HTC One mini 2 πολύ αναλυτικό review

Τα τελευταία τρία χρόνια η HTC έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό όλων των smartphone της αλλά ειδικά για τα πιο ακριβά η εταιρεία έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της παρουσιάζοντας smartphones με έμφαση στον πολύ όμορφο σχεδιασμό και στην πολύ καλή ποιότητα κατασκευής.
Το One Mini 2 όπως είπαμε είναι η μίνι έκδοση του One M8 το οποίο είχαμε δει πριν μερικούς μήνες και το οποίο μας είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του One M8 που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι ο σχεδιασμός του και η ποιότητα κατασκευής, δύο στοιχεία τα οποία έχουν μεταφερθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό και στο One Mini 2.

Δημοσιευμένη Εικόνα

HTC One mini 2 HTC One mini 2 HTC One mini 2

Όσον αφορά το σχεδιασμό, αυτός είναι αρκετά κοντά με το μεγάλο αδερφό, το One M8, κάτι που δεν ίσχυε για το περσινό mini μοντέλο. Ο σχεδιασμός αυτός διακρίνεται για τις όμορφες καμπύλες γωνίες αλλά και το ελαφρύ κυρτό σχήμα της συσκευής, προφανώς για καλύτερο κράτημα στο χέρι.

Πολύ καλά νέα έχουμε και για την ποιότητα κατασκευής η οποία είναι μεταλλική αν και όχι στο μεγαλύτερο μέρος της συσκευής όπως στο One M8 αφού περιμετρικά συναντάμε τη χρήση πολυκαρμπονικού πλαστικού προφανώς για λόγους κόστους. Στο πίσω μέρος υπάρχει και το σχέδιο του βουρτισμένου αλουμινίου το οποίο δίνει μια πολυτελή αίσθηση στη συσκευή μαζί με το χαραγμένο λογότυπο της HTC.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και χωρίς υπερβολή μπορούμε να θεωρήσουμε το HTC One Mini 2 ένα από τα πιο όμορφα smartphones της κατηγορίας του και όχι μόνο.

HTC One mini 2 vs HTC One M8 HTC One mini 2 

Με διαστάσεις 137.4 x 65 x 10.6 χιλιοστά και βάρος 137 γραμμαρίων, το One mini 2 είναι άνετο στο κράτημα ενώ είναι και σχετικά εύκολη η χρήση του με το ένα χέρι. Δεν είναι αδιάβροχο, ούτε φυσικά υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση όπως στο μεγάλο μοντέλο ενώ μια άλλη διαφορά μεταξύ των δύο είναι η θύρα ακουστικών η οποία βρίσκεται στο πάνω μέρος αντί στο κάτω.
Στη μία πλευρά του One mini 2 συναντάμε το volume rocker και τη nanoSIM θύρα ενώ στην απέναντι πλευρά υπάρχει η microSD θύρα, απαραίτητη για να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα χωρητικότητας συναντήσουμε.

Τεχνικά

Η HTC όπως και άλλες εταιρείες που ακολουθούν την πολιτική κυκλοφορίας μικρότερου μοντέλου της ναυαρχίδας τους, μας έχουν συνηθίσει ότι το «mini” να μην αφορά μόνο τις διαστάσεις του κινητού αλλά και των μικρότερων τεχνικών χαρακτηριστικών.

HTC One mini 2

Πάντως η οθόνη αναμενόμενα είναι μικρότερη και συγκεκριμένα στις 4.5 ίντσες, μεγαλύτερη όμως από το περσινό One mini το οποίο περιοριζόταν στις 4.3 ίντσες. Η ανάλυση παραμένει η ίδια, στα 720p κάτι που σημαίνει ότι το ppi έχει οριστεί στα 326 ενώ ίδια παραμένει και η τεχνολογία που στηρίζεται η οθόνη η οποία είναι η Super LCD 2. Η HTC έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της με τις συγκεκριμένη τεχνολογία οθόνης και μπορούμε να αναφέρουμε ότι το One Mini 2 δεν αποτελεί εξαίρεση αφού ενσωματώνει μια πολύ καλή λύση με έντονα και φυσικά χρώματα τα οποία μας άρεσαν.

HTC One mini 2

Στον τομέα του επεξεργαστή και της μνήμης παραδοσιακά βλέπουμε πάντα τις σημαντικότερες αλλαγές, με το Xperia Z1 Compact να αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση. Συγκεκριμένα η HTC επιλέγει για το One Mini 2 το Snapdragon 400 της Qualcomm με τετραπύρηνο επεξεργαστή στο 1.2 GHz, Adreno 305 GPU και 1 GB RAM. Η επιλογή αυτή της HTC δεν μας άρεσε αφού το συγκεκριμένο SoC δεν θεωρείται από τα «δυνατά» της εταιρείας και σίγουρα δεν συμβαδίζει με την κατηγορία τιμής του One Mini 2.

Υποστηρίζει κανονικά 4G/LTE συνδέσεις με συμβατά δίκτυα ενώ όπως είπαμε αν δε σας φτάσουν τα 16GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια microSD κάρτα.

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 2.100 mAh (για την αυτονομία της αναφερόμαστε στη συνέχεια), ενώ μας αρέσει πάντα η παρουσία ραδιοφωνικού δέκτη με υποστήριξη RDS

Κάμερα

Από τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός smartphone είναι χωρίς αμφιβολία η κάμερα που βρίσκεται στο πίσω μέρος η αλλιώς η κύρια κάμερα. Η HTC ακολουθεί μια διαφορετική τακτική στον «πόλεμο των ultrapixel» επενδύοντας στην τεχνολογία Ultrapixel όπου με ανάλυση 4MP, το μέγεθος των pixel είναι μεγαλύτερο με το τελικό αποτέλεσμα τουλάχιστον στα χαρτιά να είναι καλύτερο ακόμα και από κάμερες αρκετών megapixel.

Στην πράξη όμως η ποιότητα της κύριας κάμερας του One M8 αλλά και του περσινού One Mini ήταν πίσω από τον ανταγωνισμό, με τα πράγματα να είναι καλύτερα σε λήψεις κάτω από συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Περιμέναμε από την HTC να ακολουθήσει την ίδια πορεία με το μεγάλο αδερφάκι One Mini 2 και με έκπληξη είδαμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά να περιλαμβάνεται κάμερα των 13MP στο πίσω μέρος. Έκπληξη πάντως δεν ήταν η απουσία της δεύτερης ειδικής κάμερας στο πίσω μέρος που είδαμε στο One M8, μια κάμερα η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπωσιακών εφέ στις φωτογραφίες επιπέδου D-SLR. Και πάλι η απουσία αυτής της δυνατότητας θα πρέπει να την εντάξουμε στην προσπάθεια της HTC να μειώσει το κόστος της συσκευής ή τουλάχιστον να μην επηρεάσει τις πωλήσεις του μεγαλύτερου μοντέλου.

Δημοσιευμένη Εικόνα

HTC One mini 2 - Camera HTC One mini 2 - Camera HTC One mini 2 - Camera
HTC One mini 2 - Camera HTC One mini 2 - Camera HTC One mini 2 - Camera

Με διάφραγμα F/2.2 και αναλογία διαστάσεων 4:3, οι φωτογραφίες που «πήραμε» από το One Mini 2 είναι αρκετά καλές με το θόρυβο να κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Σίγουρα σημαντική πρέπει να θεωρείται η απουσία οπτικού σταθεροποιητή αλλά και του διπλού LED Flash κάτι που έχει επίπτωση σε λήψεις εν κινήσει αλλά και σε βραδινές λήψεις.

Στο εμπρόσθιο μέρος υπάρχει η δεύτερη κάμερα η οποία έχει ανάλυση 5MP και με την υποστήριξη ευρυγώνιου φακού έχει πολύ καλά αποτελέσματα για τα selfies, μια μόδα της εποχής για την οποία φτάσαμε στο σημείο η επιλογή της εμπρόσθιας κάμερας στο μενού, να έχει αυτή ακριβώς την ονομασία (selfie).

Και οι δύο κάμερες έχουν δυνατότητα εγγραφής Full HD Video του οποίου η ποιότητα μας άρεσε αρκετά. Μάλιστα με τη χρήση της κύριας κάμερας μπορείτε να κάνετε εγγραφή βίντεο στα 60 fps αλλά με ανάλυση 720P. Η εφαρμογής που είναι υπεύθυνη για την κάμερα κινείτε στα ίδια επίπεδα με αυτή του HTC One M8 αν και δε διαθέτει αναμενόμενα τόσες επιλογές.

Χρήση

Το HTC One mini 2 στηρίζεται κλασικά στην πλατφόρμα του Android και συγκεκριμένα σε μία από τις τελευταίες, την 4.4.2 KitKat, στην επιφάνεια της οποίας υπάρχει το γραφικό περιβάλλον της HTC, το Sense 6.0.

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι το Sense ειδικά στις τελευταίες του εκδόσεις είναι ένα από τα καλύτερα πρόσθετα περιβάλλοντα για το Android (μόλις το κάναμε) το οποίο δίνει επιπλέον δυνατότητες στην ούτως η άλλως αρκετά δυνατή πλατφόρμα της Google.

Η προτίμηση της HTC προς τα software buttons ελέγχου κάνει την εμφάνιση της και σ’ αυτή τη συσκευή, με τα κλασσικά hardware buttons να αποτελούν παρελθόν. Όπως πάντα, τα μενού είναι αρκετά όμορφα (ειδικά η οθόνη των γρήγορων ρυθμίσεων) ενώ οι πρόσθετες εφαρμογές είναι χρήσιμες χωρίς να θεωρούνται περιττές. Σε αυτές πάντως ξεχωρίσαμε το σκαρίφημα, μια εφαρμογή για καταγραφή σημειώσεων με πολύ ενδιαφέροντα templates ενώ το Kids Mode δεν αφορά τις ελληνικές οικογένειες αφού δεν έχει μεταφραστεί. Συναντήσαμε ακόμα μια όμορφη εφαρμογή πρόγνωσης καιρού, εγγραφής φωνής καθώς και σημειώσεων εργασιών.

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Ειδικά για τις φωτογραφίες, η HTC μας έχει στην αναμονή για την εφαρμογή των Zoe’s η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας κολάζ με βάση τις φωτογραφίες που έχουμε κάνει λήψη και των βίντεο.

Το Blinkfeed είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του Sense 6.0 και των συσκευών της HTC γενικότερα αφού επιτρέπει σε ένα μέρος τη συλλογή ειδήσεων και ενημερώσεων που προέρχονται από ιστοσελίδες και υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να διαβάσει τις επικεφαλίδες κάθε σχετικής ενημέρωσης υπό μορφή περιοδικού και πατώντας την αντίστοιχη εικόνα να οδηγηθεί στο πλήρες άρθρο χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί ξεχωριστά κάθε ιστοσελίδα η υπηρεσία.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, η πλοήγηση στα μενού είναι απροβλημάτιστη καθώς επίσης και το browsing ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια με εφαρμογή της συσκευής η κάποιας νέας που θα κατεβάσετε από το αρκετά πλούσιο Play Store. Το πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε πολύ απαιτητικά παιχνίδια αν και πάλι θα λέγαμε ότι είναι διαχειρίσιμο.

Δημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη ΕικόναΔημοσιευμένη Εικόνα

Τα δύο ηχεία στο μπροστινό μέρος, όπως μπορείτε να «ακούσετε» και στο βίντεο, τεχνολογίας BoomSound, δίνουν πολύ καλή ποιότητα ήχου η οποία θα σας ικανοποιήσει πλήρως μιας και διαθέτουν τον ίδιο ενισχυτή με το HTC One M8.
Τέλος η αυτονομία δε μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσίασε μιας και με απαιτητική χρήση θα φτάσει την 1 ημέρα λειτουργίας σε αντίθεση με το μεγάλο αδερφάκι της συσκευής το οποίο την ξεπερνά άνετα.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω, θα περιμέναμε η HTC να κοστολογήσει το One mini 2 αν όχι επιθετικά, σίγουρα ανταγωνιστικά μιας και ο ανταγωνισμός ειδικά στη μεσαία κατηγορία smartphone είναι ανελέητος. Εντούτοις η εταιρεία αποφάσισε να διαθέσει τη συσκευή στην αγορά με τιμή €479 την οποία κρίνουμε ακριβή με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά και άλλους περιορισμούς στους οποίους έχει προχωρήσει η εταιρεία και αναφέραμε προηγουμένως.

Βεβαίως η ποιότητα κατασκευής του One mini 2 απέχει σημαντικά από τα περισσότερα smartphones της κατηγορίας όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά δε μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιάζουν, εκτός ίσως από την οθόνη και την κάμερα, τα αποτελέσματα της οποίας μας άφησαν ικανοποιημένους. Θα πρέπει να επισημάνουμε βέβαια ότι η τακτική αυτή ακολουθείται πιστά και από άλλες κορυφαίες εταιρείες του χώρου όπως η Samsung και η LG με τα Galaxy S4 mini και G2 mini αντίστοιχα όχι όμως από τη Sony η οποία απέσπασε αρκετά θετικά σχόλια μεταξύ των οποίων και τα δικά μας, επιλέγοντας κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά για το Xperia Compact Z1. Το One mini 2 της HTC αναμένεται στην ελληνική αγορά τις επόμενης ημέρες σε δύο από τα τρία διαθέσιμα χρώματα, γκρι και ασημί. Από το insomnia.gr
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment