Ο κύβος (ελέγχου) ερρίφθη για έξυπνες συσκευές


Το πρόσφατα βραβευμένο στο Διεθνή Διαγωνισμό Καινοτομίας IPSO Challenge 2013 σύστημα «Κύβος ελέγχου» επιτρέπει εύκολα και με μικρό κόστος τη μετατροπή συμβατικών συσκευών, που είναι ήδη εγκατεστημένες σε κάποιο χώρο, σε «έξυπνες συσκευές», που μπορούν να αλληλεπιδρούν με το χρήστη τους ακόμη και από απόσταση, με τη βοήθεια του Διαδικτύου (είτε μέσω ιστοσελίδας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής σε smartphone), αλλά και μέσα από το «έξυπνο κτήριο», με φορητές οθόνες αφής.
Ετσι, για παράδειγμα, μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα η ένταση του εσωτερικού φωτισμού ανάλογα με την παρουσία -ή μη- ανθρώπων σε ένα δωμάτιο και ανάλογα με την ένταση του εξωτερικού φωτισμού, ενώ μπορεί να διαφοροποιείται η θερμοκρασία του κλιματισμού και ο εξαερισμός, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα υγιεινό περιβάλλον και να καλυφθεί η ενεργειακή ανάγκη του κτηρίου και η άνεση των ενοίκων. Οι δυνατότητες του συστήματος δεν σταματούν εδώ, καθώς μπορεί να ταυτοποιήσει τους χρήστες και να προσαρμόσει τους αυτοματισμούς στις προσωπικές τους απαιτήσεις, αλλά και να τους επιτρέψει να προτάξουν την άνεση ή την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο «Κύβος ελέγχου» είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας της ομάδας του αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Νικολετσέα από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος». Στην ομάδα συμμετέχουν ο υποψήφιος διδάκτωρ Κωνσταντίνος-Μάριος Αγγελόπουλος, η διδάκτωρ Δήμητρα Πατρούμπα και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Θεοφάνης Ράπτης, Κωνσταντίνος Βερούτης και Γαβριήλ Φίλιος, ενώ το ηλεκτρολογικό μέρος ανέπτυξε ο Βασίλης Γεωργόπουλος-Νίνος. Η έρευνα αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things), που αποβλέπει στην απρόσκοπτη και μαζική ένταξη στο Διαδίκτυο αντικειμένων καθημερινής χρήσης (ρούχα, κουρτίνες, οχήματα κτλ.) και συσκευών (φωτισμός, κλιματισμός κτλ.) ασύρματα, αφού αυτά μετατραπούν σε «έξυπνα αντικείμενα».
Τρόπος λειτουργίας
Για να γίνει αυτό, πρέπει κατ' αρχάς κάθε αντικείμενο να έχει μια μοναδική ηλεκτρονική διεύθυνση και σε αυτή την κατεύθυνση η επερχόμενη έκδοση του Πρωτοκόλλου του Διαδικτύου (IPv6) προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης διεύθυνσης σε ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων και την αποδοτική διαχείριση της κινητικότητάς τους με ασφάλεια. Η τεχνολογία των μικροσκοπικών υπολογιστικών συσκευών (ασύρματων μικροαισθητήρων), που μπορούν να επιτηρούν ποικίλες περιβαλλοντικές συνθήκες και να επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους, αλλά και με υπερκείμενα σταθερά δίκτυα, επιτρέπει τη συμμετοχή τέτοιων δικτυωμένων αντικειμένων της καθημερινότητας σε «έξυπνα» σενάρια, όπου γίνεται αυτόματα η προσαρμογή τους για καλύτερο αποτέλεσμα.
Εκτεταμένες μετρήσεις της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα πειραματικό «έξυπνο δωμάτιο» στην Πάτρα έδειξαν ότι αυτά τα αυτοματοποιημένα σενάρια μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 35%. Παραπλήσιοι αυτοματισμοί με τον «Κύβο ελέγχου» υπάρχουν, βέβαια, εδώ και αρκετά χρόνια στην αγορά. Η καινοτομία όμως του νέου συστήματος έγκειται στην ευκολία ανάπτυξής του σε ένα κτήριο, στην ανοικτή αρχιτεκτονική του, που επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή, και στην ένταξη σε ευρύτερα συστήματα, στο μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που εξοικονομεί και, τέλος, στο μικρότερο κόστος του...
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment