Η Samsung ετοιμάζει την νέα έκδοση του Exynos 5 Octa

Αν και δεν απέκτησε την απήχηση που είχαν τα chip της Qualcomm, εντούτoις το Exynos 5 Octa (5410) της Samsung αποδείχθηκε ένα αξιόλογο SoC που δεν είχε να ζηλέψει και πολλά από τον ανταγωνισμό. Όμως η εταιρεία δεν επαναπαύεται και έτσι προχώρησε στην βελτίωσή του, την οποία θα γνωρίσουμε σε συσκευές (smartphones και tablets) από τα τέλη του χρόνου. Μιλάμε λοιπόν για το Exynos 5 Octa 5420 SoC, το οποίο θα ακολουθεί την ίδια λογική με τον προκάτοχό του, 5410, χρησιμοποιώντας ως βάση την αρχιτεκτονική big.LITTLE της ARM συνδυάζοντας δύο τετραπύρηνους επεξεργαστές με πυρήνες Cortex-A15 και Cortex-A7 για υψηλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση αντίστοιχα. Επίσης, πλέον, υποστηρίζεται και η τεχνολογία GTS (Global Task Scheduling ή Heterogeneous Multi-Processing) η οποία καθιστά εφικτή την δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και οι 8 πυρήνες ταυτόχρονα για την επεξεργασία δεδομένων. 
Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις πυρήνες Cortex-A15 θα είναι πλέον ελαφρώς υψηλότερα χρονισμένοι, στα 1,8GHz (από 1,6GHz) ενώ οι πυρήνες Cortex-A7 θα δεχθούν και αυτοί μια μικρή αύξηση στην συχνότητά λειτουργίας στα 1,3GHz (από 1,2GHz αρχικά). Επίσης θα υπάρξει και αύξηση στον χρονισμό της μνήμης (τεχνολογίας dual channel LPDDR3) από τα 800MHz στα 933MHz όπου και θα προσδίδει ωφέλιμο bandwidth της τάξης των 14,9GB/s. Στο κομμάτι των γραφικών, η Samsung προχώρησε σε ριζική αλλαγή αφαιρώντας το υποσύστημα της PowerVR που διέθετε το Exynos 5410 και τοποθετώντας την hi-end λύση της ARM, το Mali T-628 GPU με 6 επεξεργαστικές μονάδες χρονισμένες στα 600MHz και το οποίο υπόσχεται σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις σε σχέση με το Mali-T604 (που γνωρίσαμε στο Exynos 5 Dual 5250). 
Το νέο υποσύστημα γραφικών, εκτός των πολύ υψηλών επιδόσεων θα φέρει και μερικά νέα χαρακτηριστικά που ενσωματώνονται σταδιακά στα SoC αυτής της κατηγορίας (η αρχή έγινε με το Snapdragon 800). Οπότε πλέον μπορούμε να συζητάμε και για GPU Computing (GPGPU) στα SoC της Samsung μέσω του OpenCL 1.1 και του RenderScript Compute. Φυσικά υποστηρίζει και το τελευταίο πρότυπο του OpenGL ES 3.0.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment