Αν το internet σταματούσε να λειτουργεί για μια μέρα;

Στον Jeff Hancock αρέσει να αναθέτει στους μαθητές του, στο Πανεπιστήμιο του Stanford ορισμένες εργασίες, που τους επιτρέπουν να βιώνουν διάφορα concepts που συζητούν στην τάξη. Πριν το 2008, ορισμένες φορές έθετε διάφορες προκλήσεις στους μαθητές του να μείνουν χωρίς πρόσβαση στο internet για 48 ώρες και έπειτα να συζητήσουν μαζί του στην τάξη πως επηρεάζονταν από αυτό. Αλλά μόλις επέστρεψε στην εργασία του το 2009, μετά από σύντομη άδεια, τα πράγματα είχαν αλλάξει.

Όταν προσπάθησα να παρουσιάσω την εργασία, υπήρξαν αντιδράσειςανέφερε ο Hancock ο οποίος μελετά τις ψυχολογικές και κοινωνικές διεργασίες που εμπλέκονται στην online επικοινωνία. Οι μαθητές εμφατικά ανέφεραν, ότι η εργασία ήταν ανέφικτη και άδικη. Υποστήριξαν ότι αν μείνουν χωρίς πρόσβαση στο internet ακόμη και ένα Σαββατοκύριακο, δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και πως η οικογένεια και οι φίλοι θα θεωρούσαν ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Ο Hancock έπρεπε να συναινέσει και να ακυρώσει την εργασία και ποτέ δεν προσπάθησε να την αναθέσει ξανά. Αυτό ήταν το 2009 και τώρα με την έντονη παρουσία των κινητών, δεν ξέρω τι θα έκαναν οι μαθητές μου αν τους ρωτούσα κάτι τέτοιο, τονίζει.

Αλλά με τον τρόπο ζωής μας να είναι συνεχώς η συνδεσιμότητα, η ερώτηση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Τι θα γινόταν αν το ίντερνετ σταματούσε για μια μέρα; Το 1995, λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν online. Το internet χρησιμοποιούνταν κυρίως από ανθρώπους της Δύσης. Fast Forward 20 χρόνια μετά και πλέον πάνω από 3.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν μια σύνδεση internet, σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ανθρώπων του πλανήτη και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς με ρυθμό 10 ανθρώπων το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με το Pew Research Centre, το ένα πέμπτο όλων των Αμερικανών χρησιμοποιούν το internet σχεδόν συνεχώς και το 73% αναφέρουν ότι το χρησιμοποιούν τουλάχιστον καθημερινά. Στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν κάτι παρόμοιο. Μια έρευνα του 2016 ανακάλυψε ότι σχεδόν το 90% των ενηλίκων χρησιμοποίησαν το internet όλους τους προηγούμενους μήνες. Για πολλούς, είναι πλέον αδύνατο να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτό.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το internet σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι το λαμβάνουν ως δεδομένο, δεν κατανοούν σε ποιο βαθμό έχει εισβάλλει σε κάθε πλευρά της ζωής μας, αναφέρει ο William Dutton του Πανεπιστημίου του Michigan, συγγραφέας του βιβλίου Society and the Internet. Αλλά το internet δεν είναι απαραβίαστο. Στη θεωρία θα μπορούσε να σταματήσει για μια μέρα ή και για περισσότερο. Οι διαδικτυακές επιθέσεις είναι μια πιθανότητα. Η απενεργοποίηση των domain name servers, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διακοπή του διαδικτύου με τα websites να μην φορτώνουν για παράδειγμα. Η καταστροφή των υποθαλάσσιων καλωδίων μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικές διακοπές, αποκόπτοντας το ένα μέρος του κόσμου από το άλλο. 

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν στη διάθεσή τους και τα αποκαλούμενα kill switches που μπορούν να απενεργοποιήσουν το internet στη χώρα τους. Η Αίγυπτος, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης από το 2011, έκανε πιο δύσκολο για τους διαδηλωτές να συντονίζουν τις ενέργειές τους από το διαδίκτυο. Η Τουρκία και το Ιράν το έκαναν επίσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Η Κίνα, έχει και αυτή στη διάθεσή της μια τέτοια δυνατότητα. Οι Αμερικανοί γερουσιαστές, έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας τέτοιας δυνατότητας, με σκοπό να προστατέψουν την χώρα τους από διαδικτυακές επιθέσεις. Αλλά η ανάπτυξη κάτι τέτοιου, όπως σημειώνει το BBC δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσο πιο μεγάλη και αναπτυγμένη είναι η χώρα, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η απενεργοποίηση του internet εντελώς. 

Όμως και το Διάστημα μπορεί να επηρεάσει την πρόσβασή μας στο internet. Μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα αχρηστεύει τους δορυφόρους και άλλα συστήματα. Αυτό που οι βόμβες και η τρομοκρατία δεν μπορούν να υλοποιήσουν, μπορεί να επιτευχθεί σε λίγα λεπτά από μια ηλιακή καταιγίδα αναφέρει ο David Eagleman του Πανεπιστημίου του Stanford. Αλλά οι περισσότερες διακοπές δεν θα διαρκούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ένας στρατός ανθρώπων που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, αναφέρει ο Scott Borg του United States Cyber Consequences Unit, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και οι εταιρείες που δημιουργούν διαδικτυακό εξοπλισμό έχουν προσωπικό συνεχώς έτοιμο αν συμβεί κάτι,τονίζει. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι να είμαστε συνεχώς online που ακόμη και μικρές διακοπές θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις

Η επίδραση στην οικονομία ίσως δεν είναι τόσο σοβαρή. Το 2008, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ζήτησε από τον Borg να εξετάσει τι θα συνέβαινε αν η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπτονταν. Εξετάζοντας τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα 20 εταιρειών που ισχυρίστηκαν ότι επηρεάστηκαν πιο πολύ σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις είναι ασήμαντες ακόμη και χωρίς πρόσβαση για τέσσερις ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, η διακοπή του internet ενίσχυε την παραγωγικότητα, με τους εργαζόμενους να ασχολούνται με … χαρτούρα, που μέχρι τότε συνεχώς ανέβαλλαν.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως τα συναισθήματα της απομόνωσης και του άγχους, θα έπλητταν τους ανθρώπους άμεσα. Το μεγαλύτερο μέρος του internet έχει σχεδιαστεί για ένα σκοπό. Να μας επιτρέπει να επικοινωνούμε. Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να είμαστε συνδεδεμένοι, οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος. Και η ιστορία όμως υποστηρίζει μια τέτοια άποψη.

Το BBC αναφέρει ένα παράδειγμα από το παρελθόν, το 1975, όπου μια πυρκαγιά στην εταιρεία New York Telephone Company απέκοψε την υπηρεσία του τηλεφώνου σε μια περιοχή αρκετών τετραγώνων στη πόλη του Μανχάταν για 23 ημέρες. Μια έρευνα που διεξήχθη αμέσως μετά την αποκατάσταση των υπηρεσιών σε 190 ανθρώπους, έδειξε ότι τα 4/5 αυτών που απάντησαν τόνισαν ότι τους έλειψε το τηλέφωνο, ιδίως η ικανότητά τους να συνδέονται με φίλους και οικογένεια. Μάλιστα, μερικοί όταν επανήλθε η υπηρεσία, ένιωσαν ότι είχαν καλύτερο έλεγχο του εαυτό τους.

Η Stine Lomborg από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αναφέρει. Δεν είναι ότι θα μιλήσουμε περισσότερο σε αγνώστους σε μια στάση λεωφορείου αν δεν έχουμε τα smartphones, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η απώλεια της σύνδεσης ίσως κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο κόσμος δεν θα καταρρεύσει αν δεν έχουμε internet για μια μέρα. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, πιστεύω ότι κάθε μέρα χωρίς αυτό θα είναι τρομακτική. Ένα διαδικτυακό μπλακάουτ ίσως έκανε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψη μας, αν και δεν το νομίζω, καταλήγει.

Με πληροφορίες από BBC
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment