Apple iPhone 6s Hands-On Review: «Αγγίζοντας το μέλλον»!

Η Apple είναι μία εταιρεία που πολλοί users την λατρεύουν και άλλοι πάλι χρήστες «λατρεύουν» να την… μισούν. Ωστόσο, ακόμη και οι μεγαλύτεροι Apple haters δεν μπορούν παρά να παραδεχθούν την τεράστια συνεισφορά της στον κόσμο της mobile τεχνολογίας. Ας το παραδεχτούμε, εάν δεν υπήρχε η Apple, τα smartphones ίσως και να μην είχαν τη μορφή που έχουν σήμερα, ενώ παράλληλα ίσως πολλές εταιρείες που σήμερα μεσουρανούν να μην είχαν καταφέρει να βγουν στην επιφάνεια. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οδηγεί μοιραία σε ολοένα και πιοεξελιγμένα προϊόντα. Η «εξέλιξη» είναι κάτι που η Apple άλλωστε γνωρίζει πάρα πολύ καλά και για αυτό στην τελευταία ναυαρχίδα της: iPhone 6s, δεν διστάζει να παίξει για μία ακόμη φορά καλά το συγκεκριμένο χαρτί. Με την ανακοίνωση του iPhone 6s σίγουρα δεν θα ήταν λίγοι εκείνοι που θα πίστεψαν ότι ελάχιστα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σε σύγκριση με τον προκάτοχο του. Παρόλα αυτά, η Apple έκανε την ευχάριστη έκπληξη, προσθέτοντας μία σειρά από νέα features που όπως θα δούμε και στο review που ακολουθεί αποτελούν ένα μεγάλο εξελικτικό βήμα όχι μόνο για την οικογένεια των iPhones, αλλά και για τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας στο σύνολο της.
Ίδιο design… άλλες αντοχές!
Βγάζοντας το iPhone 6s από το κουτί του, αυτό που διαπιστώνουμε εύκολα είναι ότι η Apple προτίμησε να μην προβεί σε καμία απολύτως αλλαγή στο σχεδιασμό του τηλεφώνου της. To iPhone 6s, όπως και ο προκάτοχος του, διακρίνεται από μία πιο «compact φιλοσοφία» (σε σύγκριση με το iPhone 6s Plus που παίζει στην κατηγορία των phablets) και απευθύνεται κυρίως στους users εκείνους που αναζητούν μία πιο «μαζεμένη» συσκευή. Με διαστάσεις:138,3x67,1x7,1mm και βάρος μόλις στα 143 γραμμάρια, η νέα ναυαρχίδα της Apple προσφέρει μεγάλη άνεση, ενώ το μέγεθος της βοηθάει σημαντικά στον χειρισμό με το ένα χέρι. Συμπαγής unibody κατασκευή, λείες επιφάνειες, sexy και μοντέρνες γραμμές και μεταλλική υφή επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω την premium αίσθηση που σου αφήνει η νέα high-end πρόταση της Apple, συνεχίζοντας έτσι στον ίδιο ακριβώς δρόμο που χάραξε το iPhone 6 που κυκλοφόρησε πέρσι.
Τα πλήκτρα ελέγχου βρίσκονται έξυπνα κατανεμημένα, έτσι ώστε να χαρίζουν στον κάτοχο του ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο και περισσότερη άνεση και ευελιξία στον χειρισμό. Ειδικότερα, στηνδεξιά πλευρά βρίσκεται τοποθετημένο το power/lock button και σε κοντινή απόσταση είναι το tray για την εισαγωγή της Nano-SIM. Η αριστερή πλευρά του iPhone 6s «κατοικείται» από το on/off πλήκτρο για το κουδούνισμα, αλλά και τα volume rockers για τη ρύθμιση του ήχου. Στοκάτω τμήμα, το σχεδιαστικό team της Apple έχει προσθέσει το audio input jack, τη microUSB θύρα (με reversible connector), όπως επίσης και το ηχείο της συσκευής, το οποίο διακρίνεται για το δυναμικό ήχο και την υψηλή ένταση. Στο κέντρο δεσπόζει το Touch ID/Home button, το οποίο παράλληλα λειτουργεί και ως αισθητήρας αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων (δεύτερη γενιά Touch ID με τη δυνατότητα ταχύτερης ανάγνωσης του δαχτυλικού αποτυπώματος).
Από άποψη σχεδιασμού και εξωτερικής εμφάνισης δεν έχουμε καμία απολύτως ουσιαστική αλλαγή, ωστόσο στη νέα ναυαρχίδα της το βασικό υλικό που είναι κατασκευασμένη διαφέρει. Όπως άλλωστε αναφέρει και μία παροιμία: «καλύτερα φύλαγε τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά»και η Apple στο iPhone 6s για να αποφύγει αυτή τη φορά ένα νέο σκάνδαλο τύπου bendgate (το οποίο κακά τα ψέματα έλαβε μάλλον αδικαιολόγητα ανεξέλεγκτες διαστάσεις) πήρε αυτή τη φορά τα μέτρα της. H απόφαση της να χρησιμοποιήσει ένα ισχυρό κράμα αλουμινίου (σειράς 7000), το οποίο συναντάει κανείς σε εφαρμογές της αεροναυπηγικής, φανερώνει τη διάθεση της να μην αφήσει κανένα απολύτως περιθώριο αμφισβήτησης στους επικριτές της. Το συγκεκριμένο υλικό εξασφαλίζει τεράστια αντοχή και αποτελεί μία εγγύηση ότι δεν θα λυγίσει με καμία… δύναμη (εκτός βέβαια εάν προσπαθήσει κάποιος να του ασκήσει αφύσικα υψηλή δύναμη με... αθέμιτα μέσα). Παράλληλα, η Apple ενδυνάμωσε και το γυαλί της οθόνης του iPhone (Ion-strengthened glass), καθιστώντας τη νέα ναυαρχίδα της ακόμη πιο ανθεκτική και σκληροτράχηλη απέναντι στις "ατυχίες" και στις κακοτοπιές.
Ένας πανέμορφος «Retina» κόσμος!
Η Apple στα περισσότερα iPhones που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια φρόντιζε πάντοτε ώστε να δημιουργεί οθόνες που να ξεχωρίζουν και δεν σας κρύβουμε ότι το IPS LCD Retina display που προτίμησε για το iPhone 6s δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Στις 4.7 ίντσεςτου νέου iPhone απεικονίζεται για μία ακόμη φορά η δυναμική που εκφράζουν οι οθόνες της γνωστής εταιρείας. Με ανάλυση στα 750x1334 pixels (στα 1080p είναι η οθόνη του iPhone 6s Plus) και πυκνότητα στα pixels που αγγίζει τα 326ppi, η οθόνη του iPhone 6s είναι πραγματικάχάρμα οφθαλμών και με ευχαρίστηση διαπιστώσαμε ότι δεν κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό στον τομέα της ποιότητας. Οι υψηλές αναλογίες αντίθεσης, τα dual-domain pixels, αλλά και η πιστή απόδοση των χρωμάτων αποτελούν τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πανέμορφη οθόνη του iPhone 6s, την οποία χαζεύεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα την αντικρίσεις. Είτε πρόκειται για κάποιο game ή ακόμη για τις φωτογραφίες που βρίσκονται στη συσκευή, το οπτικό αποτέλεσμα που παράγει το display του νέου iPhone είναι βέβαιο ότι θα καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς high-end users.
iPhone 6s Screen 1
iPhone 6s Screen 2
A9 chipset και
 get ready… for launch!
Αφήνοντας τα της οθόνης και του εξωτερικού design και προχωρώντας στην ανάλυση του «εσωτερικού κόσμου» του iPhone 6s, εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η Apple παίρνειάριστα. Το 64-bit Apple Α9 chipset ενσωματώνει την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας στα mobile SoCs, αποτελώντας ένα chipset με ανεπτυγμένες δυνατότητες και εξαιρετικήενεργειακή συμπεριφορά, το οποίο δύναται να διαχειριστεί με χαρακτηριστική ευκολία ακόμη και τα πιο απαιτητικά tasks. Τα benchmarks φανερώνουν ότι το A9 Chipset (που έχει κατασκευαστεί τόσο από την TSMC όσο και από την Samsung) με την dual-core CPU που είναι χρονισμένη στα 1.84GHz όχι μόνο μπορεί να τραβήξει στην ανηφόρα και να διαχειριστεί με χαρακτηριστική ευκολία ότι πιο βαρύ κυκλοφορεί στο App Store, αλλά παράλληλα είναι κοντά στο 60 με 70% πιο γρήγορη από την προηγούμενη γενιά. Τα menus, το τρέξιμο των εφαρμογών και η πλοήγηση στο net και στο iOS 9 είναι πραγματικά μία ασύλληπτα απολαυστική εμπειρίαπου μπορείς να την καταλάβεις μόνο εάν το πιάσεις το νέο iPhone στα χέρια σου. Ενδεικτικό της ταχύτητας του A9 είναι ότι σε πολλά tests αφήνει πίσω του το Exynos της Samsung και είναι βέβαιο ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να δούμε την «καρδιά» του iPhone 6s να «κουράζεται».
Antutu iPhone 6s results
Το A9 όμως δεν προσφέρει μία αισθητή αναβάθμιση μόνο στην ταχύτητα της συσκευής, αλλά και στον τομέα των γραφικών, όπου η εξαπύρηνη PowerVR GPU (GT7600) είναι ικανή να εκτοξεύσει στην στρατόσφαιρα την απόδοση των 3D εφαρμογών και ειδικότερα των απαιτητικών 3D games, τα οποία μπορούν να ζορίσουν οποιαδήποτε GPU. Επιπλέον, η απόφαση της Apple ναδιπλασιάσει τη μνήμη στο iPhone 6s σε σχέση με τον προκάτοχο του (από το 1 στα 2GB), αν μη τι άλλο αποτελεί μία κίνηση στρατηγικής σημασίας, η οποία παράλληλα δύναται να παρατείνει την αντοχή του νέου iPhone στο χρόνο. Με τις απαιτήσεις των εφαρμογών να ανεβαίνουν διαρκώς, δε χωράει αμφιβολία ότι τα 2GΒ αποτελούν πλέον μονόδρομο, ακόμη και για τις iOS εφαρμογές, οι οποίες ως γνωστόν δεν είναι τόσο απαιτητικές. Όσον αφορά τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, η Apple έχει τρεις διαθέσιμες λύσεις: στα 16, 64 και 128GB. Αν και τα 64 και 128GB σίγουρα θα καλύψουν τους απαιτητικούς users, ωστόσο τα 16GB (και χωρίς τη δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας μέσω microSD slot), δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να τα θεωρήσουμε «αρκετά» για ένα κινητό υψηλών προδιαγραφών όπως είναι το iPhone (ίσως εάν τα μοντέλα του νέου iPhone ξεκινούσαν από τα 32GΒ να ήταν το ιδανικό).
Ως είθισται σε επίπεδο συνδεσιμότητας, η νέα ναυαρχίδα της Apple ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που υπάρχει στον κόσμο των smartphones. Συγκεκριμένα το νέο iPhone υποστηρίζει: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot, Bluetooth 4.2, NFC (μόνο για το Apple Pay) και δίκτυα LTE, LTE, UMTS και HSPA+. Επίσης από τη συσκευή δεν λείπει το GPS (A-GPS και GLONASS), ενώ το τελευταίο smartphone της Apple διαθέτει επίσης ψηφιακή πυξίδα. Όσον αφορά την αυτονομία της συσκευής είναι αρκετά ικανοποιητική, καθώς η μπαταρία των1715mAh παρέχει θεωρητικά έως 14 ώρες ομιλίας και έως 10 ημέρες αναμονής. Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω specs καθίσταται σαφές ότι η ναυαρχίδα της εταιρείας που εδρεύει στο Cupertino είναι πραγματικά υπερπλήρης.
To "μαγικό" (3D) Touch...
Τα προαναφερθέντα τεχνικά χαρακτηριστικά που σας παρουσιάσαμε πιο πάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι το iPhone 6s είναι από τις πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά συσκευές που είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όμως όσες "φωτιές" και εάν βγάζει το ταχύτατο Apple A9 ή όσο και εάν σκληρό και "αλύγιστο" είναι το νέο iPhone, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη λειτουργία 3D Touch, η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει το επίπεδο της αλληλεπίδρασης που είχαμε αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια με τα κινητά μας. Το μυστικό του 3D Touch βρίσκεται στοάγγιγμα και συγκεκριμένα αφορά στη δυνατότητα της συσκευής να αντιλαμβάνεται τον βαθμό της πίεσης που ασκεί με τα δάχτυλα του ο user. H Apple χρειάστηκε αρκετά χρόνια ερευνών για να μπορέσει να δώσει πνοή σε μία τεχνολογία που διαδέχεται τη φιλοσοφία του Multi-Touch(που η ίδια ως γνωστόν καθιέρωσε μέσω του πρώτου iPhone το 2007) και που ουσιαστικά πραγματοποιεί το πέρασμα από την 2D στην 3D εμπειρία χρήσης μίας mobile συσκευής. Μπορεί σαν concept να φαίνεται κάτι το "απλό", ωστόσο σε τεχνολογικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει τελικά να περάσει στον καταναλωτή.
To νέο iPhone και συγκεκριμένα το iOS 9 εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις εξελιγμένες δυνατότητες του 3D Touch, προσαρμόζοντας πλήρως τις λειτουργίες του iPhone 6s. Έτσι λοιπόν, σε μία σειρά από εφαρμογές (όπως για παράδειγμα είναι η κάμερα ή τα mail), ο user αποφασίσει να ασκήσει πάνω τους πίεση τότε στο εικονίδιο τους εμφανίζουν μία σειρά από shortcuts που επιτρέπουν έτσι την άμεση ενεργοποίηση μίας σειράς λειτουργιών. Οι νέες χειρονομίες που έρχονται μαζί με το 3D Touch και ονομάζονται peek και pop, ουσιαστικά επιτρέπουν την πιο "ζωντανή" διαχείριση μίας σειράς λειτουργιών του iPhone 6s. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα (το οποίο μπορείτε να το δείτε και στο hands-on video της συσκευής), είναι η πλοήγηση στο Internet μέσω του Safari browser. Ανοίγοντας τη σελίδα ενός ειδησεογραφικού site για παράδειγμα, μπορούμε να πιέσουμε πάνω στο link της είδησης (peek) και άμεσα να δούμε ένα preview. Εάν τώρα ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση (pop), τότε η σελίδα εμφανίζεται full στην οθόνη του κινητού μας.Απλά και όμορφα και με λίγη εξάσκηση, το 3D Touch αλλάζει άρδην τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το κινητό μας και τις λειτουργίες του. Το καλύτερο είναι βέβαια ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της συγκεκριμένης καινοτομικής τεχνολογίας, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι μικρά αριστουργήματα θα δημιουργήσουν στο κοντινό μέλλον οι developers. Ήδη βέβαια και άλλες εταιρείες (όπως η Huawei και η ZTE) ετοιμάζουν τις δικές τους "Force Touch" λύσεις, για αυτό και είναι βέβαιο ότι πολλά από τα smartphones που θα δούμε μέσα στο 2016 θα προσφέρουν την προαναφερθείσα λειτουργία ή κάτι αντίστοιχο. Παρόλα αυτά, για μία ακόμη φορά η Apple κατάφερε να βρεθεί ένα μικρό βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, φέρνοντας το "αύριο" πιο κοντά στο "σήμερα".
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment