Έρευνα: Το κινητό σε κάνει λιγότερο έξυπνο

Η λέξη smartphone περιέχει μέσα την έννοια “smart”, που σημαίνει έξυπνος. Είναι δεδομένο ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά γίνονται όλο και πιο έξυπνες, αλλά ισχύει το ίδιο και για εμάς; Ερευνητές από το University of Texas κατέληξαν πως όταν βρισκόμαστε κοντά στο κινητό, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις γνωστικές μας ικανότητες. Χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 800 ατόμων για να εξετάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να κρατάει και να επεξεργάζεται δεδομένα ανά πάσα στιγμή. Τα άτομα μέσα από το δείγμα επιλέχθηκαν τυχαία είτε να έχουν το κινητό γυρισμένο ανάποδα δίπλα τους, είτε μέσα στην τσέπη είτε σε άλλο δωμάτιο, ενώ τους ζητήθηκε να το βάλουν στο αθόρυβο.
Οι ερευνητές στη συνέχεια διοργάνωσαν μια σειρά υπολογιστικών δοκιμασιών που μέτρησαν την προσοχή, τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι συγκρίσεις έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν το κινητό σε άλλο δωμάτιο τα πήγαν πολύ καλύτερα απ όσους είχαν το κινητό επάνω στο τραπέζι και ελαφρώς καλύτερα απ όσους το είχαν τοποθετήσει στην τσέπη τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχοντας το κινητό στο οπτικό πεδίο ή σε εύκολη πρόσβαση, μειώνει την ικανότητα ενός ατόμου να εστιάζει και να εκτελεί tasks, επειδή ο εγκέφαλός μας εργάζεται ενεργά για να μην πάρουμε το κινητό στο χέρι. “It’s a brain drain”, δήλωσε ο καθηγητής Adrian Ward, επικεφαλής του πειράματος και συμπλήρωσε πως “η απλή παρουσία των smartphone ήταν αρκετή για να μειώσει τη γνωστική τους ικανότητα [των συμμετεχόντων]”.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment