ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα παγκόσμια trends στην αγορά των smartphones. Ποιο είναι το δημοφιλέστερο chipset και πόση RAM έχουν τα μοντέλα που κυριαρχούν στην αγορά; Single SIM ή dual SIM αγοράζει ο κόσμος. Πόσο παλιά είναι τα smartphones που υπάρχουν στην αγορά και ποια διαγώνιο οθόνης προτιμούν οι περισσότεροι; Τι συμβαίνει με τα ποσοστά των λειτουργικών; Και τέλος ποια είναι τα δημοφιλέστερα smartphones σε κάθε χώρα (και στην Ελλάδα). Σε όλα τα παραπάνω απαντά η πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της DeviceAtlas, που στο τελευταίο της report μεταδίδει επικαιροποιημένα στοιχεία για τα παραπάνω ερωτήματα.
Στην αναφορά, λοιπόν, μαθαίνουμε πως το δημοφιλέστερο chipset στον κόσμο είναι τοQualcomm Snapdragon 410, μαζί με το Samsung Exynos 7 Octa-core. Τα περισσότερα smartphones έχουν ακόμη μεταξύ 1 GB και 2 GB RAM, ενώ αρκετά έχουν ακόμη 500MB! Τα περισσότερα ενεργά smartphones έχουν κατασκευαστεί το 2015, το iPhone 6 είναι το πλέον δημοφιλές iPhone και το Android ξεπερνά σε ποσοστά το iOS σε 60 από τις 72 χώρες που εξετάστηκαν.
Σε ό,τι αφορά τα chipsets, η Qualcomm κερδίζει με διαφορά τη μάχη στις περισσότερες χώρες, με τη Samsung και όχι τη MediaTek να βρίσκεται στη 2η θέση. Η MediaTek έρχεται 3η ενώ μικρά ποσοστά έχει αρχίσει να αποκτά η Huawei με τα HiSilicon chipsets της. Ινδία, Κολομβία, Νιγηρία και Ν.Αφρική είναι οι χώρες στις οποίες η MediaTek έχει τα μεγαλύτερη ποσοστά της, στη Νιγηρία, μάλιστα, ξεπερνά και την Qualcomm!
most popular chipset models
Πάμε στην ποσότητα της RAM... Οι περισσότερες συσκευές έχουν ακόμη 1-2GB RAM, ειδικά στις αναπτυσσόμενες αγορές, όμως και στις ανεπτυγμένες. Μη σας κάνει εντύπωση καθώς πολλά iPhones έχουν 2GB RAM και σίγουρα αυτό επηρεάζει τα ποσοστά. Οι συσκευές με 3GB RAM αντιπροσωπεύουν το 5-15% του συνόλου ενώ σε κάποιες χώρες, τα smartphones με 4GB RAM είναι περισσότερα από αυτά με 3GB, όπως στη Γερμανία, στη Σουηδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α. και την Αυστραλία.
Single-SIM ή Dual-SIM; Η απάντηση είναι... single-sim, καθώς με εξαίρεση την Ινδία, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, το 50% τουλάχιστον των συσκευών είναι "μονόκαρτες". Μάλιστα, στις ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό των dual-SIM συσκευών πέφτει ακόμη και κάτω από το 10%!
Οι περισσότερες συσκευές της αγοράς κατασκευάστηκαν το 2015, ενώ αυτές του 2016 είναι γενικά περισσότερες από αυτές του 2014, δείχνοντας πως οι χρήστες συνήθως αλλάζουν smartphone όταν αυτό φθάσει τα 2-2,5 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Σε ορισμένες χώρες, οι συσκευές του 2016 είναι περισσότερες από του 2015, όπως στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιαπωνία, στη Σουηδία και στην Αυστραλία.
Μια αιώνια απορία είναι το ποιά διαγώνιο οθόνης προτιμούν οι χρήστες. Και εδώ τα iPhones επηρεάζουν τα στατιστικά καθώς, όπου είναι δημοφιλή, "ρίχνουν" το μέσο όρο με τις οθόνες των 4,7" τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στις περισσότερες χώρες, τη μερίδα του λέοντος έχουν τα smartphones με 4,7" ή 5" οθόνες, ενώ μόνο σε Αίγυπτο και Μαλαισία έρχονται πρώτες οι συσκευές με 5,5" οθόνη και δεύτερες σε Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νιγηρία, Σουηδία και Ινδία. Στη Νότια Αφρική τα περισσότερα smartphones έχουν οθόνη 4", ενώ σε Γαλλία και Καναδά, οι μικρές αυτές συσκευές έρχονται δεύτερες!
top diagonal screen size
Το iPhone 6 είναι το δημοφιλέστερο από τα iPhones στις περισσότερες χώρες, ενώ πολύ κοντά του ακολουθεί το iPhone 6S και σε μερικές χώρες, το ξεπερνά. Μόνο στη Ρωσία παραμένει πιο δημοφιλές όλων το... iPhone 5S, ενώ τα ποσοστά του iPhone 7 βρίσκονται παντού κάτω από το 10%, πλην της Ιαπωνίας (13-14%). Τέλος, τα ποσοστά του iPhone SE ξεπερνούν το 5% μόνο σε Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία.
Το Android παραμένει δημοφιλέστερο από το iOS στις περισσότερες χώρες, με ποσοστά που αγγίζουν ακόμη και το 90-95% σε... Τανζανία και Βολιβία. Γενικότερα κυμαίνεται μεταξύ 50-80%, ενώ το iOS είναι δημοφιλέστερο μόνο σε Ν.Ζηλανδία, Νορβηγία, Η.Α.Ε., Ταϊλάνδη, Σουηδία, Χονγκ-Κονγκ, Καναδά, Ουκρανία, Ελβετία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Δανία και Ιαπωνία. Το μεγαλύτερο ποσοστό του έχει στην Ιαπωνία (περίπου 70%). Στην Ελλάδα το Android έχει ποσοστά 73-74%.
dimofili-kinita-xwres
Το Samsung Galaxy S7/Edge είναι το δημοφιλέστερο Android smartphone στις περισσότερες χώρες της έρευνας, ακολουθούμενο από τα S6/Edge. Στην Ελλάδα, δημοφιλέστερα Android smartphones είναι τα Galaxy J5, στη 2η θέση έρχονται τα Galaxy A5 και στην 3η τα Galaxy S7/Edge, δείχνοντας την κυριαρχία της Samsung στις Android συσκευές. Αξίζει να σημειωθεί η συμπεριφορά της Κίνας όπου τις 3 πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα Xiaomi Redmi Note 3, Oppo R9s και Huawei P8 Lite!
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment