Κάνουν like στις νέες τεχνολογίες κινητών οι Ευρωπαίοι

Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες δείχνουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΕ. Παρότι όμως ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες των νέων εργαλείων και υπηρεσιών, όπως προκύπτει από τον αριθμό των νέων διαδικτυακών συνδρομών και τη μεγάλη χρήση του διαδικτύου για τηλεφωνική επικοινωνία, οι Ευρωπαίοι παραμένουν διστακτικοί στη χρήση των υπηρεσιών αυτών εξαιτίας του κόστους τους. Σήμερα τα κινητά βρίσκονται παντού, αλλά μόνον τα μισά είναι "έξυπνα". Το ποσοστό των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο κυμαίνεται από 55% στη Σουηδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ολλανδία σε ποσοστό κάτω του 35% στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία.
Το χαμηλότερο αυτό ποσοστό χρήσης έξυπνων κινητών παρατηρείται σε πολλές χώρες στις οποίες οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με πρόσβαση στο διαδίκτυο μειώνουν τον χρόνο σύνδεσής τους στο διαδίκτυο επειδή τους προβληματίζει το κόστος - Ουγγαρία (35%), Πορτογαλία (58%), Ελλάδα (53%), Κύπρος (52%), Βέλγιο, (47%) και Ρουμανία (45%). Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της ΕΕ περιορίζουν τις κλήσεις από το κινητό τους στο εσωτερικό (55%) και στο εξωτερικό (54%). Αυτό συμβαίνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% στην Ελλάδα (81%), την Πορτογαλία (79%), την Ιρλανδία (72%) και τη Ρουμανία (71%). Η ευρυζωνική πρόσβαση στο σπίτι έχει γίνει πραγματικότητα για τα 3/4 των νοικοκυριών: Το 72,5% των νοικοκυριών στην ΕΕ διαθέτουν σήμερα ευρυζωνική σύνδεση, ενώ το 2011 το ποσοστό αυτό ήταν 67,3% (Πηγή: Eurostat). Στη Ρουμανία η αύξηση του ποσοστού αυτού ξεπέρασε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες και στη Σλοβακία τις 16,7 μονάδες, ενώ συνολικά στα κράτη μέλη της ΕΕ πάνω από τα μισά νοικοκυριά διαθέτουν πλέον ευρυζωνική σύνδεση. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καταργείται με ταχείς ρυθμούς ο διαχωρισμός τηλεφώνου και διαδικτύου:
Το 34% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τηλεφωνικές κλήσεις («φωνητικές υπηρεσίες μέσω του πρωτοκόλλου Ίντερνετ» ή «VOIP»)), πράγμα που ισοδυναμεί με αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων το 2012. Το 28% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να συνομιλεί με άλλους χρήστες του ίδιου δικτύου VOIP δωρεάν, ενώ το 4% χρησιμοποιεί την υπηρεσία VOIP για φθηνότερες διεθνείς κλήσεις. Οι κλήσεις μέσω διαδικτύου είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στη Βουλγαρία (57%), την Κύπρο (55%), την Εσθονία (54%), τη Λιθουανία και τη Λετονία (51%). Η υπηρεσία VOIP χρησιμοποιείται λιγότερο στην Πορτογαλία (18%), την Ιταλία, (26%), την Ισπανία (28%) και την Ελλάδα (29%
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment