Το Windows 10 φέρνει επανάσταση στα smartphones!

Ο καιρός έφτασε. Μετά από χρόνια αναμονής και «ωρίμανσης» του Windows OS στα smartphones, η νέα, ενοποιημένη πλατφόρμα της Microsoft φέρνει ακριβώς αυτό που περιμέναμε να δούμε στη ζωή μας. Όλα σε ένα, από τον υπολογιστή στο smartphone, στο tablet, ακόμα και στην game console μας! Γνωρίστε το Windows 10!

Τι είναι το Windows 10;

Κατ’αρχάς, πρέπει να σταματήσουμε να λέμε «τα Windows». Είναι «ΤΟ» Windows, λειτουργικό σύστημα. Κατά δεύτερον, πρέπει να ξεχάσουμε τη λέξη «Mobile», χάρη στη Microsoft. Το Windows 10 θα είναι το ίδιο, είτε το βλέπουμε στον υπόλογιστή, είτε στο smartphone, είτε στο tablet. Δε θα διαχωρίζεται σε mobile και desktop έκδοση, η βάση είναι ίδια, αλλάζει μονάχα η εμφάνιση και το interface.
Αυτό είναι το «ιερό δισκοπότηρο» για τη Microsoft και αυτό μας προσφέρει, επί τέλους. Σχεδόν πλήρη συμβατότητα μεταξύ smartphone και υπολογιστή, οι ίδιες εφαρμογές, τα ίδια αρχεία, οι ίδιες ρυθμίσεις. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.
windows 10 (3)

Τι νέο προσφέρει το Windows 10;

Οι Lumia συσκευές, πρώτα ως Nokia και έπειτα ως Microsoft, έκαναν πολύ δρόμο για να φθάσουν εδώ που είναι σήμερα. Ξεπέρασαν τις παιδικές τους ασθένειες και αισίως φθάσαμε στοWindows 8.1 (Denim update) που προσφέρει αρκετά μεγάλη χρηστικότητα και δυνατότητες στους χρήστες των smartphones αυτών. Δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τα κορυφαία Android μοντέλα, εκτός ίσως από την ποικιλία στα apps, τα οποία αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ωστόσω.
Όμως, με το Windows 10, πάνε ένα βήμα παραπέρα την όλη εμπειρία. Τόσο για τον επαγγελματία χρήστη, όσο και για τον πιο casual. Αρχικά, αλλαγές στα βασικά apps και το interface, με νέο action center και περισσότερα quick settings και ειδοποιήσεις, με δυνατότητα αλλαγής background για πιο «προσωπική» εμφάνιση, εικονίδια στα κεντρικά menus αντί για το πολύ απλό και λιτό στυλ που είχαμε συνηθίσει, νέο σύστημα Μηνυμάτων που θα υποστηρίζει Skype και IP messaging, ανανεωμένο WordFlow πληκτρολόγιο που θα μπορεί να αλλάξει και θέση για καλύτερη χρήση με το ένα χέρι και πολλά νέα apps στο Store.
windows 10 (1)
Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν το Office, τον Edge, την Cortana και γενικότερα την αλληλεπίδραση μεταξύ smartphone και PC. Η Microsoft ήθελε ο χρήστης να κάνει τα πάντα με την ίδια ευκολία, σε όλες του τις συσκευές. Έτσι, το Office στο smartphone θα προσφέρει στο χρήστη όλες τις δυνατότητες που του προσφέρει και στο PC του, αλλά με το κατάλληλο scaling στην οθόνη ώστε όλα να προβάλλονται εργονομικά και σωστά. Το Action Center θα είναι συγχρονισμένο μεταξύ smartphone και PC, το ίδιο και όλα τα αρχεία που επιθυμεί ο χρήστης μέσω του OneDrive. Όπως και οι φωτογραφίες με το ανανεωμένο Photo app. Όπως και ο Edge.
Και η Cortana, η απίστευτη «βοηθός» της Microsoft, έρχεται όλο και συχνότερα για να σας βοηθήσει. Το εικονίδιο με το μικρόφωνο είναι ένα tap μακριά, ακόμα και όταν κάνετε web browsing, για να την καλέσετε και να δεχθεί άμεσα την εντολή/ερώτησή σας. Το σημείο στο οποίο έπασχε, η φωνητική αναγνώριση δηλαδή, έχει δουλευτεί εξαιρετικά από τους μηχανικούς της Microsoft και έτσι μπορείτε άνετα να της «μιλήσετε» σε κάθε περίπτωση. Τόσο για να αναζητήσετε το οτιδήποτε ή να απαντήση σε μια ερώτησή σας, όσο και για υπαγόρευση. Άλλωστε, αν κάποιος μπορεί να μας δώσει μια «σωστή» text-to-speech και speech-to-text δυνατότητα, είναι η Microsoft.

Πως θα αποκτήσω Windows 10 στο smartphone μου;

Αυτή τη στιγμή, τρία είναι τα μοντέλα Lumia που έρχονται με το Windows 10 εγκατεστημένο “out-of-the-box”. Είναι τα Microsoft Lumia 550 και τα νεοεισελθέντα στην αγορά, Lumia 950 και950XL. Είναι δύο συσκευές με κορυφαία χαρακτηριστικά και έρχονται σε δύο «μεγέθη» ώστε να καλύψουν τις ανάγκες κάθε είδους χρήστη. Το 950 έχει οθόνη 5,2 ιντσών ενώ το 950 XL αυξάνει τη διαγώνιό της στις 5,7 ίντσες, όμως και στις δύο περιπτώσεις έχουν την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, 4K! Διαφέρουν ελαφρώς στον επεξεργαστή αλλά τα οκταπύρηνα Snapdragon 808 και 810 είναι από τα ταχύτερα στην αγορά, ενώ και τα 3GB μνήμης RAM είναι αρκετά για τους πιο απαιτητικούς χρήστες και για όλες τις εφαρμογές και άνετο multitasking. 32GB αποθηκευτικού χώρου και microSD κάρτα έως 200GB, λέτε να μείνετε ποτέ από διαθέσιμο χώρο; Στα παραπάνω προσθέστε την 20άρα κάμερα με λήψη 4K video για τις δύο συσκευές, ενώ ελαφρώς μεγαλύτερη μπαταρία έχει το 950 XL, στα 3.340 mAh, έναντι 3.000mAh του 950.
windows 10 (2)
Είναι συσκευές ιδανικά πλασμένες για το Windows 10, συνεργάζονται άψογα μαζί του και ταυτόχρονα είναι από τα πιο ισχυρά smartphones της αγοράς, με εξαιρετική κάμερα, υψηλότατης ποιότητας οθόνη AMOLED με το γνωστό, πραγματικό «μαύρο» στο οποίο μας έχουν συνηθίσει τα Lumia (ClearBlack) και στις οποίες δεν έχει γίνει κανένας συμβιβασμός. Σε συνδυασμό με το λειτουργικό, ο κάθε χρήστης θα μπορεί να συνεχίζει τη δουλειά που έκανε στο σπίτι ή στο γραφείο, και στο κινητό του, με την ίδια ευκολία. Και μόλις κάτσει ξανά στον υπολογιστή, θα τα έχει όλα μπροστά του, έτοιμα για να συνεχίσει. Ταυτόχρονα απολαμβάνει την οργάνωση και τα εργαλεία που του προσφέρουν τα apps της Microsoft, ώστε να περνάνε όλα από… το χέρι του, 24/7.
Ευτυχώς για εμάς, η Microsoft σκοπεύει να αναβαθμίσει πολλά από τα Lumia σε Windows 10, σε βάθος χρόνου. Ακόμη και κάποια μοντέλα με 512MB RAM, αν και το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό μνήμης για το νέο λειτουργικό είναι 1GB! Όμως, αναμφίβολα, τα Lumia 950 και 950 XL προσφέρουν την «πλήρη» εμπειρία και εκμεταλλεύονται 100% το Windows 10. Εν ολίγοις, μόλις γνωρίσατε τα απόλυτα Windows smartphones.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment