Ετήσια έκθεση για το ρόλο της ευρυζωνικότητας στην αειφόρο ανάπτυξη

Η Επιτροπή Ευρυζωνικότητας για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, μια κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και της UNESCO, εξέδωσε μια νέα έκθεση σχετικά με διάφορα ζητήματα της ευρυζωνικότητας και των θετικών της επιδράσεων για τη ζωή των ατόμων, το περιβάλλον και την κοινωνία. Στην ομάδα εργασίας που παρέδωσε την αναφορά ηγήθηκε ο Hans Vestberg, Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ericsson (NASDAQ: ERIC). Η έκθεση, με τίτλο "Μετασχηματιστικές Λύσεις για το 2015 και Έπειτα: Αναφορά της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ευρυζωνικότητας για την Αειφόρο Ανάπτυξη», αναλύει τα εθνικά σχέδια 138 χωρών για την ευρυζωνικότητα, αναγνωρίζει τις καλές πρακτικές κυβερνήσεων και παροτρύνει τις κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα ώστε να συμπεριλάβουν την ευρυζωνικότητα στον εθνικό τους σχεδιασμό για ανάπτυξη.
Επίσης προβαίνει σε μια σειρά συστάσεων για την υποστήριξη του σκοπού αυτού. Η έκθεση αναμένεται να αναγνωριστεί από τον Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ban-Ki-Moon. Ο Hans Vestberg δήλωσε σχετικά: «Καθώς η διαδικασία σχεδιασμού για την αειφόρο ανάπτυξη μετά το 2015 εξελίσσεται, αισθανθήκαμε την επείγουσα ανάγκη να δράσουμε. Βλέπουμε τόσες πολλές ευκαιρίες για την ευρυζωνικότητα να μεταμορφώσει κάθε πτυχή της κοινωνίας. Η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από την χάραξη πολιτικής και θέλαμε να κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για να αυξήσουμε διεθνώς την επίγνωση αυτών των δυνατοτήτων.»
Ο Δρ. Hamadoun Touré, Γενικός Γραμματέας της ITU, είπε: «Μέσα από το έργο αυτό, η Επιτροπή Ευρυζωνικότητας επιθυμεί να ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανάγκη για μετασχηματιστικές λύσεις στην ατζέντα για την ανάπτυξη μετά το 2015. Και αυτή η έκθεση κάνει ακριβώς αυτό. Παρουσιάζει για πρώτη φορά νέα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πώς διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν εθνικά σχέδια ευρυζωνικότητας ως βασικά σημεία της χάραξης πολιτικής, αναδεικνύοντας το πλήρες δυναμικό της ευρυζωνικότητας ως απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής για την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχουν ωστόσο και πολλές χαμένες ευκαιρίες, κυρίως στο πλαίσιο της μείωσης της φτώχειας και της επισιτιστικής ασφάλειας.» Μεταξύ των δέκα οδηγιών της Επιτροπής είναι να καταστηθεί η ευρυζωνικότητα προσιτή σε όλους και να εφαρμοσθούν πολιτικές και σχέδια εθνικής ανάπτυξης που θα επιζητούν ενεργά την ένταξη των οικονομικών και κοινωνικών αγαθών σε πρόσβαση μέσω των ΤΠΕ και της ευρυζωνικότητας.» Καλές πρακτικές εντοπίζονται από πέντε χώρες –την Ιαπωνία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, τη Ρουάντα και τη Σουηδία– που έχουν ενσωματώσει με επιτυχία ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών στόχων στα εθνικά του σχέδια για την ευρυζωνικότητα. Η ομάδα εργασίας επαινεί το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κυβερνητικών φορέων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, χάρη στο οποίο επιτυγχάνονται αυτοί οι κοινοί στόχοι.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment