Πρόστιμο 166 εκατ. ευρώ σε Sony, Panasonic, Sanyo για καρτέλ με Samsung SDI στις μπαταρίες

Πρόστιμο 166 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εταιρείες Sony, Panasonic και Sanyo εξαιτίας δημιουργίας καρτέλ μαζί με την Samsung SDI στην αγορά των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου που προορίζονται για χρήση σε gadgets όπως smartphones και laptops. Η Samsung SDI αν και συμμετείχε στο καρτέλ, δε θα κληθεί να πληρώσει μέρος του προστίμου από τη στιγμή που αποκάλυψε την ύπαρξη του καρτέλ στην Επιτροπή, με τις υπόλοιπες τρεις εταιρείες να αποδέχονται την κατηγορία και να συμφωνούν στη διευθέτηση της υπόθεσης. Η Επίτροπος Margrethe Vestager, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού δήλωσε ότι «εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές, smartphones και άλλες συσκευές που φέρουν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι σημερινές κυρώσεις επιβλήθηκαν στους τέσσερις κατασκευαστές εξαιτίας καρτέλ που επηρέασε τις τιμές μιας σειράς προϊόντων τα οποία διατέθηκαν σε Ευρωπαίους πολίτες.
Επιπλέον η Ε.Ε στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στις εταιρείες πως αν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πέσουν θύματα ενός καρτέλ, τότε θα υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης ακόμα και αν οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν εκτός Ευρώπης». Στα ευρήματα της επιτροπής, αναφέρεται ότι οι τέσσερις εταιρείες συμφώνησαν σε μια προσωρινή αύξηση των τιμών το 2004 και το 2007, εξαιτίας αύξησης της τιμής στο κοβάλτιο, ενός σιδηρομαγνητικού μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου. Επιπλέον οι εταιρείες αντάλλαξαν μεταξύ τους ευαίσθητες εμπορικές πληροφορίες όπως προβλέψεις προσφοράς και ζήτησης, προβλέψεις τιμών ενώ γνώριζαν τις προθέσεις που αφορούσαν ανταγωνιστικές προσφορές που οργανώθηκαν από συγκεκριμένους κατασκευαστές smartphone και laptop.
Η δράση του καρτέλ έλαβε χώρα από το Φεβρουάριο του 2004 έως το Νοέμβριο του 2007, με παρουσία κυρίως στην Ασία και περιστασιακά στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά το πρόστιμο, η Sony καλείται να καταβάλει 29.802.000 εκ. ευρώ, η Panasonic 38.890.000 εκ. ευρώ ενώ η Sanyo θα καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό και συγκεκριμένα 97.149.000 εκ. ευρώ.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment