Κάντε νωριμίες από το κινητό…. για κάθε γούστο

Κάποιοι λένε ότι τα smartphones είναι οι νέοι υπολογιστές. Και, πλέον, μαζί τους κάνουμε τα πάντα… Ναι, ναι, από τη στιγμή που άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς οι location based app, κάνουμε ακόμη καιγνωριμίες (στη θέση τους, αν θέλεις, βάλε τη λέξη «sex» για να κρυφτείς λιγότερο «πίσω από το δάχτυλό σου»).
Γι’ αυτό θα αναφερθώ σ’ αυτό το άρθρο, όχι ακριβώς βέβαια για την ηλεκτρονική του μορφή, αλλά για τον τρόπο να το έχεις από το κινητό σου. Εντάξει, το θέμα σηκώνει συζήτηση, υπάρχουν ενστάσεις,επιφυλάξεις, ίσως και κίνδυνοι. Αλλά κάθε ενήλικας οφείλει όλα αυτά να τα «φιλτράρει» και να αποφασίζει τι θέλει πραγματικά κάθε στιγμή για τον εαυτό του..
Ξεκινώντας από την τεχνολογική αφορμή του θέματος, αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στα applicationsεκείνα που δίνουν τη δυνατότητα να βρεις άτομα γύρω σου, να τα γνωρίσεις και… ό,τι προκύψει. Εκείνο που διαπίστωσα κάνοντας κάποιες γρήγορες βόλτες στα σχετικά «μονοπάτια», αλλά και ζητώντας την άποψη φίλων, είναι ότι οι εν λόγω εφαρμογές είναι ίσως περισσότερο δημοφιλείς σε άτομα με συγκεκριμένες προτιμήσεις. Υπάρχουν, όμως, σε κάθε περίπτωση applications για όλα τα γούστα,κάποια πιο χύμα, κάποια πιο παιχνιδιάρικα, κάποια από εξειδικευμένα, κάποια για όλους… Οι επιλογές είναι πολλές και είναι διαθέσιμες για τα πιο δημοφιλή smartphones της αγοράς (σίγουρα για iPhone, Android και κάποια και για άλλες πλατφόρμες). Ας δούμε μαζί μερικές από αυτές…

Τα πάντα όλα…

Θα στο πω ξανά ότι, μπαίνοντας σε ένα application που προσφέρει social dating, πρέπει να είσαιπροσεκτικός. Υποψιασμένος με ελλιπή προφίλ, εξωπραγματικές φωτογραφίες και άλλα παρόμοια. Επίσης, πρέπει να σέβεσαι τους όρους χρήσης και τους άλλους που συμμετέχουν. Φτάνει, όμως, με τις συμβουλές. Από τη μία τις εμπέδωσες, από την άλλη, αν σου αρέσει η ιδέα ενασχόλησης με το σπορ, τόσα χρόνια στο Διαδίκτυο θα το έχεις πάρει το μάθημά σου«Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από τις εφαρμογές προέρχονται από σχετικά sites που απέκτησαν λόγω της τάσης της εποχής τη mobile τους μορφή» μου λέει ο Νίκος, ένας φίλος που ξέρω ότι «γουστάρει» το mobile dating και γι’ αυτό του ζητάω γνώμες για το άρθρο. «Εντάξει, είναι κάτι που κάνεις όταν θέλεις να παίξεις… Θεωρώ ότι είναι ένας επιπλέον τρόπος παιχνιδιού με το άλλο φύλο. Έτσι το βλέπω εγώ. Τώρα για τους υπόλοιπους δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι σκέφτονται όπως εγώ αλλά οκ ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και το χειρισμό του».
Αν, πάντως, η ιδέα σε «φτιάχνει» και έχεις πάρει την απόφαση να συμμετέχεις σ’ αυτό το παιχνίδι που περιγράφει ο Νίκος, η επόμενη ερώτηση είναι το πού θα μπεις. Τα sites και τα applications είναι πολλά και μπορεί να μην έχουν όλα ελληνικό ενδιαφέρον, δεν είναι όμως λίγα εκείνα στα οποία συχνάζουν πολλοί σε τοπικό επίπεδο και μπορείς να το διαπιστώσεις με μερικές επισκέψεις. Στο επιβεβαιώνω.Επιπρόσθετα, οι «κανόνες» στα περισσότερα είναι ίδιοι, μπαίνεις, συμπληρώνεις τα στοιχεία που επιθυμείς και, βέβαια, ανεβάζεις φωτό προσώπου. Στο τελευταίο, τα sites είναι λίγο «αυστηρά» και μάλιστα κάποια δεν επιτρέπουν καν την επικοινωνία χωρίς να βάλεις τη φωτογραφία σου. Δεν τους δίνω άδικο. Αρκετά από αυτά (αν όχι όλα), πέρα από τις free versions τους, σου δίνουν τη δυνατότητα να πληρώσεις κάποιες κατηγορίες συνδρομών, ώστε να έχεις περισσότερες δυνατότητες. Η επιλογή είναι δική σου και σ’ αυτή την περίπτωση ανάλογα με το τι ψάχνεις… «Από τη στιγμή που εγώ το βλέπω με τον τρόπο που ανέφερα πριν, δε θα πλήρωνα» λέει ο Νίκος. «Ξέρω όμως κόσμο που το κάνει… Και σε μερικές περιπτώσεις, μπορώ και να το καταλάβω».
Ποιες είναι, λοιπόν, οι εφαρμογές που «ακούγονται» αρκετά στον ελληνικό χώρο; Με δυνατό σημείο τοεύχρηστο περιβάλλον του και μία ικανοποιητική ελληνική κοινότητα, το Badoo είναι, εδώ και χρόνια, μία εφαρμογή που σου δίνει στο «πιάτο» αυτό που ψάχνεις. (Να σημειώσουμε ότι πλέον και η εφαρμογήBlendr περιλαμβάνει την ίδια database και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις log in με τα ίδια στοιχεία). Φωτογραφίες σε πρώτο πλάνο, ενημέρωση για το ποιοι είναι κοντά σου, ποιοι είναι online, αλλά και εύκολη επικοινωνία είναι ίσως ό,τι μπορείς να αναζητάς. Απλά και γρήγορα… Ο Νίκος λέει ότι αυτές είναι οι αγαπημένες του. Στις μέρες που έπαιξα κι εγώ λιγάκι μπορώ να πω ότι συμφωνώ μαζί του,ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ευχρηστία αλλά και την ποικιλία επιλογών. Αν αυτό, βέβαια, είναι η προτεραιότητά σου…
Το Zoosk, από την άλλη, λειτουργεί λίγο περισσότερο και ως κοινωνικό δίκτυο, με comments, like και άλλα καλούδια, σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορείς να επικεντρωθείς μόνο στο κομμάτι του που έχει σχέση με το Dating Profile σου, ενεργοποιώντας την επιλογή «Personals». Το Twoo θα σου βρει κι αυτό άτομα που μπορείς να γνωρίσεις, υπολογίζοντας την απόσταση από εκεί που βρίσκεσαι.
Το OkCupid, τέλος, θα σου ζητήσει κι αυτό τη φωτογραφία σου, αλλά και τη συμπλήρωση όσων από τα προσωπικά σου στοιχεία κρίνεις απαραίτητα (μπορείς να βάλεις πραγματικά πολλά) ώστε να είναι πιο εύκολο να βρεις αυτό που ψάχνεις. Και πάλι μπορείς να επικεντρωθείς στο κομμάτι της συνάντησης με άτομα που είναι κοντά σου, αν και σου δίνεται η δυνατότητα να παίξεις αρκετά και με λειτουργίες που παραπέμπουν σε κοινωνικό δίκτυο.
«Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι ψαχνόμαστε και για sex»… λέει ο Νίκος «αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα δε απολαύσουμε υπό προϋποθέσεις και λίγο social networking. Εντάξει, έχω και άλλα ενδιαφέροντα». «Μάλλον γι’ αυτό είσαι φίλος μου» του απαντάω και τον ρωτάω ποιο είναι το βασικό του παράπονο από την εφαρμογή…. «Χμμμ… το ότι τελειώνει τόσο γρήγορα την μπαταρία του κινητού μου» μου απαντάει και σκέφτομαι ότι όσες μέρες γράφω το άρθρο με ανοικτά τα apps δεν έχω πάει ποτέ σπίτι με τη συσκευή μου σε ικανοποιητικό επίπεδο φόρτισης. Λογικό…

Και από άνδρες για… άνδρες

Ανάμεσα στις εφαρμογές γνωριμιών, μέσω κινητού, περίοπτη θέση καταλαμβάνουν κάποιες που απευθύνονται από άνδρες σε άνδρες. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, αρκετές από αυτές προέρχονται από δημοφιλή dating sites του Διαδικτύου που έγιναν εφαρμογές, υπάρχει όμως και μία περίπτωση που ξεκίνησε από application και πέτυχε τόσο πολύ, ώστε σήμερα να αποτελεί για κάποιους «case study».
Το Grindr έκανε την εμφάνισή του το Μάιο του 2009 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύντομα, όμως, κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση και, όπως είναι φυσικό, έχει και τη δική του ελληνική κοινότητα. Η επιτυχία του έφτασε στο σημείο να «ζηλεύουν» κάποιοι τη gay community για την ύπαρξή του, σημειώνοντας ότικανένα από τα applications για str8 δεν έχει αυτή την απήχηση. Για το λόγο αυτό, ο ιδρυτής του δημιούργησε το Blendr (βλέπε παραπάνω) χωρίς όμως να σημειώσει μαζί του την ίδια επιτυχία.
Δεν είναι λίγοι, βέβαια, εκείνοι που αποδίδουν την επιτυχία στην ίδια τη «φύση» της κοινότητας που αφορά, η οποία είναι, κατά γενική ομολογία, πιο ξεκάθαρη και σίγουρη όσον αφορά τα πράγματα που ζητάει από τέτοιου είδους εφαρμογές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα διαθέσιμα applications πετυχαίνουν ίσως καλύτερα το σκοπό τους. Ο Κώστας και ο Ζαφείρης που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μου λένε ότι το ποσοστό δημοφιλίας ανάμεσα στους gay φτάνει και το 95%! Νιώθω αρχικά μία έκπληξη για το ποσοστό, αλλά τα παιδιά το θεωρούν τόσο φυσικό που δεν το συζητάμε περαιτέρω. «Τουλάχιστον αυτό μπορώ να σου πω για την Αθήνα, διότι στην επαρχία ο κόσμος είναι πιο κουμπωμένος και διστάζει να μπει στην εφαρμογή» συμπληρώνει ο Γιάννης από την παρέα.
Πέρα από το Grindr (για να επιστρέψω στα ίδια το applications), τα Gaydar και PlanetRomeo έχουν μεταφέρει σε εφαρμογές τα προφίλ σελίδων που έχουν εδώ και χρόνια και στο Διαδίκτυο, έχοντας και αυτά συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων. Αρκετά δημοφιλή, όμως, είναι και applications όπως ταScruffGROWLr και bearwww που εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο τις προτιμήσεις, σε άνδρες που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την εμφάνιση και τους θαυμαστές τους.
Το Scruffσυγκεκριμένα, ήταν αυτό που οι φίλοι που ρώτησα είπαν με ένα στόμα μία φωνή ότι είναι τοαγαπημένο τους. Ο λόγος; Σύμφωνα με το Γιάννη «γιατί έχει μεγαλύτερη δυνατότητα αναζήτησης των επιλογών, στέλνει ειδοποιήσεις και είναι σε γενικότερες γραμμές πιο προσιτός ο κόσμος και κοντά στις αναζητήσεις μου».
Όσο για το αν αισθάνθηκαν ποτέ άβολα ή ότι κινδυνεύουν η απάντηση ήταν από όλους «όχι» και μάλιστα κατηγορηματικά. Ο Μάριος μάλιστα πιστεύει ότι το ίδιο θα γίνει σύντομα και με τις str8 εφαρμογές«Ετσι και αλλιώς, στις τάσεις οι str8 ακολουθούν μετά απο 3-4 χρόνια, οπότε γι’ αυτό πιστεύω ότι οι αντίστοιχες εφαρμογές τώρα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται» σημειώνει, με το Γιάννη να συμπληρώνει ότι«εμείς τις έχουμε βαρεθεί και λιγάκι» χαριτολογώντας, την ώρα που μία ειδοποίηση χτυπάει στο κινητό του.«Μπα, τελικά έχουμε ψωμί ακόμη» αναθεωρεί κι εγώ νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αφήσω την παρέα στην ησυχία της. Τέλος αποριών και άρθρου…

Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment