμογές, τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να τις εναποθέσετε σε ένα νέο φάκελο. Αυτό ακριβώς είναι μία τεράστια νίκη για το λειτουργικό iOS το οποίο ως χαρακτηριστικό το drag-and-drop, ήταν περιορισμένο.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment