Η Kaspersky ανακαλύπτει malware για Android και iOS

Η Kaspesrky Lab γνωστοποίησε ότι εντόπισε ένα νέο malware που πλήττει συσκευές Android και iOS, ενώ παράλληλα η εταιρεία κατάφερε να χαρτογραφήσει τους servers της HackingTeam.Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έρευνα που χαρτογραφεί μια μαζική, διεθνή υποδομή, η οποία χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των malware εμφυτευμάτων «Remote Control System» (RCS).Παράλληλα, εντοπίστηκαν άγνωστα μέχρι σήμερα mobile Trojans που επιτίθενται σε Android και iOS. Αυτές οι μονάδες είναι μέρος του αποκαλούμενου «νόμιμου» εργαλείου spyware RCS, γνωστού και ως Galileo, που αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία HackingTeam.
Αν και στο παρελθόν είχε γίνει γνωστή η ύπαρξη mobile Trojans για iOS και Android της HackingTeam, κανείς δεν τα είχε εντοπίσει στην πραγματικότητα – ή κανείς δεν είχε παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab ερευνούν το RCS malware τα δύο τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας έρευνας, συνέλεξαν νέες παραλλαγές δειγμάτων από τα θύματα, μέσα από το Kaspersky Security Network, το cloud-based δίκτυο της Kaspersky Lab.Οι διαχειριστές που βρίσκονται πίσω από το RCS Galileo αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο κακόβουλο εμφύτευμα για κάθε συγκεκριμένο στόχο. Μόλις ετοιμαστεί το δείγμα, ο επιτιθέμενος το μεταφέρει στη mobile συσκευή του θύματος. Στις γνωστές μεθόδους «μόλυνσης» περιλαμβάνεται το spearphishing μέσω κοινωνικής μηχανικής. Συχνά, αυτό συνδυάζεται με τη χρήση exploits, όπως τα zero-day exploits, καθώς και με τοπικές «μολύνσεις» μέσω καλωδίων USB κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συγχρονισμού των φορητών συσκευών.
Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της Kaspersky Lab αφορά στον ακριβή τρόπο με τον οποίο ένα Galileo mobile Trojan μολύνει ένα iPhone. Αυτό γίνεται μέσω του jailbreaking της συσκευής. Ωστόσο, ακόμα και τα iPhone στα οποία δεν έχει γίνει «σπάσιμο», μπορούν να γίνουν ευάλωτα. Συγκεκριμένα, ένας εισβολέας μπορεί να τρέξει ένα εργαλείο jailbreaking, όπως το “Evasi0n”, μέσω ενός ήδη μολυσμένου υπολογιστή, για να πραγματοποιήσει απομακρυσμένο jailbreaking και να «μολύνει» τη συσκευή.Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος «μόλυνσης», οι ειδικοί της Kaspersky Lab συνιστούν αρχικά να μην πραγματοποιείται jailbreaking στο iPhone από τους χρήστες, Δεύτερον, οι χρήστες πρέπει να αναβαθμίζουν συνεχώς το λειτουργικό iOS στην πιο πρόσφατη έκδοση.Τα mobile modules RCS έχουν αναπτυχθεί με ιδιαίτερη σχολαστικότητα, ώστε να λειτουργούν με διακριτικό τρόπο. Για παράδειγμα, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των φορητών συσκευών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από προσεκτικά προσαρμοσμένες δυνατότητες κατασκοπείας ή μέσω ειδικών λειτουργιών ενεργοποίησης. Για παράδειγμα, η διαδικασία ηχογράφησης μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν το θύμα συνδεθεί σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο Wi-Fi (όπως το δίκτυο ενός media house) ή όταν αλλάξει την κάρτα SIM ή όσο φορτίζεται η συσκευή.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment