Τέλος σε Nokia Asha, Series 40 και Nokia X από τη Microsoft

Οι απόψεις που φαίνεται να θεωρούσαν την εξαγορά του τμήματος συσκευών και υπηρεσιών της Nokia από τη Microsoft ως ένα "τέλος εποχής" για το δημοφιλή κατασκευαστή και όχι ως μία νέα υποσχόμενη αρχή υπό μία νέα σκέπη, φαίνεται, δυστυχώς, να επιβεβαιώνονται μετά τα σημερινά νέα. Η ανακοίνωση της Microsoft, με τη μορφή ενός public memo του CEO της, Satya Nadella στους υπαλλήλους της εταιρείας, έδωσε έμφαση στις18.000 περικοπές θέσεων εργασίας, 12.500 από τις οποίες αφορούν εργαζόμενους στο τμήμα συσκευών και υπηρεσιών της Nokia. Και αν αυτά τα νέα είναι κάτι παραπάνω από άσχημα, η"χαριστική βολή" για τους "Φινλανδούς" έρχεται με όσα φαίνεται να αφορούν και τις "εμβληματικές" συσκευές τους.
Το ίδιο το memo του Satya Nadella, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, σημειώνει ότι η Microsoft προτίθεται να "σκοτώσει" τα Nokia X, τη σειρά οικονομικών smartphones της εταιρείας, τα οποία αποτέλεσαν την προσπάθεια της να εισχωρήσει στον κόσμο του Android και των εφαρμογών του. Κι αν αυτό είναι κάτι που δε μας προκαλεί έκπληξη, γνωρίζοντας τις"ανταγωνιστικές" σχέσεις Microsoft (Windows Phone) και Google (Android), περαιτέρω περικοπές στα προϊόντα της Nokia σίγουρα προκαλούν μεγαλύτερη απογοήτευση.
Μία διαρροή από ένα εσωτερικό memo της Jo Harlow, επικεφαλής του phone business της Microsoft προς τους εργαζομένους της, που αποκαλύπτει το The Verge, θέλει την αμερικανική εταιρεία να δίνει έμφαση πλέον σχεδόν αποκλειστικά στα Windοws Phone, με την ανάπτυξη των υπόλοιπων μοντέλων, δηλαδή αυτών των οικογενειών Asha, Series 40 και Nokia X, να περνά σε κάτι που σημειώνεται ως "λειτουργία συντήρησης" και την υποστήριξη γι' αυτά να σταματάει εντελώς μέσα στους επόμενους 18 μήνες! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά ούτε ενημερώσεις στις υπηρεσίες οποιασδήποτε πλατφόρμας κινητών τηλεφώνων, εκτός των Windows Phone.
Η Microsoft, απ' ό,τι φαίνεται, θα προσπαθήσει να "δελεάσει" τη βάση χρηστών των feature και Symbian συσκευών της Nokia, ώστε να στραφεί στα Windows Phone, "διαγράφοντας", στο όνομα της στήριξης στο δικό της λειτουργικό, ένα "ιστορικό" παρελθόν και, στην ουσία, έναν"ιστορικό" κατασκευαστή και το έργο του. Κι αυτό γιατί, πέρα από τη λάμψη των Lumia Phones(τα οποία, ωστόσο, αντιμετώπισαν προβλήματα σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή των smartphones, κυρίως λόγω του λειτουργικού τους και των ελλείψεων που αυτό αντιμετωπίζει σε κάποιες περιπτώσεις) η Nokia, ακόμη και τα τελευταία "δυσκολότερα" χρόνια της, έχει να επιδείξει σπουδαίες συσκευές και στην οικονομική κατηγορία, όπως η οικογένεια Asha και η "πολύτιμη" παρουσία της στις "ευαίσθητες" αναπτυσσόμενες αγορές.
Και κάπως έτσι, αν αληθεύουν οι φήμες που θέλουν όλες τις οικογένειες συσκευών των"Φινλανδών" πλην των Windows Phone να περνούν οριστικά στο παρελθόν, η Microsoft σκοτώνει -και κυριολεκτικά- τη Nokia και αφήνει πολύ κόσμο προβληματισμένο από τις εξελίξεις...
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment