iOS 14: Νέα αρχική οθόνη, widgets, υποστήριξη Picture-in-Picture και επιλογή default εφαρμογώ

iOS 14 features
Όπως αναμέναμε, στο μεγάλο streaming event της Apple, WWDC, είδαμε όλες τις επερχόμενες εκδόσεις των iOS, iPadOS και MacOS, με αρκετές εκπλήξεις. Στο χώρο των iPhone, η Apple φαίνεται να κάνει αρκετές αλλαγές στην αρχική οθόνη των iPhone, αλλά και προσθέτει χαρακτηριστικά που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία.
Από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έρχονται είναι η προσθήκη συρταριού εφαρμογών, το οποίο η Apple ονομάζει App Library. Αν και δεν είναι η παραδοσιακή μορφή που γνωρίζουμε, στο τέλος των σελίδων θα υπάρχει μία λίστα εφαρμογών, η οποία θα χωρίζει έξυπνα και αυτόματα τις εφαρμογές ανά κατηγορία αλλά όχι μόνο, καθώς θα μπορεί να διαχωρίσει και να ομαδοποιήσει ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται πιο συχνά.
Τα Widgets, τα οποία έχουμε ήδη δει στο iPadOS, έρχονται και στα iPhone. Όπως λειτουργούν και στο Android, ο χρήστης θα μπορεί να τοποθετεί widgets από όποια εφαρμογή έχει διαθέσιμα και να τα τοποθετεί οπουδήποτε στην αρχική του οθόνη. Επιπλέον, τα widgets μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε μέγεθος και μπορεί κάποιος να τα βρει στην αντίστοιχη συλλογή widgets.
iOS 14 features
Μία από τις μεγαλύτερες ελλείψεις του iOS (και ο λόγος που προσωπικά άφησα το iPhone 11) είναι η λειτουργία Picture in Picture, δηλαδή να συνεχίζει να παίζει το εκάστοτε βίντεο που παρακολουθεί ο χρήστης σε ένα μικρότερο παράθυρο, καθώς κάνει οποιαδήποτε άλλη εργασία. Αυτή η λειτουργία λοιπόν θα είναι διαθέσιμη στο επερχόμενο iOS 14, αν και αρχικά θα υποστηρίζεται μόνο από την εφαρμογή movies, κάτι που αναμένουμε να αλλάξει όταν οι developers προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους.
Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η ανακοίνωση πως η Apple θα επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν τις προεπιλεγμένες εφαρμογές της επιλογής τους, παρά να είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις προεγκατεστημένες. Αυτό θα εφαρμοστεί αρχικά στις δύο κυριότερες εφαρμογές που οι χρήστες είχαν πρόβλημα, δηλαδή στις εφαρμογές browser και email, κάτι που σημαίνει ότι όποιος μεταβαίνει σε iOS από Android μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τα Chrome και Gmail ως default.
Μία μικρή αλλά σημαντική αλλαγή στο iOS 14 είναι πως πλέον οι κλήσεις θα εμφανίζονται σε μικρά, αναδυόμενα παράθυρα στο πάνω μέρος της οθόνης, δηλαδή οι κλήσεις πλέον δε θα διακόπτουν τις εργασίες των χρηστών. Το ίδιο θα γίνει μια με τη Siri, αφού θα μπορεί να δίνει απαντήσεις μέσω ενός μικρού pop-up παραθύρου, χωρίς να μπει σε full-screen mode. Το CarPlay επίσης αναβαθμίζεται, με υποστήριξη wallpaper, ενώ θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το iPhone σας ως κλειδί του αυτοκινήτου, κάτι που θα ξεκινήσει με τις BMW σειράς 5 το 2021.
iOS 14 features
Στις υπόλοιπες αναβαθμίσεις, η Apple ανακοίνωσε νέα εφαρμογή μετάφρασης που δουλεύει χωρίς ίντερνετ, αλλά υποστηρίζει μόλις 11 γλώσσες στην παρούσα της μορφή, αναβαθμίσεις στους χάρτες με πληροφορίες για τα μέρη αλλά και υπόδειξη ποδηλατοδρόμων και τη δυνατότητα να καρφιτσώνονται συζητήσεις στην εφαρμογή μηνυμάτων, ώστε να βρίσκονται πάντα στο πάνω μέρος. Τέλος, δε χρειάζεται πλέον το κατέβασμα ολόκληρης της εφαρμογής για τη δοκιμή της, καθώς η δυνατότητα App Clip επιτρέπει το κατέβασμα και την εγκατάσταση ενός μόνο μέρους της εφαρμογής, κάτι σαν demo.
Η πρώτη beta του λειτουργικού είναι ήδη διαθέσιμη για τους developers και αναμένεται να κυκλοφορήσει ως public μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όλες οι iOS συσκευές με επεξεργαστή Α9 και πάνω θα υποστηρίζονται από το νέο λειτουργικό, δηλαδή από το iPhone 6s και έπειτα, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού iPhone SE. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες αναλυτικά στο επίσημο site της Apple.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment