Γιατί το Broadband Upload Speed είναι χαμηλότερο από το Download Speed;

Η ταχύτητα του internet στις μέρες μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά την εποχή του κορονοϊού οι απαιτήσεις για μία καλή και χωρίς προβλήματα σύνδεση είναι απαραίτητη. Μία broadband σύνδεση όμως όπως θα έχετε παρατηρήσει έχει μερικές διαφορές όσον αφορά το upload και download speed. Για ποιον λόγο όμως, το upload speed είναι (συνήθως) χαμηλότερο από το download speed;
Download vs Upload Speed
Ας τα πάρουμε από την αρχή για να εξηγήσουμε τις διαφορές τους. Το download speed είναι η μέγιστη ποσότητα δεδομένων που μπορεί να “τραβήξει” ένας χρήστης από τον server. Για να παρακολουθήσετε για παράδειγμα, μία ταινία στο Netflix, θα χρειαστείτε το μέγιστο δυνατό download speed ώστε να μην υπάρχουν κολλήματα κατά την διάρκεια.
Το upload speed από την άλλη είναι ο μέγιστος ρυθμός που μπορεί κάποιος να στείλει σε έναν server. Σε αυτήν την περίπτωση το πόσο γρήγορα θα ανεβάσετε ένα βίντεο στο YouTube εξαρτάται από το upload speed. Επιπλέον, το upload speed είναι σημαντικό για βιντεοκλήσεις και τα διαδικτυακά παιχνίδια.
Γιατί το Upload Speed είναι χαμηλότερο από το Download Speed;
Οι εταιρείες προσφέρουν σύνδεση στο διαδίκτυο, η οποία της περισσότερες φορές έχει διαφορετικό download και upload speed. Αυτού του είδους η ταχύτητα είναι γνωστή ως ασύμμετρη ταχύτητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία σύνδεση με οπτικές ίνες προσφέρει το ίδιο download και upload speed. Η ταχύτητα του ίντερνετ ελέγχεται από τον πάροχο και δεδομένου ότι οι περισσότερες δραστηριότητες στο διαδίκτυο απαιτούν υψηλό download speed, οι πάροχοι ελέγχουν συχνά τις απαιτήσεις bandwidth των χρηστών.
Για αυτόν τον σκοπό, οι εταιρείες διατηρούν το download bandwidth υψηλότερο από το upload bandwidth. Επιπλέον, ένας άλλος λόγος για την ασύμμετρη ταχύτητα είναι οι πολλαπλοί χρήστες σε μία σύνδεση. Οι πάροχοι κατανέμουν την ταχύτητα του internet διαφορετικά σε όλους τους χρήστες για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment