Samsung: Ξεκινάει την παραγωγή RAM με λιθογραφική διαδικασία στα 10 nm

Πρωτοπορώντας ακόμα μια φορά, η Samsung ξεκίνησε την μαζική παράγωγη από μνήμες με τη λιθογραφική διαδικασία των 10 nm. Με αυτόν τον τρόπο η νοτιοκορεάτικη εταιρεία θέλει να προσφέρει στην αγορά ποιο γρήγορες και λιγότερο ενεργοβόρες μνήμες DDR4 σε σχέση με τις παλαιότερες, με λιθογραφία 20 nm και τα πρώτα chips θα απευθύνονται σε διακομιστές (servers). Η DRAM είναι κρίσιμη για την λειτουργία των υπολογιστών γιατί εκεί αποθηκεύονται προσωρινά τα δεδομένα που είναι υπό επεξεργασία. Έτσι η μνήμη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο γρήγορα κινούνται τα δεδομένα μέσα στον υπολογιστή μας. Τα νέα αυτά chips έχουν μεγίστη συχνότητα 3.200 MHz, ταχύτερα δηλαδή από τα παλαιότερα της εταιρείας που έχουν μεγίστη συχνότητα 2.400 Mhz. Όπως συμβαίνει και στους επεξεργαστές έτσι και στις μνήμες, όσο μικραίνουν τα chips γίνονται όλο και λιγότερο ενεργοβόρα.
Τα νέα chips θα χρειάζονται 10% έως 20 % λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τα παλιότερα. Τα chip DDR4 πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στους διακομιστές το 2014 και η Samsung βλέπει τα βελτιωμένα DRAM να βοηθούν πολύ της μεγάλες εφαρμογές και την νέα μόδα που λέγετε «in-memory applications» και βοηθάει να εκτοξευθεί η απόδοση μιας εφαρμογής μιας και ελαχιστοποιεί την κυκλοφορία των δεδομένων μεταξύ του σκληρού δίσκου και της μνήμης. Η Samsung θα παράγει τις νέες 10 nm μνήμες DDR4 με χωρητικότητες που ξεκινούν από 4GB για φορητούς υπολογιστές έως και 128GB για διακομιστές.
Η εταιρεία δεν είπε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμες, αλλά αναμένεται να είναι διαθέσιμες εντός του 2016. Μέσα στο 2016 αναμένουμε επίσης και τις αντίστοιχες 10 nm μνήμες για smartphones, για τις οποίες η Samsung έχει αναφέρει ότι «θα την σταθεροποιήσουν στην ηγετική της θέση στην αγορά των smartphone ultra-HD». Για τα smartphones είναι ήδη διαθέσιμες μη ενεργοβόρες RAM τεχνολογίας DDR4, με την ειδική ονομασία LPDDR4, όποτε μάλλον η Samsung αναφέρεται σε μια γρηγορότερη μορφή των DDR4 το οποίο θα μπορούσε να χωρέσει σε συσκευές χειρός.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment