Προτάσεις αγοράς smartphone έως 550€

Ήρθε ή ώρα να αποχωριστείτε την μπακατέλα που έχετε για κινητό, όμως προς Θεού μην αγοράσετε μία νέα μπακατέλα! Υπάρχουν πολλές συσκευές στην αγορά που είναι μόνο κατ’ όνομα «smartphones» καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στα σημερινά δεδομένα ενώ άλλες κοστίζουν πολύ ακριβά σε σχέση με τα χαρακτηριστικά τους. Για να σας βοηθήσουμε στην τελική σας επιλογή, κάναμε μία λεπτομερή έρευνα και ξεχωρίσαμε μερικά από τα καλύτερα smartphones κόστους έως 550€.
Δεν αναφέρουμε συσκευές υψηλότερης τιμής γιατί θεωρήσαμε ότι αυτός ο οδηγός αγοράς θα είναι χρησιμότερος εφόσον εξειδικεύεται στα οικονομικότερα μοντέλα που απέχουν πολύ μεταξύ τους όσον αφορά στις δυνατότητές τους. Πιστεύουμε πως θα συμφωνήσετε ότι μετά από αυτό το όριο τα Smartphones είναι λίγο πολύ «Τούμπανο» και τα κριτήρια επιλογής έχουν να κάνουν περισσότερο με την αισθητική και την προσήλωση σε έναν κατασκευαστή. Επιφυλασσόμαστε ωστόσο να σας προσφέρουμε ένα αφιέρωμα για smartphones υψηλότερης κατηγορίας στο μέλλον.
Λίγα λόγια για την παρουσίαση
Προτού ξεκινήσετε το διάβασμα σας προτείνω να ρίξετε μία ματιά στο προηγούμενο άρθρο μας (Επιλέξτε τα σωστά smartphones και tablets) όπου αναλύονται όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις βασικότερες τεχνικές προδιαγραφές και τεχνολογίες. Σε αυτό το άρθρο αναφέρω πόσο σημαντική είναι η ενσωματωμένη μνήμη και θα το τονίσω πάλι. Μην αγοράζετε smartphones με flash memory ίση η μικρότερη των 512MΒ γιατί είναι κυριολεκτικά άχρηστα! Αν δηλαδή ο αποθηκευτικός χώρος είναι τόσο μικρός τότε θα είναι θέμα χρόνου το κινητό να αρχίσει να δυσλειτουργεί και να γίνεται απελπιστικά αργό. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος της ενσωματωμένης μνήμης καταλαμβάνεται από το λειτουργικό σύστημα ενώ τον χώρο της χρησιμοποιούν οι περισσότερες εφαρμογές, είτε τις έχετε μεταφέρει σε μία πρόσθετη κάρτα SD είτε όχι. Αν δεν εγκαταστήσετε καμία πρόσθετη εφαρμογή, ενδέχεται οι προεγκατεστημένες να «διογκωθούν» από ένα μελλοντικό update και να δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα.
Προσέξτε επίσης κάτι εξίσου πολύ σημαντικό. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο λειτουργικό του κινητού τηλεφώνου. Κατά την γνώμη μου πρέπει να εστιάσετε μόνο σε τρία: Android, Windows Phone, iOS και ειδικότερα προτείνω να επιλέγετε μόνο συσκευές με ελάχιστο λειτουργικό εκδόσεων Android 4.1+ Jelly Bean, Windows Phone 8 και iOS 6.0. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι -δικαίως ή αδίκως- αυτά είναι τα κυρίαρχα λειτουργικά σήμερα με την μεγαλύτερη υποστήριξη σε εφαρμογές και την πιο γρήγορη ανάπτυξη ενώ οι νεότερες εκδόσεις τους εξασφαλίζουν ομαλότερη λειτουργία και μέγιστη συμβατότητα με σύγχρονες τεχνολογίες των smartphones. Οπότε, κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μπλέξετε με κάτι διαφορετικό, όπως μία συσκευή Blackberry ή μία Nokia Asha. Ειδικά τα smartphones Blackberry συνεχίζουν να απογοητεύουν έχοντας πολύ υψηλή τιμή για τα χαρακτηριστικά τους ενώ στην πλειονότητά τους έχουν και υψηλό SAR.
smartphones-2013-odigos-apple-vs-android-vs-windows
Τα κυρίαρχα λειτουργικά είναι τρία: Android, iOS, Windows Phone.
Μιας και αναφέρθηκα στην ακτινοβολία SAR, καλό είναι να επιλέγετε Smartphones με τιμή αρκετά μικρότερη του 1.0 W/kg διότι οι υψηλές τιμές συνεπάγονται γρήγορη θέρμανση του κινητού κατά την ομιλία η οποία μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους ή άλλα προβλήματα υγείας που ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί επιστημονικά. Προς γνώση σας απέρριψα πολλά smartphones με υψηλή τιμή SAR, αρκετά από τα οποία ήταν Sony Xperia που πληρούσαν όλες τις υπόλοιπες προδιαγραφές, όπως ας πούμε το Sony Xperia Tipo με SAR 1.62 W/kg.
Στη συνέχεια του κειμένου θα παρατηρήσετε ότι δεν αναφέραμε κανένα HTC smartphone κι αυτό γιατί η εταιρία δεν έχει διαθέσει φέτος καινούργια αξιόλογα μοντέλα στις μικρές και μεσαίες κατηγορίες τιμών ενώ δεν έχει αναβαθμίσει το λειτουργικό σε Android Jelly Bean σε κάποια περσινά μοντέλα που θα μπορούσαν να επιλεγούν. Κάθε πρόταση smartphone συνοδεύεται από έναν αναλυτικό πίνακα με τις σημαντικότερες τεχνικές προδιαγραφές που σας βοηθά στην σύγκρισή τους. Οι περισσότερες πληροφορίες είναι αυτονόητες αλλά δώστε μία επιπλέον προσοχή στο «Είδος SIM». H Mini-SIM είναι η κλασική κάρτα SIM που ενδεχομένως έχει το παλιό σας κινητό τηλέφωνο ενώ η Micro-SIM είναι μία αρκετά μικρότερη. Αν δεν έχετε Micro-SIM πρέπει να αγοράσετε από τον πάροχό σας με κόστος περίπου 5 ευρώ και φυσικά αυτή δεν θα έχει αποθηκευμένες τις επαφές σας (προφανώς παίζει ρόλο μόνο αν τις επαφές σας τις είχατε καταχωρημένες στη SIM ενός παλιού κινητού). Τέλος, οι αναφερόμενες τιμές είναι ενδεικτικές για γνωστά καταστήματα λιανικής μέχρι 18/5/2013. Ενδέχεται να βρείτε πιο χαμηλές τιμές σε διάφορα διαδικτυακά μαγαζιά που όμως ίσως κρύβουν προσαυξήσεις μεταφορικών εξόδων και περιορισμούς στην εγγύηση.

Έως 149 ευρώ


Samsung Galaxy Pocket Plus (GT-S5301)

Ξεκινάμε την παρουσίαση με ένα κινητό τηλέφωνο που δεν θα αγόραζα ο ίδιος ποτέ, αφού θεωρώ ότι μία μικρή οθονίτσα 2,8 ιντσών είναι επιεικώς ακατάλληλη για να δώσει την εμπειρία ενός smartphone. Μόνο αν έχετε παιδικά ή γυναικεία λεπτά δάχτυλα θα καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε το εικονικό πληκτρολόγιο χωρίς συχνά διπλοπατήματα ενώ θα ξεματιάζεστε για να διαβάσετε το κείμενο μίας ιστοσελίδας. Κατά τα άλλα, το Samsung Galaxy Pocket Plus διαλύει τον κοντινό ανταγωνισμό του, διαθέτοντας έναν αρκετά γρήγορο επεξεργαστή και 4GB ενσωματωμένη μνήμη, όταν αλλά φθηνά smartphones, κυρίως κινέζικης κατασκευής δεν έχουν παραπάνω από 512ΜΒ αποθηκευτικό χώρο. Επιπλέον, η μικρή οθόνη σε συνάρτηση με την αρκετά ισχυρή μπαταρία του χαρίζει τεράστια αυτονομία. Γιατί όχι λοιπόν; Αν επιθυμείτε ένα φτηνό κινητό τηλέφωνο μικρών διαστάσεων που να είναι και smartphone, το Samsung Galaxy Pocket Plus έχει τα προσόντα για να καλύψει τις ανάγκες σας.
smartphones-2013-odigos-samsung-galaxy-pocket-plus
Κυκλοφορία: Φεβρουάριος 2013
Οθόνη: 2.8 ιντσών TFT-LCD
Ανάλυση Οθόνης: 320x240 (143ppi)
Κάμερα: 2MP, Video: VGA στα 15fps
Διαστάσεις: 104.5 x 57 x 11.9 mm
Βάρος: 98 g
Chipset (SoC): Broadcom BCM21654, Λιθογραφία 40nm
CPU: 850 ΜHz Cortex-A9
GPU: VideoCore-IV
Μνήμη RAM: 512ΜΒ DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 4 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 32GB
Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Ναι με RDS
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 7,2Mbps )
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1200 mAh (14 ώρες ομιλία, 510 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
SAR EU: 0.86 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Mini-SIM
Χρώματα: Λευκό, Μαύρο
Ενδεικτική τιμή: 92€
LG Optimus L3 II (Ε430)
Μία οθόνη 3.2 ιντσών δεν είναι αρκετά μεγάλη για άνετη πλοήγηση στο Internet και ανάγνωση κειμένου. Γι’ αυτό το LG Optimus L3 II Ε430 δεν είναι και τόσο κατάλληλο για τις λειτουργίες ενός σύγχρονου Smartphone. Ωστόσο έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Η οθόνη του είναι τεχνολογίας IPS που εξασφαλίζει πολύ ευρεία γωνία θέασης της τάξεως των 180 μοιρών. Πρώτη φορά συναντάμε οθόνη IPS με τόσο χαμηλή ανάλυση και η αλήθεια είναι ότι προκαλεί μία οξύμωρη κατάσταση. Αναρωτιέμαι τι αξία έχει η ευρεία γωνία θέασης σε μία οθόνη όταν διακρίνονται οι κόκκοι των pixels διά γυμνού οφθαλμού. Αλλά ας μην κολλάμε σε αυτή τη λεπτομέρεια και να μην είμαστε αχάριστοι διότι, αν εξαιρέσουμε την χαμηλή ανάλυση της οθόνης, το LG Optimus L3 II Ε430 έχει γρήγορο επεξεργαστή 1GHz, άφθονη μπαταρία και λειτουργικό Android Jelly Bean ενώ όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά πλούσια για την κατηγορία του. Το πιο αρνητικό του στοιχείο είναι το αρκετά υψηλό SAR.
smartphones-2013-odigos-lg-optimus-l3-II
Κυκλοφορία: Απρίλιος 2013
Οθόνη: 3.2 ιντσών IPS-LCD
Ανάλυση Οθόνης: 320x240 (125ppi)
Κάμερα: 3.15MP, Video: VGA στα 30fps
Διαστάσεις: 102.6 x 61.1 x 11.9 mm
Βάρος: 107 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S1 MSM7225A , Λιθογραφία 45nm
CPU: 1GHz Cortex-A5
GPU: Adreno 200
Μνήμη RAM: 512MB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 4 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 32GB Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi a/ b/g/n, Bluetooth 3.0
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Ναι με RDS
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 7,2Mbps)
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1540 mAh (Άγνωστη αυτονομία)
Λειτουργικό: Android 4.1.2 Jelly Bean
SAR EU: 1.0 W/kg (Κεφάλι)
Χρώματα: Λευκό, Μαύρο, Ροζ
Είδος SIM: Mini-SIM
Ενδεικτική Τιμή: 136€
smartphones-2013-odigos-sony-xperia-e
Sony Xperia E
Πάμε τώρα σε μία ολοκαίνουργια συσκευή που διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός αξιοπρεπούς smartphone μαζί με μία άψογη αισθητική. Η σειρά Sony Xperia ήταν πάντοτε πιο ξεχωριστή από ένα μέσο Android smartphone που μοιάζει με άχαρο μονομπλοκ ωστόσο τα περισσότερα μοντέλα της ήταν αδικαιολόγητα ακριβά. Ευτυχώς αυτό δεν συμβαίνει με το Sony Xperia E το οποίο έχει αρκετά μεγάλη οθόνη 3,5 ιντσών που αποτελείται από ανθεκτικό γυαλί και πολύ καλά χαρακτηριστικά για την κατηγορία της τιμής του, όπως γρήγορο επεξεργαστή 1GHz, 4GB ενσωματωμένη μνήμη και λειτουργικό Android Jelly Bean. Ειλικρινά πιστεύω πως αξίζει να εξοικονομήσετε ένα 50άρικο που εύκολα σπαταλιέται σε μία μέρα για προσωπική διασκέδαση. με σκοπό να αγνοήσετε φτηνότερα και πολύ υποδεέστερα κινητά και να αγοράσετε τη συγκεκριμένη συσκευή ή κάποια εφάμιλλη της.
Κυκλοφορία: Μάρτιος 2013
Οθόνη: 3.5 ιντσών TFT-LCD με αντιχαρακτικό γυαλί
Ανάλυση Οθόνης: 480x320 (165ppi)
Κάμερα: 3.2MP, Video: VGA στα 30fps
Διαστάσεις: 113.5 x 61.8 x 11 mm
Βάρος: 116 g
Chipset (SoC): Qualcomm MSM7227A Snapdragon, Λιθογραφία 45nm
CPU: 1 GHz Cortex-A5
GPU: Adreno 200
Μνήμη RAM: 512ΜΒ DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 4 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 32GB
Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας
Ράδιο: Ναι με RDS
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 7,2Mbps )
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1530 mAh (6.3 ώρες ομιλία, 530 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.1 (Jelly Bean)
SAR EU: 0.87 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Mini-SIM
Χρώματα: Λευκό, Μαύρο, Ροζ
Ενδεικτική τιμή: 149€ 
150-199€
Samsung Galaxy Fame (S6810P)
Έχοντας προαναφέρει το πολύ αξιόλογο Sony Xperia Ε μάλλον απορείτε γιατί προτείνουμε και το Samsung Galaxy Fame το οποίο έχει σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες και είναι ακριβότερο κατά περίπου 30 Ευρώ. Το εν λόγω Smartphone έχει αρκετά καλύτερη οπίσθια κάμερα 5 Megapixel ενώ διαθέτει και μπροστινή κάμερα ανάλυσης 640x480. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι σχεδόν ολόιδιο, ξεχωρίζοντας περισσότερο στον επεξεργαστή που ναι μεν έχει ίση συχνότητα αλλά είναι νεότερης γενιάς και ταχύτερος. Η αισθητική του Galaxy Fame είναι η τυπική της Samsung, δηλαδή μία στρογγυλή πλαστικούρα που σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους όχι. Αν είστε λάτρεις της Samsung τότε αυτό το κινητό μπορεί να σας ενδιαφέρει.
smartphones-2013-odigos-samsung-galaxy-fame-gt-s6810
Κυκλοφορία: Φεβρουάριος 2013
Οθόνη: 3.5 ιντσών TFT-LCD
Ανάλυση Οθόνης: 480x320 (165ppi)
Κάμερα: 5MP με αυτόματη εστίαση και LED Flash, Video: VGA στα 25fps (Πίσω) / 0.3MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 113.2 x 61.6 x 11.6 mm
Βάρος: 121 g
Chipset (SoC): Broadcom BCM21654G, λιθογραφία 40nm
CPU: 1 GHz Cortex-A9
GPU: VideoCore-IV
Μνήμη RAM: 512ΜΒ DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 4 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 64GB
Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα
Ράδιο: Ναι με RDS και FM recorder
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 7,2Mbps )
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1300 mAh (6.1 ώρες ομιλία, 380 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.1.2 (Jelly Bean)
SAR EU: 0.83 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Mini-SIM
Χρώματα: Άσπρο, Μπλε
Ενδεικτική τιμή: 172€
Nokia Lumia 520
Από στιγμή σε στιγμή καταφτάνει στην Ελλάδα και έχει την δύναμη να σας ελκύσει ακόμα κι αν μέχρι τώρα δεν ήσασταν φανατικοί του λειτουργικού Windows Phone. Αποτελεί πολύ ευχάριστο γεγονός ότι κυκλοφορεί σήμερα μία τέτοια συσκευή με τιμή κάτω από 200€ γιατί έτσι πιέζεται ο ανταγωνισμός να μειώσει τις τιμές. Είναι άξια αναφοράς η ανθεκτική σε γρατζουνιές οθόνη 4 ιντσών τεχνολογίας IPS-LCD υψηλής ανάλυσης 233ppi, o διπύρηνος επεξεργαστής και ο άφθονος αποθηκευτικός χώρος 8GB. Περισσότερη εντύπωση όμως προκαλεί ο όμορφος σχεδιασμός του και τα ζωντανά χρώματα στα οποία είναι διαθέσιμο. Φαίνεται ότι η Microsoft και η Nokia συντονίστηκαν επιτέλους στις απαιτήσεις της τεχνολογίας των smartphones.
smartphones-2013-odigos-nokia-lumia-520
Κυκλοφορία: Απρίλιος 2013
Οθόνη: 4 ιντσών IPS-LCD με αντιχαρακτικό γυαλί
Ανάλυση Οθόνης: 800x480 (233ppi)
Κάμερα: 5MP με αυτόματη εστίαση Video: 720p στα 30fps
Διαστάσεις: 119.9 x 64 x 9.9 mm
Βάρος: 124 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 MSM8227, Λιθογραφία 28nm
CPU: Διπύρηνος επεξεργαστής 1GHz
GPU: Adreno 305
Μνήμη RAM: 512ΜΒ DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 8 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 64GB
Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Όχι
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 21,1Mbps )
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1430 mAh (9.6 ώρες ομιλία, 360 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Windows Phone 8.0
SAR EU: 1.09 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Micro-SIM
Χρώματα: Κίτρινο, Κόκκινο, Κυανό, Λευκό, Μαύρο
Ενδεικτική τιμή: Αναμένεται κοντά στα 190€
Samsung Galaxy Ace 2 (I8160)
Δεν υπάρχει τίποτα το αξιομνημόνευτο στην εμφάνισή του, είναι περυσινό μοντέλο, εντούτοις παραμένει μία τίμια και αξιοπρεπέστατη επιλογή αγοράς. Ο διπύρηνος επεξεργαστής του στα 800MHz δεν εντυπωσιάζει αλλά είναι αρκετά ισχυρός. Επίσης, έχει 768MB μνήμη RAM, διπλή κάμερα μπρος/πίσω και καλή αυτονομία. Η οθόνη του είναι υψηλής ανάλυσης και τεχνολογίας PLS, μία εναλλακτική εκδοχή IPS Panel που αναπτύσσει αποκλειστικά η Samsung και προσφέρει ευρεία γωνία θέασης. Το Samsung Galaxy Ace 2 διαθέτει και χαμηλό SAR παρ’ ολα αυτά δεν συγκλονίζει ως κινητό κυρίως λόγω της μέτριας ποιότητας κατασκευής του. Σίγουρα δεν θα το πρότεινα αν δεν επιδεχόταν αναβάθμιση του λειτουργικού σε Android 4.1.2 Jelly Bean.
smartphones-2013-odigos-samsung-galaxy-ace-2
Κυκλοφορία: Μάιος 2012
Οθόνη: 3.8 ιντσών TFT-LCD με PLS πάνελ
Ανάλυση Οθόνης: 800x480 (246ppi)
Κάμερα: 5MP με LED Flash και Αυτόματη Εστίαση, Video: 720p στα 30fps (Πίσω) / 0,3MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 118.3 x 62.2 x 10.5 mm
Βάρος: 122 g
Chipset (SoC): ? (όχι επίσημες πληροφορίες)
CPU: Διπύρηνος 800 MHz
GPU: ? (όχι επίσημες πληροφορίες)
Μνήμη RAM: 768MB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 4 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 32GB
Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 3.0
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα
Ράδιο: Ναι με RDS
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 14,4Mbps σε δίκτυο HSPA+)
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1500 mAh (7.5 ώρες ομιλία, 640 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 2.3.7 Gingerbread (αναβαθμίσιμο σε 4.1.2 Jelly Bean)
SAR EU: 0.5 W/kg (Κεφάλι)
Χρώματα: Λευκό, Μπλε, La Fleur
Ενδεικτική Τιμή: 169-199€
LG Optimus L5 II (Ε460)
Ένα νέο μοντέλο της σειράς LG Optimus στη μεσαία κατηγορία τιμών που στέκεται επάξια δίπλα στον κοντινό ανταγωνισμό του. Ο επεξεργαστής του θα μπορούσε να είναι ταχύτερος, καθ' ότι ας μην ξεχνάμε ότι κοστίζει 200€, ένα σεβαστό ποσό. Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του LG Optimus L5 II είναι η καθαρόαιμη «τεσσάρα» οθόνη IPS-LCD υψηλής πυκνότητας pixels (233ppi). Αυτή η οθόνη χαρίζει υψηλή ευκρίνεια και πολύ ευρεία γωνία θέασης. Έχει ακόμη επαρκείς διαστάσεις για να επιτρέπει στην προεγκατεστημένη λειτουργία QSlide να προβάλλει ταυτόχρονα δύο ανοικτές εφαρμογές. Στα θετικά του στοιχεία προστίθεται η αισθητική του που απέχει πολύ από τα βαρετά στερεότυπα των κοινών Android συσκευών, διαθέτοντας ένα χαρακτηριστικό LED κεντρικό κουμπί και περίβλημα φίνας κατασκευής.
smartphones-2013-odigos-lg-optimus-l5-II
Κυκλοφορία: Απρίλιος 2013
Οθόνη: 4 ιντσών IPS-LCD
Ανάλυση Οθόνης: 800x480 (233ppi)
Κάμερα: 5MP με LED Flash και Αυτόματη Εστίαση, Video: VGA στα 30fps
Διαστάσεις: 117.5 x 62.2 x 9.2 mm
Βάρος: 103 g
Chipset (SoC): MediaTek MT6575, Λιθογραφία 40nm
CPU: 1GHz
GPU: PowerVR SGX531
Μνήμη RAM: 512MB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 4 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 32GB Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi a/ b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 3.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Ναι με RDS
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 7,2Mbps)
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1700 mAh (9 ώρες ομιλία, 550 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.1.2 Jelly Bean
SAR EU: 0.87 W/kg (Κεφάλι)
Χρώματα: Μαύρο, Λευκό, Ροζ, Τιτάνιο
Είδος SIM: Mini-SIM
Ενδεικτική Τιμή: 199€

200-349€
Nokia Lumia 620
Μέχρι πρότινος αντιπροσώπευε στη μεσαία κατηγορία τιμών την καταλληλότερη επιλογή αγοράς smartphone με σύγχρονo λειτουργικό Windows Phone 8. Τα παλιότερα μοντέλα Nokia 510 και 610 που ίσως βρείτε στην ελληνική αγορά «φορούν» λειτουργικό Windows Phone 7.5 και είναι πολύ μέτριων επιδόσεων. Εν αντιθέσει, το Nokia Lumia 620 έχει αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά για την τιμή του ενώ η στρογγυλεμένη του κατασκευή από γυαλιστερό ανθεκτικό πλαστικό και τα ζωντανά του χρώματα του προσδίδουν μία ιδιαίτερη εμφάνιση. Με την έλευση του Nokia 520 θα δημιουργηθεί ένας εσωτερικός ανταγωνισμός που θα το κάνει πολύ λιγότερο ελκυστικό για αγορά, ίσως να μην έχει και νόημα ύπαρξης. Συγκρίνετε τις τεχνικές προδιαγραφές και των δύο για να αντιληφθείτε πόσο παράδοξη είναι η διαφορά τιμής τους.
smartphones-2013-odigos-nokia-lumia-620
Κυκλοφορία: Ιανουάριος 2013
Οθόνη: 3.8 ιντσών TFT-LCD τύπου ClearBlack Display
Ανάλυση Οθόνης: 800x480 (246ppi)
Κάμερα: 5MP με αυτόματη εστίαση και LED Flash, Video: 720p στα 30fps (Πίσω)  /  0.3MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 115.4 x 61.1 x 11 mm
Βάρος: 127 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 MSM8227, Λιθογραφία 28nm
CPU: Διπύρηνος 1GHz Krait
GPU: Adreno 305
Μνήμη RAM: 512ΜΒ DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 8 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 64GB
Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Όχι
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 21,1Mbps )
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1300 mAh (9.9 ώρες ομιλία, 330 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Windows Phone 8.0
SAR EU: 0.84 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Micro-SIM
Χρώματα: Πράσινο Lime, Πορτοκαλί, Ματζέντα, Κίτρινο, Κυανό, Λευκό, Μαύρο
Ενδεικτική Τιμή: 257€
Sony Xperia P
Από 450€ που κόστιζε πέρσι, φέτος η τιμή του είναι κοντά στα 250€. Μάλλον θα συμφωνήσετε ότι τώρα πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα επιλογή καθώς είναι ένα smartphone με ιδιάζοντα πλεονεκτήματα. Η λεπτή αλουμινένια του κατασκευή μαζί με την πρωτότυπη σχεδίαση του το καθιστούν ένα από τα πιο όμορφα smartphones της αγοράς. Η τεσσάρων ιντσών οθόνη του είναι υψηλής ανάλυσης τεχνολογίας LED και υπερφωτεινή. Σύμφωνα με έρευνα της ίδιας της Sony που αναρτά στην σελίδα της αποδεικνύεται ότι η οθόνη είναι η φωτεινότερη σε σχέση με άλλα κινητά ίδιας κατηγορίας. Στα θετικά χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνονται ο διπύρηνος επεξεργαστής, το 1GB RAM, τα 16GB αποθηκευτικού χώρου, η 8 Megapixel κάμερα και η ύπαρξη γυροσκοπίου που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα games. Το πιο αρνητικό του στοιχείο είναι η ανεπαρκής μπαταρία του που όμως η διάρκειά της βελτιώνεται αισθητά μετά την αναβάθμισή του λειτουργικού σε Android 4.1.2 Jelly Bean.
smartphones-2013-odigos-sony-xperia-p
Κυκλοφορία: Μάιος 2012
Οθόνη: 4 ιντσών LED-Backlit LCD με αντιχαρακτικό γυαλί και Mobile Bravia Engine
Ανάλυση Οθόνης: 960x540 (275ppi)
Κάμερα: 8MP με Αυτόματη Εστίαση και LED Flash, Video: 1080p στα 30fps (Πίσω) / 0.3MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 122 x 59.5 x 10.5 mm
Βάρος: 120 g
Chipset (SoC): ST-Ericsson NovaThor U8500, Λιθογραφία 45nm
CPU: Διπύρηνος 1 GHz Cortex-A9
GPU: Mali-400
Μνήμη RAM: 1GB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB
Συνδεσιμότητα: micro USB (USB On-the-go), Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Ψηφιακή Πυξίδα, Αισθητήρας Φωτός
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 14,4Mbps)
Μπαταρία: 1305 mAh (5 ώρες ομιλία, 475 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 2.3.7 αναβαθμίσιμο σε 4.1.2 Jelly Bean
SAR EU: 0.78 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Micro-SIM
Χρώματα: Μαύρο, Ασημί, Κόκκινο
Ενδεικτική Τιμή: 269€
Samsung Galaxy SIII Mini 8GB (GT-Ι8190)
Από την ονομασία του μπορεί να θεωρηθεί και το S3 του «φτωχού». Όποιος το ισχυριστεί αυτό δεν θα έχει και άδικο γιατί μοιάζουν εμφανισιακά, ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι μεν κατώτερα αλλά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Το αντιπροσωπεύει η οθόνη τεχνολογίας AMOLED που είναι λίγο μικρότερων διαστάσεων από του Samsung Galaxy S3. Ο δίπυρηνος επεξεργαστής και το 1GB μνήμη RAM εγγυώνται πολύ καλές επιδόσεις αλλά η κάμερά του δεν είναι και τόσο καλή για την κατηγορία τιμής του κινητού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα 5 Megapixel δεν είναι αρκετά για φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα κινητό τηλέφωνο με πλούσια ελέη που δεν καταφέρνει όμως να ξεχωρίσει ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Το προτείνω μόνο σε όσους έχουν ψύχωση με τις οθόνες AMOLΕD και δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν ακριβότερα μοντέλα.
smartphones-2013-odigos-samsung-galaxy-s3-mini
Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2012
Οθόνη: 4 ιντσών Super AMOLED
Ανάλυση Οθόνης: 800x480 (233ppi)
Κάμερα: 5MP με Αυτόματη Εστίαση και LED Flash,720p στα 30fps (Πίσω) / 0.3MP Διαστάσεις: 121.6 x 63 x 9.9 mm
Βάρος: 120 g
Chipset (SoC): ST-Ericsson NovaThor U88420, Λιθογραφία 45nm
CPU: Διπύρηνος 1GHz Cortex-A9
GPU: Mali-400
Μνήμη RAM: 1GB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 8 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 32GB
Συνδεσιμότητα: micro USB, Wi-Fi a/b/g/n, WiFi Direct, Bluetooth 4.0
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 14,4Mbps)
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1500 mAh (7.8 ώρες ομιλία, 360 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.1.2
SAR EU: 0.52 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Micro-SIM
Χρώματα: White, Blue
Ενδεικτική τιμή: 269-299€
LG Optimus L7 II (P710)
Φρέσκο μοντέλο από την LG που έρχεται να αντικαταστήσει το σχετικά αδιάφορο LG Optimus L7 P700. Πρέπει να προσέχετε γιατί ολόκληρη η παλιά σειρά LG Optimus κυκλοφορεί στην αγορά ταυτόχρονα με την καινούργια σε χαμηλότερες τιμές αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι άξια μνείας. Τώρα όσον αφορά το καινούργιο LG Optimus L7 II P710 διακρίνεται για την μεγάλη οθόνη του τεχνολογίας IPS-LCD , την κάμερα 8 Megapixel και την λεπτή και φίνα κατασκευή του ενώ ο διπύρηνος επεξεργαστής καλύπτει τα standard της κατηγορίας του. Η μνήμη 768ΜΒ και τα μόλις 4GB αποθηκευτικού χώρου θεωρούνται ανεπαρκή για την τιμή του. Γι’ αυτό και δεν θα σας το πρότεινα αν δεν είχε αυτή την μπαταρία τεράστιας χωρητικότητας που του χαρίζει μία υπέρ του δέοντος υψηλή αυτονομία.
smartphones-2013-odigos-lg-optimus-l7-II
Κυκλοφορία: Μάρτιος 2013
Οθόνη: 4.3 ιντσών IPS-LCD
Ανάλυση Οθόνης: 800x480 (217ppi)
Κάμερα: 8MP με LED Flash και Αυτόματη Εστίαση, Video: 480p FWGA στα 30fps (Πίσω) / 0.3MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 121.5 x 66.6 x 9.7 mm
Βάρος: 118 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 MSM8225, Λιθογραφία 45nm
CPU: Διπύρηνος 1GHz Cortex-A5
GPU: Adreno 203
Μνήμη RAM: 768MB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 4 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 32GB Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 3.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Ναι με RDS
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 7,2Mbps)
Μπαταρία: Αποσπώμενη 2460 mAh (12 ώρες ομιλία, 800 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.1.2 Jelly Bean
SAR EU: 0.66 W/kg (Κεφάλι)
Χρώματα: Λευκό, Μαύρο
Είδος SIM: Mini-SIM
Ενδεικτική Τιμή: 299€
Sony Xperia L
Ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο Sony Xperia που διαφημίζεται κυρίως για την ποιότητα της φωτογραφικής του κάμερας. Δικαίως δεν πρόκειται για μία ακόμα κάμερα 8 Megapixel ενός smartphone αφού διαθέτει προηγμένους αισθητήρες που την βοηθούν να αποδίδει ζωντανά χρώματα σε όλες τις συνθήκες φωτισμού ενώ η συσκευή προσφέρει και ειδικό κουμπί για άνετη λήψη φωτογραφιών. Οι υπόλοιπες τεχνικές προδιαγραφές του ταιριάζουν απόλυτα με την κατηγορία της τιμής του. Διπύρηνος επεξεργαστής, 1GB RAM, 8GB ενσωματωμένη μνήμη και επαρκέστατη αυτονομία είναι τα πιο σημαντικά δυνατά του στοιχεία. Η οθόνη του έχει υψηλή ευκρίνεια 228ppi ωστόσο είναι συμβατικής τεχνολογίας TFT-LCD και αυτό αποτελεί ένα μείον.
smartphones-2013-odigos-sony-xperia-l
Κυκλοφορία: Μάιος 2013
Οθόνη: 4.3 ιντσών TFT-LCD με αντιχαρακτικό γυαλί
Ανάλυση Οθόνης: 854x480 (228ppi)
Κάμερα: 8MP με LED Flash, Αυτόματη Εστίαση, Σταθεροποίηση Eικόνας, HDR, Video: 720p στα 30fps, Σταθεροποίηση Βίντεο, HDR (Πίσω) / 0.3MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 128.7 x 65 x 9.7 mm
Βάρος: 137 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 MSM8230, Λιθογραφία 28nm
CPU: Διπύρηνος 1GHz Krait
GPU: Adreno 305
Μνήμη RAM: 1GB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 8 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 32GB Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Ναι με RDS
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 21 Mbps)
Μπαταρία: Αποσπώμενη 1750 mAh (8,5 ώρες ομιλία, 498 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.1 Jelly Bean
SAR EU: 0.66 W/kg (Κεφάλι)
Χρώματα: Λευκό, Μαύρο, Κόκκινο
Είδος SIM: Mini-SIM
Ενδεικτική τιμή: 299€
Nokia Lumia 720
Το λειτουργικό της Microsoft δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον αριθμό εφαρμογών του Android και του iOS και ίσως να μην είναι και τόσο εύχρηστο. Πάντως, αν πρεσβεύεται από τέτοιες συσκευές αναμφισβήτητα μπορεί να σας κάνει να το προτιμήσετε. Η κάμερα του Nokia Lumia 720 διαθέτει φακό Carl Zeiss οπότε δεν αμφισβητείται η εξαιρετική ποιότητά της κι ας μην έχει πάρα πολλά MegaPixel ανάλυση (6.7MP). Η οθόνη 4.3 ιντσών IPS-LCD αποτελείται από ανθεκτικό γυαλί Gorilla Glass 2 ενώ η αυτονομία του είναι πολύ υψηλή (σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές). Ο διπύρηνος επεξεργαστής 1GHz και τα 8GB ενσωματωμένη μνήμη είναι συνηθισμένα για την κατηγορία τιμής του όμως τα 512MB μνήμης RAM θεωρούνται λίγα και χαλούν την γενικά άριστη εικόνα του Nokia Lumia 720 που πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας.
smartphones-2013-odigos-nokia-lumia-720
Κυκλοφορία: Φεβρουάριος 2013
Οθόνη: 4.3 ιντσών IPS-LCD με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass 2
Ανάλυση Οθόνης: 800x480 (217ppi)
Κάμερα: 6.7MP με αυτόματη εστίαση, LED Flash, Carl Zeiss φακό, Video: 720p στα 30fps (Πίσω)  /  1.3MP, Video: 720p στα 30fps (Μπροστά)
Διαστάσεις: 127.9 x 67.5 x 9 mm
Βάρος: 128 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 MSM8227, Λιθογραφία 28nm
CPU: Διπύρηνος 1GHz Krait
GPU: Adreno 305
Μνήμη RAM: 512ΜΒ DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 8 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 64GB
Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Όχι
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 21,1Mbps )
Μπαταρία: 2000 mAh (13.4 ώρες ομιλία, 520 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Windows Phone 8.0
SAR EU: 0.76 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Micro-SIM
Χρώματα: Λευκό, Κόκκινο, Κίτρινο, Κυανό, Μαύρο
Ενδεικτική τιμή: Αναμένεται κοντά στα 350€
350-550€
Apple iPhone 4 (8GB)
Ύστερα από την παρουσίαση τόσων συσκευών Android και Windows Phone φτάσαμε επιτέλους και σε ένα iPhone. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο iPhone 4 το οποίο είναι το παλαιότερο (τριετίας) που εξακολουθεί να υποστηρίζει και να πουλά επίσημα η Apple. Συγκρίνοντάς το με smartphones ίδιας περίπου τιμής θα διαπιστώσετε ότι υστερεί πολύ στους περισσότερους τομείς από πλευράς τεχνικών προδιαγραφών εκτός απ' το ότι είναι ιδιαίτερα λεπτό και ότι διαθέτει μία πραγματικά κορυφαία οθόνη τεχνολογίας LED και υπερυψηλής ευκρίνειας.
Είναι δυνατόν σήμερα το iPhone 4 να έχει μονοπύρηνο επεξεργαστή, μόλις 512ΜΒ RAM, μόνο 8GB ενσωματωμένη μνήμη, μία τυπική κάμερα 5 Megapixel και να πωλείται τόσο ακριβά μετά από τόσα χρόνια παρουσίας του στην αγορά; Ναι, είναι δυνατόν, γιατί έχει το μηλαράκι από πίσω και η Apple αντιπροσωπεύει μία τεχνολογική μόδα με πολλούς φανατικούς που εξακολουθούν να ορκίζονται στο όνομα του iPhone. Όσο βέβαια η Apple εξακολουθεί να...ακολουθεί και όχι να πρωτοπορεί, το κοινό της θα συρρικνώνεται και οι πολύ υψηλές τιμές των συσκευών της δεν θα δικαιολογούνται από καμία λογική ή επιβεβλημένη μόδα. Πάντως ένα πράγμα δεν αμφισβητείται και αυτό είναι το λειτουργικό iOS που ακόμα θεωρείται αξεπέραστο, τουλάχιστον από πλευράς αξιοποίησης υλικών πόρων και ομαλότητας στην χρήση. Να σημειωθεί ότι το iPhone 4 υποστηρίζει επαρκέστατα το πιο σύγχρονο λειτουργικό Android 6.0.x με κάποιες ελλείψεις που αναφέρονται εδώ. Δείτε το αναλυτικό review του GameWorld.
smartphones-2013-odigos-iphone4
Κυκλοφορία: Ιούνιος 2010
Οθόνη: 3.5 ιντσών LED-backlit IPS LCD (Retina Display) με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass και ολεοφοβική επίστρωση
Ανάλυση Οθόνης: 960x640 (330ppi)
Κάμερα: 5MP με LED Flash, Αυτόματη Εστίαση, HDR, Video: 720p στα 30fps (Πίσω) / 480p στα 30fps (Μπροστά)
Διαστάσεις: 115.2 x 58.6 x 9.3 mm
Βάρος: 137 g
Chipset (SoC): Apple A4 (Samsung-Intrinsity S5PC110), λιθογραφία 45nm
CPU: 1 GHz Cortex-A8 (Samsung Hummingbird)
GPU: PowerVR SGX535
Μνήμη RAM: 512MB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 8 GB
Συνδεσιμότητα: USB 2.0 (30-pin Βύσμα), Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα, Bαρόμετρο, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Όχι
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 7,2Mbps)
Μπαταρία: 1420 mAh (7 ώρες ομιλία, 300 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.2.2+
SAR EU: 0.93 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Micro-SIM
Χρώματα: Λευκό, Μαύρο
Ενδεικτική Τιμή: 349-439€
Nokia Lumia 820 (4G)
Άλλο ένα κινητό Nokia με λειτουργικό Windows Phone που ανήκει στη μεσαία προς υψηλή γκάμα τιμών. Με τόσες αναφορές σε Smartphone Nokia θα νομίζετε ότι κάνουμε διαφήμιση. Κάθε άλλο! Απλά οι καινούργιες συσκευές της Nokia είναι πράγματι αξιόλογες σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια οπότε δίκαια συμπεριλαμβάνονται στα προτεινόμενα smartphones. Η αλήθεια είναι ότι το Nokia Lumia 820 οριακά κατάφερε να προκριθεί στις προτάσεις μας γιατί έχει λίγο τσιμπημένη τιμή σε σχέση με αυτά που προσφέρει και είναι λίγο ογκώδες για το μέγεθος της οθόνης του. Απευθύνεται κυρίως σε εσάς που έχετε συνηθίσει το λειτουργικό Windows Phone και θέλετε ένα κινητό με δυνατές προδιαγραφές και υποστήριξη 4G. Ξεχωρίζει για την κάμερα του που διαθέτει φωτογραφικό φακό Carl Zeiss 8.7 Megapixel και διπλό LED Flash αλλά και για την οθόνη τεχνολογίας AMOLED. Η τεχνολογία AMOLED είναι αυτή που επιτρέπει την ικανοποιητική διάρκεια της μπαταρίας γιατί διαφορετικά η χωρητικότητά της θα ήταν πολύ μικρή για να υποστηρίξει τον διπύρηνο επεξεργαστή 1.5GHz και τα υπόλοιπα ενισχυμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του Nokia Lumia 820.
smartphones-2013-odigos-nokia-lumia-820
Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2012
Οθόνη: 4.3 ιντσών AMOLED με Nokia ClearBlack Display
Ανάλυση Οθόνης: 800x480 (217ppi)
Κάμερα: 8.7MP με αυτόματη εστίαση, Διπλό LED Flash, Carl Zeiss φακό, Video: 1080p στα 30fps (Πίσω)  /  0.3MP, Video: VGA στα 30fps (Μπροστά)
Διαστάσεις: 123.8 x 68.5 x 9.9 mm
Βάρος: 160 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960, Λιθογραφία 28nm
CPU: Διπύρηνος 1.5GHz Krait
GPU: Adreno 225
Μνήμη RAM: 1GB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 8 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 64GB
Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Πυξίδα, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Όχι
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G/4G (Download έως 42,2Mbps σε δίκτυο HSPA+, 100Μbps σε δίκτυο LTE )
Μπαταρία: 1650 mAh (8.1 ώρες ομιλία, 360 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Windows Phone 8.0
SAR EU: 0.79 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Micro-SIM
Χρώματα: Λευκό, Κόκκινο, Κίτρινο, Μαύρο
Ενδεικτική Τιμή: 419-459€
Sony Xperia SP (4G)
Ακόμα ένα καινούργιο μοντέλο από την Sony που έρχεται να καλύψει αυτή την κατηγορία τιμών που μάλιστα προσφέρει και υποστήριξη 4G. Δύο είναι τα δυνατά του σημεία: το εξαιρετικής σχεδίασης αλουμινένιο περίβλημά του και η τρομερής ευκρίνειας οθόνη του. Οπως μας έχει συνηθίσει η Sony τελευταία, η οθόνη είναι απλής τεχνολογίας TFT-LCD που ενισχύεται στην χρωματική της απόδοση με software φίλτρα Mobile Bravia Engine. Συνεπώς, μια τέτοια οθόνη δεν μπορεί να κριθεί εντυπωσιακή αν την συγκρίνουμε με κάποια LED, IPS ή AMOLED. Κάτι που εντυπωσιάζει ωστόσο είναι η ασύλληπτη διάρκεια της μπαταρίας του Xperia SP, που σύμφωνα με την Sony πλησιάζει τις 19 ώρες ομιλίας! Επειδή το Sony Xperia SP δεν έχει ακόμα τεσταριστεί επαρκώς απλά σας το αναφέρουμε χωρίς να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την εγκυρότητα αυτής της πληροφορίας. Σίγουρα πάντως πρόκειται για ένα smartphone που αξίζει την προσοχή σας.
smartphones-2013-odigos-sony-xperia-sp
Κυκλοφορία: Μάρτιος 2013
Οθόνη: 4.6 ιντσών TFT-LCD με Sony Mobile BRAVIA Engine 2 και Gorilla Glass
Ανάλυση Οθόνης: 1280x720 (319ppi)
Κάμερα: 8.0MP με αυτόματη εστίαση, LED Flash, HDR, Video: 1080p στα 30fps (Πίσω)  /  0.3MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 130.6 x 67.1 x 10 mm
Βάρος: 155 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 Pro MSM8960T, Λιθογραφία 28nm
CPU: Διπύρηνος 1.7GHz Krait
GPU: Adreno 320
Μνήμη RAM: 1GB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 8 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 32GB
Συνδεσιμότητα: microUSB, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Αισθητήρας Φωτός
Ράδιο: Ναι με RDS
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G/4G (Download έως 42,2Mbps σε δίκτυο HSPA+, 100Μbps σε δίκτυο LTE )
Μπαταρία: 2370 mAh (19 ώρες ομιλία, 734 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.1.2 Jelly Bean
SAR EU: 0.79 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Micro-SIM
Χρώματα: Λευκό ασημί, Κόκκινο, Μαύρο
Ενδεικτική Τιμή: 439€
LG Nexus 4 (E960)
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψουμε αυτό το smartphone. Πιθανότατα θα έχετε ακούσει για αυτό ή θα έχετε διαβάσει το review μας που εξυμνεί τις δυνατότητές του. Οι τεχνικές προδιαγραφές μιλούν από μόνες τους άρα αξίζει απλά να μνημονευτεί πως πρόκειται για το Best Seller της LG για φέτος. Το Nexus 4 έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Google και αποτελεί τον πιο σύγχρονο αντιπρόσωπο του λειτουργικού Android. Το λειτουργικό Android της συσκευής είναι όπως ακριβώς το έχει σχεδιάσει η Google χωρίς πρόσθετες εφαρμογές και βαριά γραφικά περιβάλλοντα ενώ αναβαθμίζεται αμέσως όποτε κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την πλήρη παρουσίαση του στο LG Nexus 4 review του GameWorld.

smartphones-2013-odigos-nexus-4
Κυκλοφορία: Νοέμβριος 2012
Οθόνη: 4.7 ιντσών IPS True HD Plus με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass 2
Ανάλυση Οθόνης: 1280x768 (318ppi)
Κάμερα: 8MP με LED Flash, Αυτόματη Εστίαση και HDR, Video: 1080p στα 30fps (Πίσω) / 1,3MP, Video: 720p στα 30fps (Μπροστά)
Διαστάσεις: 133.9 x 68.7 x 9.1 mm
Βάρος: 139 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064, Λιθογραφία 28nm
CPU: Τετραπύρηνος 1,5GHz Krait (1.7GHz επιτυγχάνεται όταν δουλεύει μόνο ένας πυρήνας)
GPU: Adreno 320
Μνήμη RAM: 2GB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB
Συνδεσιμότητα: micro USB (Slimport HDMI), Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Αισθητήρας Φωτός, Πυξίδα, Bαρόμετρο
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 42,2Mbps σε δίκτυο HSPA+)
Μπαταρία: 2.100 mAh (10 ώρες ομιλία, 250 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.2.2+
SAR EU: 0.407 W/kg (Κεφάλι)
Χρώματα: Μαύρο
Τιμή Google Play: 349$ (16GB) 
Τιμή στην Ελλάδα: 415-469€
Samsung Galaxy SIII 16GB (Ι9300)
Η θρυλική σειρά Galaxy S της Samsung ίσως να μην επαναλάβει φέτος την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων ετών, όμως παραμένει διαχρονική και επιβλητική. Οι τεχνικές προδιαγραφές του περσινού μοντέλου Samsung Galaxy S III θεωρούνται μέχρι σήμερα εντυπωσιακές και η μειωμένη του τιμή το καθιστά μία πολύ καλή επιλογή αγοράς για σας που θέλετε ένα πανίσχυρο κινητό τηλέφωνο χωρίς να δώσετε υπερβολικά πολλά χρήματα. Η σύγκριση με το Nexus 4 είναι αναπόφευκτή γιατί η τιμή τους είναι σχεδόν ίδια. Η επιλογή σας έχει να κάνει περισσότερο με τις απαιτήσεις σας ως προς την αισθητική και το λειτουργικό σύστημα. Το Nexus 4 νικά στα σημεία όσον αφορά στις επιδόσεις, διαθέτει αγνό λειτουργικό Android που αναβαθμίζεται άμεσα και η ποιότητα κατασκευής του είναι κορυφαία. Από την άλλη μεριά το Samsung Galaxy S3 έχει οθόνη AMOLED, αποσπώμενη μπαταρία και δυνατότητα επέκτασης μνήμης ενώ αξίζει να μνημονεύσουμε το πολύ χαμηλό του SAR. Διαβάστε το αναλυτικό review του GameWorld.
smartphones-2013-odigos-samsung-galaxy-s3
Κυκλοφορία: Μάιος 2012
Οθόνη: 4.8 ιντσών Super AMOLED HD
Ανάλυση Οθόνης: 1280x720 (306ppi)
Κάμερα: 8MP με Αυτόματη Εστίαση και LED Flash, Video: 1080p στα 30fps (Πίσω) / 1.9MP, Video: 1080p στα 30fps
Διαστάσεις: 136.6 x 70.6 x 8.6 mm
Βάρος: 133 g
Chipset (SoC): Samsung Exynos 4 Quad 4412, Λιθογραφία 32nm
CPU: Τετραπύρηνος 1.4 GHz Cortex-A9
GPU: Mali-400 MP
Μνήμη RAM: 1GB DDR3
Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB + δυνατότητα επέκτασης με κάρτα SD έως 64GB
Συνδεσιμότητα: micro USB(MHL, USB On-the Go), Wi-Fi a/b/g/n, WiFi Direct, Bluetooth 4.0
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Αισθητήρας Φωτός, Πυξίδα, Bαρόμετρο
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 21Mbps)
Μπαταρία: Αποσπώμενη 2100 mAh (10.8 ώρες ομιλία, 650 ώρες αναμονή)
Λειτουργικό: Android 4.0. Ice Cream Sandwich αναβαθμίσιμο σε 4.1.2 Jelly Bean
SAR EU: 0.21 W/kg (Κεφάλι)
Είδος SIM: Micro-SIM
Χρώματα: Λευκό, Μπλε
Ενδεικτική τιμή: 425-529€ (To 4G μοντέλο κοστίζει 729€)
Περιμένουμε απόψεις
Δεν ήταν και λίγα…18 smartphones που καλύπτουν ένα εύρος τιμών από 90€ έως 550€. Θεωρούμε ότι οι επιλογές μας θα είναι επίκαιρες για το επόμενο τρίμηνο ακόμα κι αν οι τιμές αλλάξουν. Οι ακριβότερες συσκευές που προσωπικά συστήνω να εξετάσετε για αγορά -εφόσον είστε σε θέση να διαθέσετε τόσα χρήματα- είναι συνοπτικά οι ακόλουθες:
- iPhone 4S 16GB (629€)
- iPhone 5 16GB (739€)
- Samsung Galaxy S4 16GB (739€)
- ΗTC One 32GB (729€)
- Sony Xperia Z 16GB (699€)
- Nokia Lumia 920 (679€)
- Nokia Lumia 925 (αναμένεται)
Εφόσον σκέφτεστε να αγοράσετε σύντομα ένα καινούργιο κινητό τηλέφωνο ελπίζουμε κάποια από τις προτεινόμενες συσκευές να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Αν δεν σας πετυχαίνουμε σε στάδιο αναζήτησης smartphone τότε μπορείτε να προτείνετε αυτό το αφιέρωμα σε κάποιον που ενδιαφέρεται περισσότερο και πιστεύουμε ότι θα το εκτιμήσει. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τις απόψεις σας για τις επιλογές μας ή δικές σας προτάσεις ώστε όλοι μας να ενημερωθούμε ολοκληρωμένα
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment