Παγκόσμιο μητρώο drones ζητά ο OHE

Ο ΟΗΕ, μέσω του Οργανισμού αεροπορικών μεταφορών του ICAO (International Civil Aviation Organisation), εξετάζει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μητρώου όπου θα καταχωρούνται όλα τα ιδιωτικά και όχι μόνο drones.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων που θα μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα drones με το χειριστή και τον ιδιοκτήτη τους, σε μία προσπάθεια εκπόνησης κοινών κανόνων για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των πτήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πέραν του ξεχωριστού “μητρώου” κάθε χώρας.
Να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας δεν μπορεί να επιβάλει κανονισμούς στις χώρες. Ωστόσο, πρότεινε τη δημιουργία του σχετικού μητρώου κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου στο Μόντρεαλ αυτό το μήνα, έχοντας ως στόχο η κοινή βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί να βοηθήσει ώστε όλα τα data που αφορούν τα drones σε όλο τον κόσμο να είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο, όπως σημειώνει και ο Stephen Creamer, Δευθυντής του γραφείου αεροναυτιλίας του ICAO.
Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο που η χρήση των drones αυξάνεται σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Κίνα, προκαλώντας ανησυχίες σχετικές με ζητήματα ιδιωτικότητας αλλά και φόβους συγκρούσεων με εμπορικά αεροπλάνα.
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα μπορούσε να έχει στην κατοχή του και να λειτουργεί μια τέτοια βάση δεδομένων, με τον ICAO να μπορεί πάντως ενδεχομένως να καλύψει αυτό το ρόλο. Πρόκειται ωστόσο για μία πρόταση που, αν και είναι ίσως πρόδρομος παγκόσμιων κανονισμών για την πτήση και την παρακολούθηση των drones, θα μπορούσε να δεχθεί ισχυρές αντιρρήσεις από χρήστες, καθώς χομπίστες έχουν ήδη αμφισβητήσει ήδη (και δικαστικά) τη δημιουργία ενός μητρώου drones στις ΗΠΑ.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment