6 τεχνολογίες που θα κάνουν πραγματικότητα το γρήγορο Internet

Το Διαδίκτυο είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο, πρόσφατοι υπολογισμοί εκτιμούν πως μόλις το 40% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε αυτό. Με τη διαδικτυακή συνδεσιμότητα να γίνεται διαρκώς και πιο αναγκαία, νέες τεχνολογίες έρχονται στην επιφάνεια και οι οποίες όλες έχουν ένα σκοπό. Να παρέχουν γρήγορη και ποιοτική πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε έξι νέες τεχνολογίες, οι οποίες υπόσχονται να φέρουν όλο τον κόσμο online.

Το Facebook με το Aquila drone

3-facebook-aquila-drone
Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, είναι γνωστός για την έκφραση της επιθυμίας του να συνεισφέρει για έναν πιο διασυνδεδεμένο κόσμο. Κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό με drones τα οποία θα παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο παγκοσμίως. Το τμήμα Connectivity Lab του Facebook έχει αναπτύξει ένα drone που αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια, το άνοιγμα των φτερών του οποίου μπορεί να φθάσει το αντίστοιχο ενός Boeing 747. Γνωστό ως Aquila, το drone έκανε την πρώτη του πτήση τον Ιούνιο του 2016 και, αν και δεν ήταν εξοπλισμένο με την τεχνολογία που απαιτείτο για τον σκοπό που προορίζονταν, η πτήση είχε μεγάλη επιτυχία. Η πραγματική πτήση διήρκεσε 96 ολόκληρα λεπτά, πολύ περισσότερο από τα 66 που αρχικά αναμενόταν και βοήθησε την ομάδα που εργάζεται στο project να προχωρήσει στην επόμενη φάση. Κάποια μέρα, το Facebook ελπίζει τα drones αυτά να πετούν σε ακτίνα 60 μιλίων και να παρέχουν πρόσβαση στο Internet σε όποιο μέρος του πλανήτη είναι απαραίτητο.

Το κατά 330% γρηγορότερο WiFi του MIT

2mitwifi
Μόλις πριν από μερικούς μήνες, οι ερευνητές του τμήματος της Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του πανεπιστημίου του MIT ανακοίνωσαν μια σημαντική εφεύρεση ασύρματης δικτύωσης, η οποία υπόσχονταν να φέρει κατά 330% γρηγορότερες ταχύτητες σε σχέση με την υπάρχουσα τεχνολογία. Γνωστή ως MegaMIMO 2.0, η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί πολλαπλούς πομπούς και δέκτες για την ταυτόχρονη αναμετάδοση των δεδομένων, αυξάνοντας σημαντικά το μέγεθος των δεδομένων σε ένα δεδομένο εύρος ζώνης. Η συγκεκριμένη εφεύρεση ίσως κάποια μέρα οδηγήσει σε ακόμη γρηγορότερο Internet σε δημόσια μέρη και μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως συναυλίες και άλλα events.

Li-Fi: 100 φορές γρηγορότερο από το Wi-Fi

1led-bulb01
Πέρυσι, μια γαλλική εταιρεία ανέπτυξε μια τεχνολογία ασύρματου Internet βασισμένη σε LEDs και η οποία υπόσχεται να είναι κατά 100 φορές γρηγορότερη από το Wi-Fi. Ο λόγος για την Li-Fi, η οποία εκμεταλλεύεται το τρεμόπαιγμα των λαμπτήρων LED, το οποίο είναι ορατό στο γυμνό μάτι. Ένα σημαντικό μειονέκτημα του Li-Fi είναι ότι απαιτεί φως για να γίνει η μετάδοση των δεδομένων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει σε διαφορετικά δωμάτια. Εκείνο που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι ότι η ασφαλής του υπόσταση, το καθιστά ως ιδανική επιλογή για χρήση σε σχολεία, ή νοσοκομεία, εκεί όπου η ασφάλεια και η ταχύτητα, αποτελούν τις ύψιστες προτεραιότητες.

Project Loon

4-project-loon
Αρκετά χρόνια πριν το Facebook ξεκινήσει το project με το Aquila drone, η Google είχε ανακοινώσει τα δικά της μεγαλεπήβολα σχέδια. Συγκεκριμένα, η Google ξεκίνησε το Project Loon, μια παρόμοια πρωτοβουλία με αυτή του Facebook, μόνο που εδώ χρησιμοποιούνται μπαλόνια. Τα ειδικά μπαλόνια που εκτοξεύονται στον αέρα, υπόσχονται να παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περιοχές της Αφρικής και της Νοτιανατολικής Ασίας. Το project μαγνήτισε την προσοχή του κόσμου, όταν η Google ζήτησε από κατοίκους της Central Valley της Καλιφόρνια να εγκαταστήσει δέκτες στα σπίτια, σε μια προσπάθεια να προβεί στις απαραίτητες δοκιμές. Τρία χρόνια μετά και έπειτα από αρκετές δοκιμές, η ομάδα συνεχίσει να βελτιώνει το project σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στο στόχο του.

Η NASA και η πρόσβαση στο Internet από το διάστημα

5nasa-dtn-graphic
Κατά τη διάρκεια της αποστολής του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Αμερικανός αστροναύτης Scott Kelly έγινε κατά κάποιον τρόπο ένας σταρ του Instagram, με τις φωτογραφίες που ανέβαζε συνεχώς. Οι άνθρωποι θεώρησαν πως είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το διάστημα. Στην ουσία, η αποστολή δεδομένων στο διάστημα είναι τόσο περίπλοκη όσο και αποστολή ενός διαστημόπλοιου, αλλά η NASA τοποθέτησε νέα τεχνολογία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2016 που κάνει τα πράγματα σαφώς πιο εύκολα. Επομένως, όταν ο Elon Musk και ο Richard Branson κατοικήσουν κάποια στιγμή στον Άρη, θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για το γεγονός ότι η NASA τους επέτρεψε να δημοσιεύουν tweets από το διάστημα.

Η πρόταση της Samsung με τους 4.600 δορυφόρους

6samsung-satellite-internet
Αλλά και η Samsung συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια. Το 2015 η εταιρεία γνωστοποίησε τα σχέδιά της να εκτοξεύσει 4.600 δορυφόρους που θα μπορούν να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, 1 zettabyte (1 τρις gigabytes) το μήνα. Το σχέδιο θέλει τους δορυφόρους να βρίσκονται κοντά στη γή για να παρέχουν γρήγορες ταχύτητες στους χρήστες, σαν αυτές των οικιακών γραμμών.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment