Διαδικτυακή ασφάλεια πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου η Kaspersky Lab κατέγραψε αύξηση των κακόβουλων μηνυμάτων που υποτίθεται ότι αποστέλλονται εκ μέρους online τουριστικών υπηρεσιών.Πρόκειται για πλαστές ειδοποιήσεις που μιμούνται τα email επιβεβαίωσης για online κρατήσεις ξενοδοχείων ή αεροπορικών εισιτηρίων και συνήθως περιέχουν προγράμματα Trojan spyware, τα οποία χρησιμοποιούν ως κάλυψη φόρμες αποδείξεων γι’ αυτές τις συναλλαγές.Συγκεκριμένα, τα κακόβουλα μηνύματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από υπηρεσίες κράτησης, περιέχουν συνήθως το Trojan Ursnif, το οποίο υποκλέπτει εμπιστευτικά δεδομένα και τα στέλνει σε έναν απομακρυσμένο server. Το Trojan μπορεί να παρακολουθήσει την κίνηση στο δίκτυο, να «κατεβάσει» και να «τρέξει» άλλα κακόβουλα προγράμματα, καθώς και να απενεργοποιήσει ορισμένες εφαρμογές του συστήματος, όπως το firewall (τείχος προστασίας).Με βάση τα παραπάνω, η Kaspersky Lab παραθέτει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για (ηλεκτρονικά) ασφαλείς διακοπές. Αφού ο χρήστης βρει ένα αξιόπιστο site για να «κλείσει» τη διαμονή του, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία της ηλεκτρονικής πληρωμής.Πριν πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, πρέπει να γίνει έλεγχος της συσκευής και του λογισμικού, ώστε ο χρήσης να βεβαιωθεί ότι οι λειτουργίες ασφαλείας είναι πλήρως ενημερωμένες. Οι υπηρεσίες πληρωμών πρέπει να ελέγχονται για λόγους ασφάλειας, ενώ μια ισχυρή λύση anti-virus με ενσωματωμένη λειτουργία προστασίας των χρηματικών συναλλαγών πρέπει να «τρέχει» συνεχώς.
  • Συσκευές
Φυσικά, οι περισσότεροι θα πάρουν μαζί στις διακοπές τους το κινητό τηλέφωνο, το tablet ή το laptop τους. Ωστόσο, αν στη συσκευή είναι αποθηκευμένα πολύτιμα δεδομένα, οι χρήστες πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν κάνει back-up σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται ότι θα δεδομένα θα είναι ασφαλή, ακόμη και σε περίπτωση που μια συσκευή χαθεί, κλαπεί ή χαλάσει.
Επίσης, για τις φορητές συσκευές, είναι χρήσιμο να υπάρχει εγκατεστημένη μια λύση προστασίας δεδομένων σε περίπτωση κλοπής ή τουλάχιστον πρέπει οι χρήστες να ξέρουν να χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες λειτουργίες που πιθανώς να είναι ενσωματωμένες στη συσκευή τους.
  • Κατά τη διάρκεια των διακοπών
Όταν ένας χρήστης βρίσκεται σε οικογενειακές διακοπές, είναι σημαντικό να έχει μαζί του μερικά τηλέφωνα επικοινωνίας, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – ιδιαίτερα όταν το ταξίδι γίνεται στο εξωτερικό, οπότε και η σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμη. Πρέπει, λοιπόν, οι αριθμοί αυτοί να βρίσκονται στο τηλέφωνό ή σε ένα laptop, ενώ καλό θα ήταν να υπάρχουν κάπου και γραπτά. Επίσης, ειδικά αν το ταξίδι γίνεται στο εξωτερικό, οι χρήστες πρέπει να είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν πώς να πραγματοποιούν κλήσεις προς τη χώρα τους.
  • Wi-Fi Hotspots
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα hotspots, όπως το δωρεάν wi-fi σε ξενοδοχεία ή καφετέριες, καθώς ενδέχεται να παρουσιαστούν διάφοροι κίνδυνοι. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο για τους χρήστες να αποφύγουν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, online αγορές ή οποιαδήποτε άλλη ευαίσθητη συναλλαγή από τα hotspots, εκτός αν αυτά τα δίκτυα διαθέτουν ασφαλή σύνδεση VPN. Όσοι  πρόκειται να χρησιμοποιήσουν hotspots, καλό είναι να εγκαταστήσουν εφαρμογές ή λογισμικό VPN, ώστε να προστατέψουν τις συσκευές τους.
  • Πιστωτικές Κάρτες
Καλό είναι όσοι ταξιδεύουν να έχουν μαζί τους τουλάχιστον δυο πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές σε περίπτωση που μια κάρτα χαθεί ή – για κάποιο λόγο – ακυρωθεί.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment