Διευρύνεται το χάσμα 3G στην Ευρώπη - 4G LTE στην Βόρεια Αμερική

H Ericsson εξέδωσε τις νεότερες εκτιμήσεις της για την πορεία της φορητότητας, διακρίνοντας μεταξύ άλλων ότι θα διευρυνθεί το χάσμα που χωρίζει την Βόρεια Αμερική με την Ευρώπη στην τεχνολογία πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω κινητής τηλεφωνίας. Στην Ευρώπη μόλις 3 στους 10 θα έχουν συνδρομή κινητής 4ης γενιάς (LTE) με τους υπόλοιπους να αρκούνται στο 3G όταν στην Αμερική το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι σχεδόν 9 στους 10 σε πέντε μόλις χρόνια από σήμερα.
Είναι η πρώτη φορά που η Ericsson αναλύει στην τριμηνιαία έκδοση του Mobility Report τον βαθμό χρήσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας από άψυχες μηχανές -από τις μοτοσυκλέτες που θα δίνουν σήμα για την κατάστασή τους στο συνεργείο, έως τα οχήματα ολόκληρων στόλων θα εντοπίζονται ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με το Mobility Report, ο αριθμός των ενεργών συσκευών κινητών επικοινωνιών M2M θα αυξηθεί 3-4 φορές μέχρι το 2019, από τα 200 εκατομμύρια που ήταν στα τέλη του 2013. Η πλειονότητα των επικοινωνιών μεταξύ μηχανών γίνεται ακόμη αποκλειστικά μέσω GSM. Αυτό αναμένεται να αλλάξει ριζικά μέχρι το 2016, οπότε η πλειοψηφία των ενεργών συνδρομών κινητών επικοινωνιών Μ2Μ θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες 3G και 4G. Η Rima Qureshi, Senior Vice President και Chief Strategy Officer της Ericsson, σημειώνει: «Βλέπουμε το cellular M2M να απογειώνεται. Με την πάροδο του χρόνου, οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές κινητών επικοινωνιών  M2M, όπως π.χ. τα ευφυή συστήματα μεταφορών, θα απαιτούν πολύ μικρή καθυστέρηση προκειμένου να είναι αποτελεσματικά. Εκτιμούμε ότι έως το 2019 περισσότερο από το 20% των ενεργών συσκευών κινητών επικοινωνιών M2M θα αφορούν σε συνδρομές LTE. Επίσης θεωρούμε  ότι οι νέες εφαρμογές M2M και συσκευής-προς-συσκευή θα αποτελέσουν το βασικό σημείο στο οποίο θα επικεντρωθούν τα δίκτυα 5G».

  • Όπως είχαν πει στο tech.in.gr οι άνθρωποι της Ericsson στην Σουηδία σε μια συζήτησή μας σχετικά με το 5G, oτιδήποτε έχει ηλεκτρισμό θα μπορεί να μιλήσει στο δίκτυο και υπολογίζεται ότι, την εποχή του 5G -η οποία παρεμπιπτόντως δεν είναι πολύ μακριά, αφού ξεκινάει το 2020- 50 δισεκατομμύρια μηχανές θα μιλάνε με το δίκτυο.

2015: οι συνδρομές θα ξεπεράσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό

Το επόμενο έτος ο συνολικός αριθμός των συνδρομών κινητών επικοινωνιών θα υπερβεί τον παγκόσμιο πληθυσμό. Οι συνδρομές έχουν αυξηθεί κατά 7% από έτος σε έτος, με 120 εκατομμύρια προσθήκες νέων συνδρομών στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις κινητών επικοινωνιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται και αναμένεται να φτάσουν τα 7,6 δις μέχρι το τέλος του 2019, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 80% του συνόλου των συνδρομών.

2016: τα smartphones θα είναι περισσότερα από τα απλά τηλέφωνα

Το 2016 ο αριθμός των συνδρομών που αφορούν σε smartphones θα ξεπεράσει αυτές που αφορούν σε απλά κινητά τηλέφωνα και μέχρι το 2019 αναμένεται να φτάσει τα 5,6 δις. Στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός θα φτάσει περίπου τα 765 εκατομμύρια το 2019, υπερβαίνοντας το σύνολο του πληθυσμού. Το 65% των τηλεφώνων που πωλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν smartphones.
Το 2019 ο μέσος χρήστης smartphone αναμένεται να καταναλώνει τέσσερις φορές περισσότερα δεδομένα μέσω κινητών συσκευών από ό,τι σήμερα. Αυτό συμβάλει στην πρόβλεψη ότι η διακίνηση δεδομένων μεταξύ κινητών συσκευών θα δεκαπλασιαστεί μεταξύ 2013 και 2019.

Η Rima Qureshi , Senior Vice President και Chief Strategy Officer της Ericsson, παρατηρεί: «Η ανάπτυξη και η εξέλιξη του M2M και η αύξηση κατά 10 φορές της διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών συσκευών ενισχύσει την έμφαση στην απόδοση του δικτύου, τη διαχείριση της πολυπλοκότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Αυτό με τη σειρά του θέτει ακόμα υψηλότερες απαιτήσεις για τα δίκτυα, τις εργασίες και τα συστήματα στήριξης επιχειρήσεων του μέλλοντος».

2019: Το χάσμα συνδρομών 4G/LTE θα είναι μεγάλο

Το 2019 η πληθυσμιακή κάλυψη του LTE στην Ευρώπη θα προσεγγίζει το 80%, αλλά η διείσδυση συνδρομών LTE θα κυμαίνεται στο 30%, σε σύγκριση με 85% στη Βόρεια Αμερική το ίδιο έτος. Ακόμη και εντός της Ευρώπης  θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της Δυτικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. 
Η πληθυσμιακή κάλυψη για το LTE στη Βορειοανατολική Ασία αναμένεται να είναι 95% έως το 2019, με τα επίπεδα διείσδυσης του LTE να βρίσκονται στο 45%. 
Το ίδιο έτος, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια συνδρομές LTE, που θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% των συνολικών συνδρομών LTE παγκοσμίως.
Αυτή η έκδοση του Mobility Report περιλαμβάνει περαιτέρω ανάλυση σχετικά με το πώς η εξέλιξη των δικτύων ευρυζωνικών κινητών τηλεπικοινωνιών σε ετερογενή δίκτυα που αξιοποιούν ένα εξελιγμένο στρώμα μακρο-κυψελών, συμπληρώνοντάς το με ενσωματωμένες μικρο-κυψέλες, μπορεί να αποτελέσει τη λύση για τη διευρυμένη κινητικότητα δεδομένων και τις αυξημένες απαιτήσεις των εφαρμογών.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment