Η αγορά των seedboxes πάει για σμικρινση

Η μεγάλη αποδοχή που γνώρισε το BitTorrent την τελευταία δεκαετία, οδήγησε στην άνθηση της αγοράς των seedboxes, servers δηλαδή που αναλαμβάνουν το file-sharing σε κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία. Ωστόσο, ήδη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια ότι η αγορά αυτή πεθαίνει, με έναν κορυφαίο παίκτη της αγοράς, το SeedStuff να τερματίζει οριστικά τη λειτουργία του.
Είναι γεγονός, ότι οι χρήστες του BitTorrent στις μέρες μας έχουν πολλούς τρόπους να προβαίνουν στο download περιεχομένου, με τον πιο δημοφιλή να είναι ένας torrent client που βρίσκεται εγκατεστημένος στα Windows. Αν και πολλοί είναι εκείνοι οι χρήστες οι οποίοι έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο, τοπικά, άλλοι στρέφονται σε seedboxes για να κατεβάσουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η αγορά δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς ένας από τους κορυφαίους παίκτες της, το SeedStuff.ca, τερματίζει οριστικά τη λειτουργία του. Ανοίξαμε το 2010, ωστόσο έχουμε διαπιστώσει ότι το κλίμα στην αγορά αλλάζει, με νέες τεχνολογίες να εμφανίζονται και η εμπορική δραστηριότητά μας να χαρακτηρίζεται από πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Δεν είναι πλέον βιώσιμο για εμάς να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, συμπληρώνει. Οι private trackers που απαιτούσαν καλό ratio και επιβράβευαν αυτούς που χρησιμοποιούσαν τέτοιες υπηρεσίες, οδήγησε τον κόσμο να αγοράζει seedboxes.
Το Seedstuff επισημαίνει ότι αρχικός του στόχος, δεν ήταν να υπερφορτώνει τους servers. Σε κάθε servers έβαζε μόλις τέσσερις πελάτες, διατηρούσε το περιθώριο κέρδους χαμηλά, προσέφερε κορυφαία εμπειρία, δηλαδή καλές ταχύτητες και του επέτρεψε να αναρριχηθεί γρήγορα στην αγορά. Η υπηρεσία τονίζει ότι πολλοί πελάτες της χρησιμοποιούσαν πλέον υπηρεσίες streaming για το περιεχόμενο που ήθελαν με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούν τα seedboxes.
Το SeedStuff πιστεύει ότι αν και θα υπάρχει μια σταθερή μείωση στη χρήση των torrents, το πρωτόκολλο θα συνεχίσει να υπάρχει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα. Εκ κατακλείδι, τονίζουν ότι οι streaming υπηρεσίες επηρεάζουν την αγορά αρνητικά και τα πρώτα δείγματα υπάρχουν ήδη, με το SeedStuff να κλείνει οριστικά.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment