Μοτίβο ξεκλειδώματος του Android για την ασφάλεια της συσκευής

Τα smartphones στις μέρες μας, ανταγωνίζονται ως προς το ποιο επιτελεί καλύτερα τον ρόλο του στην προσπάθεια διασφάλισης των δεδομένων των χρηστών που έχουν στο εσωτερικό τους. Κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας, αποθηκεύουν τα «ψηφιακά κλειδιά», ενώ πολλά από αυτά προχωρούν ακόμη παραπέρα και προσφέρουν και διάφορες λύσεις βιομετρικής ταυτοποίησης, όπως δυνατότητα σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων μέχρι και σάρωσης προσώπου. Ωστόσο, πολλές συσκευές παραμένουν επιρρεπείς σε επιθέσεις στις οποίες μάλιστα, δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλή τεχνολογία. Μια νέα έρευνα προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο με ένα μοτίβο ξεκλειδώματος του Android, σε σχέση με τη χρήση PIN έξι ψηφίων ή τη μέθοδο βιομετρικής ταυτοποίησης.

Ερευνητές ασφαλείας της Αμερικανικής Ναυτικής Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία ένας παρατηρητής μπορεί άνετα να καταλάβει και στη συνέχεια να αναπαράγει το μοτίβο κλειδώματος του Android smartphone με πολύ ευκολία. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι ένα μοτίβο έξι σημείων μπορεί να αναπαραχθεί από τρεις ως πέντε παρατηρητές από απόσταση 5-6 ft., μετά από μια και μόνο θέαση. Αντίθετα η χρήση PIN έξι ψηφίων, όπως για παράδειγμα σε ένα iPhone, αποδείχθηκε μια εξαιρετικά πιο δύσκολη διαδικασία. Μόλις ένας στους δέκα παρατηρητές μπορούσαν να το αναπαράγουν μετά από μια και μοναδική θέαση. Αυτή η ανομοιογένεια του αποτελέσματος, οφείλεται κατά ένα μέρος και στο πόσο εύκολο στην απομνημόνευση είναι ένα μοτίβο του Android, ανέφερε ο καθηγητής Adam Aviv. Ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους ερευνητές που συμμετέχουν project, θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα ερευνητικά αποτελέσματα στο ετήσιο καθιερωμένο συνέδριο Annual Computer Security Applications στο Πουέρτο Ρίκο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για όλους εκείνους τους χρήστες οι οποίοι δεν μπορούν να «ξεκολλήσουν» από το μοτίβο, η μελέτη έχει να μας παρουσιάσει και ορισμένα θετικά στοιχεία. Η απενεργοποίηση των "feedback" lines ενισχύει κάπως την ασφάλεια. Μόλις 35% των συμμετεχόντων μπορούσαν να ανακαλύψουν το μοτίβο χωρίς αυτές τις γραμμές. Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε ένα μοτίβο και σας αρέσει, η απενεργοποίηση αυτών θα σας προσφέρει κάποια ασφάλεια, αναφέρει ο Aviv. Για να γίνει αυτό, μεταβείτε στην ενότητα Settings > Lock screen and security > Secure lock settings και απενεργοποιήστε την επιλογή Make pattern visible. Υπάρχει μια πληθώρα λόγων για τους οποίους δεν θα πρέπει να εμπιστεύεσαι ένα μοτίβο για να διατηρήσεις τα δεδομένα σου ασφαλή. Οι ερευνητές καταλήγουν, ότι ένα τυχαίο μοτίβο ισοδυναμεί με ένα τριψήφιο PIN.

Η συζήτηση για το αν κάποιος θα πρέπει να επιλέξει το PIN αντί για ένα μοτίβο δεν είναι και τόσο επίκαιρη σήμερα όσο ήταν πριν από λίγα χρόνια. Σήμερα, οι περισσότεροι χρήστες Android smartphones και ιδιαίτερα iPhone συσκευών, ξεκλειδώνουν το smartphone τους με σαρωτή αποτυπωμάτωνκαι σύντομα με αναγνώριση προσώπου. Και όμως, συχνά τα smartphones επιστρέφουν στα PINs και στα μοτίβα, όταν εκκινείτε τη συσκευή σας, ή όταν «αποτυγχάνουν» οι μέθοδοι βιομετρικής ταυτοποίησης.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment