Google: Θύμα ηλεκτρονικής απάτης ένας στους 10 Ελληνες

Ένας στους δέκα Έλληνες έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ δεν αλλάζει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής του (password).
Αυτό αποκαλύπτει, με αφορμή τη φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, μια νέα έρευνα της Google.

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι σημαντική, αλλά αρκετοί Έλληνες μάλλον δεν κάνουν ούτε τα βασικά για να προστατευθούν.

Όσον αφορά τους διαδικτυακούς κινδύνους, οι Έλληνες ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το 9% έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, το 49% έχει λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing), το 23% έχει εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό και το 13% έχει πέσει θύμα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά τις διαδικτυακές ρυθμίσεις, το 34% χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) για μερικές ή και όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, ενώ το 11% δεν τον αλλάζει ποτέ. Τέλος, το 20% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας στον λογαριασμό του, όπως η επαλήθευση σε δύο στάδια, ενώ το 38% τη χρησιμοποιεί μόνο σε μερικούς λογαριασμούς αλλά όχι σε όλους.
Στην ερώτηση 'πόσες φορές ενημερώνετε το πρόγραμμα περιήγησής σας', το 22% των ερωτηθέντων λέει ότι το κάνει αρκετές φορές τον ίδιο μήνα, αλλά το 12% δήλωσε ότι το ενημερώνει λιγότερο από μία φορά κάθε έξι μήνες, ενώ παραπάνω από το 14% δήλωσε ότι δεν το ενημερώνει ποτέ.

Ποιες όμως είναι οι πληροφορίες που θέλουν οι Έλληνες να προστατεύσουν περισσότερο; Το 59% ανησυχεί κυρίως για τις οικονομικές του πληροφορίες (όπως τραπεζικά δεδομένα), το 16% ανησυχεί για τις προσωπικές του πληροφορίες (όπως διεύθυνση κατοικίας), το 6% για πληροφορίες σχετικά με προσωπικές στιγμές (όπως φωτογραφίες) και το 7% για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων που στέλνει σε συναδέλφους.

Συμβουλές ασφάλειας

Η Google έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες σχετικές συμβουλές:

1. Ενημερώστε το λογισμικό σας: Για να προστατεύετε τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού, λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών σε όλες τις συσκευές σας. Ορισμένες υπηρεσίες, όπως το Google Chrome, ενημερώνονται αυτόματα, ενώ άλλες ειδοποιούν τους χρήστες σχετικά με το πότε πρέπει να τις ενημερώσουν.

2. Χρησιμοποιείτε μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης: Χρησιμοποιώντας το ίδιο password για να συνδέεστε με διαφορετικούς λογαριασμούς, διακινδυνεύετε περισσότερο την ασφάλειά σας. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε το ίδιο κλειδί για να ανοίγετε τις πόρτες του σπιτιού, του γραφείου και του αυτοκινήτου σας. Όποιος αποκτήσει πρόσβαση σ' αυτό, έχει πρόσβαση σε όλα τα υπάρχοντά σας. Για να περιορίσετε τον κίνδυνο, χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό για τον καθένα και επιδιώξτε κάθε κωδικός να είναι δύσκολο να τον μαντέψει κάποιος και να αποτελείται τουλάχιστον από οχτώ χαρακτήρες. Επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, όπως αυτός που δημιουργείται στον Chrome σας, για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε, να διασφαλίσετε και να ελέγχετε όλους του κωδικούς για τους online λογαριασμούς σας.

3. Κάντε έναν έλεγχο ασφαλείας: Ο Έλεγχος Ασφαλείας της Google προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές ασφάλειας που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας του Google Account σας. Δεν σας βοηθά απλώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε το Google, αλλά περιέχει χρήσιμες συμβουλές για να είστε ασφαλείς και όταν περιηγείστε γενικά στο διαδίκτυο, όπως το να προσθέσετε την εφαρμογή κλειδώματος οθόνης, να αναθεωρήσετε την πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα του Google Account σας και να μάθετε ποια sites και εφαρμογές είναι πιθανόν να έχετε επιτρέψει να συνδεθούν μέσω του Google Account σας. Επισκεφθείτε το https://myaccount.google.com/security-checkup για να κάνετε τον δικό σας Έλεγχο Ασφαλείας.

4. Ορίστε και διατηρήστε ενημερωμένο έναν αριθμό τηλεφώνου ή ένα email ανάκτησης: Η προσθήκη πληροφοριών ανάκτησης, όπως ο αριθμός τηλεφώνου ή το email, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε πιο γρήγορα το λογαριασμό σας, εάν χάσετε την πρόσβαση σ' αυτόν ή δεν μπορείτε να συνδεθείτε. Αν αλλάξουν τα στοιχεία αυτά, θυμηθείτε να ενημερώσετε την εφαρμογή. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας αριθμός τηλεφώνου ή μια διεύθυνση email μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ειδοποιηθείτε σχετικά με ύποπτες κινήσεις στο λογαριασμό σας ή για να μπλοκαριστεί κάποιος που θέλει να τον χρησιμοποιήσει χωρίς την άδειά σας. Για παράδειγμα, εάν μια άγνωστη συσκευή χρησιμοποιείται για να συνδεθεί στο Google Account σας, ενδέχεται να σας ζητηθεί να επαληθεύσετε ότι η σύνδεση είναι εξουσιοδοτημένη εισάγοντας έναν κωδικό που αποστέλλεται στον αριθμό τηλεφώνου ανάκτησης. Για να ρυθμίσετε τις πληροφορίες ανάκτησης στο Google Account σας, επισκεφθείτε τη διεύθυνση security.google.com και κάντε κλικ στην επιλογή "Προσωπικές Πληροφορίες".

5. Ορίστε επαλήθευση σε δύο βήματα: Κάντε ένα ακόμη βήμα για τη διασφάλιση των λογαριασμών σας, ορίζοντας επαλήθευση σε δύο βήματα, η οποία απαιτεί να χρησιμοποιήσετε ένα δεύτερο βήμα εκτός από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας για να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας. Παραδείγματα δευτέρων βημάτων επαλήθευσης περιλαμβάνουν: έναν εξαψήφιο κωδικό που δημιουργείται από μια εφαρμογή, μια ερώτηση που λαμβάνετε σε μια αξιόπιστη συσκευή ή τη χρήση ενός κλειδιού φυσικής ασφάλειας (η ισχυρότερη μορφή ενός δεύτερου βήματος). Η δημιουργία επαλήθευσης σε δύο βήματα θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Αφού ρυθμίσετε την επαλήθευση σε δύο βήματα για έναν λογαριασμό, θυμηθείτε να είστε έτοιμοι για το δεύτερο βήμα επαλήθευσης κάθε φορά που συνδέεστε. Για να ρυθμίσετε την επαλήθευση σε 2 βήματα στο Google Αccount σας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση security.google.com και κάντε κλικ στο κουμπί "Επαλήθευση σε δύο βήματα".

Αν έχετε παιδιά, μιλήστε τους από νωρίς για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και ρυθμίστε τους ψηφιακούς κανόνες για το σπίτι σας. Ακριβώς όπως διδάσκουμε στα παιδιά μας πώς να οδηγούν πριν τους δώσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου, έτσι είναι χρήσιμο να διδάξετε στα νέα παιδιά τις αρχές της ηλεκτρονικής ασφάλειας πριν τους παραδώσετε μια συσκευή. Μόλις κερδίσουν την "άδεια οδήγησης" στο διαδίκτυο, είναι επίσης χρήσιμο να καθορίσετε κάποιους ψηφιακούς κανόνες καθώς αρχίζουν να εξερευνούν. Αν τα παιδιά σας διαθέτουν συσκευή Android ή Chromebook, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Family Link για να κάνετε πράγματα όπως διαχείριση των ρυθμίσεων του Λογαριασμού Google, έγκριση ή αποκλεισμό των εφαρμογών και των ιστότοπων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να ορίσετε χρονικά όρια οθόνης.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment