iPhone 4 αναλυτική παρουσίαση

Το iPhone 4 δεν είναι κάτι απλό για να εξετάσουμε. Οι περισσότεροι που ασχολούνται, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι στο κόσμο των gadget ένα νέο κομμάτι της Apple είναι ένα σημαντικό γεγονός, για το οποίο προηγούνται φήμες, εικασίες, μία υπέρμετρη ανακοίνωση και τέλος ημέρες, εβδομάδες ή μήνες πρόβλεψης της εξέλιξής του, από συνεχώς διευρυνόμενα σύνολα θαυμαστών. Το iPhone 4 είναι δεν αποτελεί εξαίρεση - στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το πιο επιτυχημένο λανσάρισμα της Apple, παρά τα κάποια εμπόδια στο δρόμο. Εχουμε ήδη δει τους υπερφορτωμένους servers της Apple και της AT &Τ από την πρώτη ημέρα των προ-παραγγελιών, την ημερομηνία για την επόμενη σειρά των τηλεφώνων να αναβάλετε λόγω της υψηλής ζήτησης και φανατικούς θαυμαστές, έξω από Apple τοποθεσίες μία εβδομάδα πριν από το να είναι πράγματι διαθέσιμο το τηλέφωνο.
Εχει πολλά να αποδείξει και το iPhone 4, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και με χαρακτηριστικά όπως τον πολύ γρήγορο A4 CPU, μια νέα εμπρόσθια κάμερα και άλλη μία 5 megapixel στην πίσω πλευρά, ένα εντελώς νέο βιομηχανικό σχεδιασμό και την εξωφρενική Retina οθόνη κανείς δεν θα υποστήριζε ότι η Apple χάνει τον καιρό της. Ετσι, το ερώτημα στρέφεται στο κατά πόσο το iPhone 4 μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την έντονη διαφημιστική εκστρατεία.
Μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έκανε ο Steve Jobs στη WWDC και μπορεί να παγιώσει τη θέση της Apple στην αγορά ενόψει του αυξανόμενου ανταγωνισμού από ανταγωνιστές όπως η Google και η Microsoft; Εχουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά - και πολλά περισσότερα - στο πλήρες review της συσκευής, έτσι διαβάστε για να ξέρετε!
Hardware: Ισως η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή στο νέο iPhone είναι η δραστική αλλαγή του βιομηχανικού σχεδιασμού. Η Apple φαίνεται να έχει αναθεωρήσει πλήρως την στρατηγική της σχετικά με το πώς το τηλέφωνο θα πρέπει να δείχνει και την αίσθηση που δίνει και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Industrial design: Στην ομιλία του στο συνέδριο WWDC, ο Steve Jobs παρομοίασε τον σχεδιασμό του iPhone 4 με εκείνη την "όμορφη, παλιά Leica φωτογραφική μηχανή" και δεν έπεσε μακριά. Αντί να επεξεργαστεί τη καμπύλη, πλαστικοποιημένη, ασήμι όψη του iPhone 3G και 3GS, η εταιρεία έχει στρέψει το περίβλημα και το πρόσωπο της συσκευής αναμφισβήτητα σε κάτι πιο λεπτομερές και εξεζητημένο. Από την αισθητική του σχεδιασμού έως την πραγματική διαδικασία κατασκευής, ο Jony Ive και η ομάδα του έχει επαναπροσδιορίσει το τι μπορούμε να περιμένουμε σε ένα iPhone, καταλήγοντας σε κάτι που σαφώς μας ανατρέχει πίσω στα ρετρό-future σχέδια της Braun για το Dieter Rams.
Το iPhone 4 αποτελείται από τρία βασικά μέρη: δύο λεία μέρη, από ενισχυμένο γυαλί, καθώς και το πλαίσιο από ανοξείδωτο χάλυβα που υπάρχει στις πλευρές. Η Apple έχει προσθέσει μικρές λεπτομέρειες, όπως τα volume buttons που διαχωρίζονται πλέον σε κυκλικά πιεζόμενα κουμπιά με την ένδειξη + και – και εγκοπές στο μεταλλικό πλαίσιο που χρησιμεύουν στη βελτίωση των radio σύνδεσεων (περισσότερα για αυτό σε λίγο).
Το τηλέφωνο είναι αισθητά πιο λεπτό από το 3GS με 9.3 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 12.3, αλλά ζυγίζει το ίδιο 137 γραμμάρια, με αποτέλεσμα ολόκληρο το πακέτο να φαίνεται πιο δεμένο και πιο συμπαγές. Η αίσθηση όταν το κρατάτε στο χέρι είναι υπέροχη, αν και μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να συνηθίσετε στην έλλειψη της στρογγυλεμένη πλάτης, αν προέρχεστε από το 3G ή 3GS. Δεν υπερβάλουμε στο πόσο high-end είναι ο σχεδιασμός του iPhone 4. Συγκριτικά τώρα το 3GS φαίνεται φτηνό και χοντροκομμένο και ακόμη και ένα τηλέφωνο όπως το HTC Droid Incredible που μόλις κυκλοφόρησε, φαίνεται προηγούμενης γενιάς. Οπως είπαμε, υπάρχουν τρία βασικά τμήματα του τηλεφώνου, τα οποία δημιουργούν μαζί ένα αποτέλεσμα που δεν διαφέρει εξωφρενικά με εκείνο ενός σάντουιτς παγωτού, αλλά ...ξέρετε πολύ πιο ακριβό και όχι βρώσιμο. Η όψη της συσκευής αποτελείται από εξαιρετικά ισχυρό γυαλί που ο Jony Ive λέει ότι είναι ανάλογα ανθεκτικό με κρύσταλλο από ζαφείρι και περίπου 30 φορές πιο σκληρό από πλαστικό.
Μια μικρή σχισμή για το ακουστικό και τη μπροστινή κάμερα υπάρχουν στο πάνω μέρος της οθόνης, με το γνωστό home κουμπί στο κάτω μέρος. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι πιο ευκολόχρηστο από ό, τι στο 3GS. Στην αριστερή πλευρά του τηλεφώνου υπάρχουν τα νέα κουμπιά έντασης ήχου, ένας επανασχεδιασμένος διακόπτης mute και μια μικρή εγκοπή προς τη βάση της μονάδας. Στη δεξιά πλευρά είναι η υποδοχή Micro SIM και μια άλλη εγκοπή στο κάτω μέρος και επάνω στην κορυφή υπάρχει το κουμπί power / sleep , υποδοχή ακουστικών, μια άλλη εγκοπή και ένα νέο μικρόφωνο μείωσης εξωτερικού θορύβου.
Κατά μήκος της κάτω πλευράς υπάρχει ένα ηχείο, μικρόφωνο και το 30-pin dock connector. Η πίσω πλευρά του τηλεφώνου είναι κατασκευασμένη από το ίδιο είδος εξαιρετικά ισχυρού γυαλιού που υπάρχει και μπροστά, που διακόπτεται μόνο από τη νέα 5 megapixel κάμερα,το LED flash της και φυσικά, το λογότυπο της Apple.
Συνολικά, το iPhone 4 υπερτερεί λίγο πολύ από κάθε smartphone στην αγορά από την άποψη του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ερχεται σαν ένα πολύ πιο ακριβό προϊόν, όπως ένα Mobiado ή Vertu - αλλά καλύτερα σχεδιασμένο. Και δεν είναι μόνο ο τρόπος που δείχνει το τηλέφωνο. Τα υλικά είναι πολύ καλά και δείχνουν μεγάλης αξίας στα χέρια σας. Τις πρώτες μέρες είχαμε τη μονάδα δοκιμής μας, φοβόμασταν μη μας πέσει ή τη χάσουμε. Είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη συσκευή για να χρησιμοποιεί και να κρατά κανείς.
Internals: Δεν είναι μόνο το πρόσωπο του τηλεφώνου που έχει μεταποιηθεί, έχει αλλάξει επίσης και όλο το εσωτερικό του. Η Apple έφυγε από τον Samsung ARM Cortex-A8 CPU και πλέον φέρει το Α4 τσιπ που έχει και το iPad. Είναι μία CPU βασιζόμενη στο ARM Cortex-A8. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποια είναι η ταχύτητα του επεξεργαστή, αλλά μάλλον είναι κάτι κάτω από το 1GHz που ακούστηκε ότι θα φέρει το συγγενικό του tablet . Το τηλέφωνο είναι σίγουρα πιο γρήγορο από το 3GS.
Πιο συγκεκριμένα, τα γραφικά φαίνονται πιο γρήγορα και η συνολική απόκριση είναι ελαφρώς υψηλότερη αλλά ομολογουμένως, δε παρατηρήσαμε και κάμιά τρομερή διαφορά. Είναι σίγουρα πιο γρήγορο, αλλά το 3GS δε πάει καθόλου πίσω σε ταχύτητα, οπότε δεν είναι τόσο αισθητή η διαφορά όπως ήταν από το 3G στο 3GS.
Οπως συνηθίζει, η Apple δεν έχει πει πολλά για τη μνήμη RAM, αν και έχουμε τη πληροφορία, ότι το iPhone 4 θα έχει 512MB, ένα μεγάλο βήμα από τα 256MB του προηγούμενου μοντέλου και του iPad. Θα θέλαμε να δούμε μια προσπάθεια που θα προλάβαινε τις μελλοντικές εξελίξεις με κάτι σαν 1GB, αλλά πάλι η Apple βγάζει ένα νέο μοντέλο κάθε χρόνο. Οσον αφορά την εσωτερική μνήμη, το νέο iPhone βγαίνει με χωρητικότητες 16GB ή 32GB οι οποίες είναι καλές για τώρα, αλλά δεδομένου ότι η εγγραφή βίντεο είναι στα 30FPS 720p μπορεί να τις ξεπεράσετε πολύ γρήγορα.
Είναι λίγο περίεργο ότι η εταιρεία δε διπλασίασε τη χωρητικότητα στα 64GB, όπως έγινε πρόσφατα με το iPod touch. Από πλευράς wireless, το iPhone 4 είναι συσκευασμένο με ένα 802.11n WiFi radio, καθώς και ένα quad-band HSUPA chip και Bluetooth 2.1. Το επανασχεδιασμένο περίβλημα επιτρέπει μια πολύ μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου στο εσωτερικό, η οποία θα παρέχει βελτιωμένη αυτονομία (περισσότερα για αυτό σε λίγο), αν και ακόμα δεν αντικαθιστάται εύκολα. Επιπλέον, το νέο τηλέφωνο έχει δύο νέες κάμερες (vga μπροστά και πέντε megapixels με led φλας πίσω), ένα νέο δεύτερο μικρόφωνο που χρησιμοποιείται για την μείωση του εξωτερικού θορύβου όταν μιλάμε (παρόμοιο με το nexus one), ένα γυροσκόπιο εκτός από το accelerometer, έναν αισθητήρα φωτισμού, καθώς και έναν proximity αισθητήρα. Επίσης όπως και με το 3GS, υπάρχει AGPS chip και πυξίδα.
Φυσικά, η μεγάλη ουσία εσωτερικά είναι αυτή που έγινε εξωτερική: Πιο συγκεκριμένα, οι UMTS, GPS, WiFi, Bluetooth κεραίες. Η Apple έχει κάνει αυτή την ανοξείδωτη ζώνη γύρω από το τηλέφωνο ουσιαστικά ένα ζευγάρι μεγάλων κεραιών και φαίνεται να κάνει πολύ καλή δουλειά με τα ραδιοσήματα. Το μεγάλο ερώτημα είναι βεβαίως κατά πόσο ή όχι αυτό διορθώνει τις συνεχείς διακοπές κλήσεων που έχουν οι χρήστες iphone στο δίκτυο της AT&T. Στις δοκιμές μας, είχαμε πολύ λιγότερες διακοπές κλήσεων από ό, τι ζήσαμε με το 3GS μας. Ας πούμε ότι το iphone 4 φαίνεται να έχει βελτιώσει το πρόβλημα των "πεσμένων κλήσεων". Δεν είναι τέλεια, είχαμε κάποια προβλήματα σύνδεσης στο κέντρο της Νέας Υόρκης, (αν και είναι δύσκολο να πούμε αν ήταν σφάλμα του τηλεφώνου μας) ιδίως όταν εμείς ή το πρόσωπο που μιλούσαμε με 3gs ήμασταν κοντά σε κάποιο σύμπλεγμα κτιρίων.
Display: Μέχρι τώρα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το iPhone 4 έχει επίσης μια νέα οθόνη. Η Apple ονομάζει την οπίσθιου φωτισμού LED, 960 x 640 IPS οθόνη "Retina Display" λόγω της υψηλής ανάλυσης και πυκνότητας pixel. Οπως και οι προγενέστερες είναι 3.5-ιντσών, αλλά εδώ διαχειρίζεται μία παρανοϊκή 326ppi pixel πυκνότητα σε συνδυασμό με μια αναλογία αντίθεσης 800:1. Ο Steve έκανε τεράστιο θέμα σχετικά με την επιστήμη πίσω από αυτή την τεχνολογία κατά τη διάρκεια της ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι η ανάλυση της οθόνης υπερέχει, σε ότι είναι αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Υπήρξαν κάποιες συζητήσεις ως προς το εάν ή όχι αυτό το επιχείρημα ευσταθεί, αλλά μπορούμε να σας πούμε το εξής: για τα μάτια μας, ποτέ δεν υπήρξε μια πιο λεπτομερή, σαφή, ή ποιο απολαυστικής απεικόνισης οθόνη σε οποιαδήποτε κινητή συσκευή.
Δεν είναι μόνο τα χρώματα και τα μαύρα που είναι βαθιά και πλούσια, αλλά απλά δεν μπορείτε να δείτε pixels στην οθόνη. Σε γενικές γραμμές, η οθόνη είναι απαλλαγμένη από κάθε είδους τεχνουργήματα, εκτός αν τύχει να δουλέψετε με κάποια εφαρμογή προηγούμενης έκδοσης που δεν έχει προσαρμοστεί για τη νέα οθόνη.
Η απόδοση των κειμένων είναι απίστευτα διαυγή και καθαρή - ιστοσελίδες που απεικονίζονται pixelιασμένες στο zoom out με το 3GS (όπως το Engadget και οι New York Times) είναι απολύτως ευανάγνωστες για το iPhone 4, αν και το κείμενο είναι αρκετά μικροσκοπικό. Είναι πολύ εντυπωσιακή, όταν κοιτάτε μεγάλης ανάλυσης γραφικά ή παρακολουθείτε video 720p στο τηλέφωνο.
Η λεπτομέρεια στη κινούμενη εικόνα, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Το ωραίο είναι ότι οι περισσότερες εφαρμογές με κείμενο θα επωφεληθούν από αυτή την τεχνολογία άσχετα με το αν αναβαθμιστούν, εφ' όσον χρησιμοποιούν την απόδοση γραμματοσειρών της Apple. Το κείμενο στο app Engadget, για παράδειγμα, φαίνεται πιο καθαρά και είναι πιο εύκολο να διαβαστεί στο νέο iPhone. Επειδή η Apple χρησιμοποιεί IPS και LED τεχνολογία, η οθόνη είναι ευτυχώς ευανάγνωστη στο δυνατό φως του ήλιου και η απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και σε μεγάλες γωνίες θέασης είναι πολύ καλή. Σε γενικές γραμμές, απλά δεν θα βρείτε μια καλύτερη οθόνη σε ένα τηλέφωνο και αυτό δεν είναι μόνο λόγια.
Cameras: Οι κάμερες στο νέο iPhone είναι ένα κάτι που συζητήθηκε πολύ, δεδομένου ότι ήταν ένα σημείο που η Apple είχε μείνει λίγο πίσω. Το 3GS έχει μια απλή κάμερα με 3megapixel χωρίς flash και ενώ είναι μια χαρά για γρήγορες λήψεις, δεν ήταν ότι καλύτερο για λίγο πιο απαιτητικές φωτογραφίσεις. Η εταιρεία φαίνεται τελικά πως άκουσε το κοινό, με την προσθήκη μιας κάμερας 5megapixel στην πίσω πλευρά του iPhone 4 και μια VGA κάμερα εμπρός.
Πρώτα ας ρίξουμε μια ματιά στην κύρια κάμερα. Κατά την ομιλία του στο WWDC ο Jobs, δήλωσε πως το ότι τραβάει σπουδαίες εικόνες δεν έγκειται μόνο στα megapixels της κάμερας, αλλά έχει περισσότερο να κάνει με την σύλληψη περισσότερων φωτονίων. Αυξάνοντας τον αριθμό φωτονίων, τόσο περισσότερο φως περνάει και οι εικόνες δείχνουν καλύτερα. Ετσι η Apple χρησιμοποιεί έναν νεότερο αισθητήρα φωτός που είναι πιο ευαίσθητος στο φως εκτός από εκείνα τα παραπάνω megapixels και θα πρέπει να πούμε, πως οι φωτογραφίες του iPhone 4 είναι καταπληκτικές. Σε γενικές γραμμές, δεν είχαμε πρόβλημα με τη κάμερα του iPhone, η οποία όχι μόνο τραβάει πολύ ωραίες φωτογραφίες, αλλά ο συνδυασμός του Α4 και του IOS 4 επιταχύνουν σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για γρήγορες λήψεις οι οποίες τώρα είναι σχεδόν στιγμιαίες. Επίσης, υπάρχουν επιλογές για ψηφιακό ζουμ 5x (που παράγει ανάλογα αποτελέσματα) και τις βασικές on / off / και αυτόματες ρυθμίσεις για το φλας. Είναι αρκετά λιτές και θα θέλαμε μερικές βασικές επιλογές ακόμη, όπως ρυθμίσεις ισορροπίας λευκού, αλλά μη ξεχνάμε πως μιλάμε για την Apple. Ευτυχώς, το App Store είναι ασφυκτικά γεμάτο από εφαρμογές που βελτιώνουν το ενσωματωμένο software της κάμερας.
Οσον αφορά το βίντεο, σίγουρα εντυπωσιαστήκαμε από την 720p σύλληψη, αν και υπάρχουν προβλήματα σταθερότητας με το φακό και τα γνωστά επίσης "jellyvision" CMOS προβλήματα που τείνουν να κάνουν την εμφάνισή τους ξανά, αν δεν κρατάτε το τηλέφωνο πολύ σταθερά. Θα ήταν καλό να είναι η μοναδική συσκευή που μεταφέρουμε μαζί μας και να μη χρειάζεται να έχουμε και ένα Flip HD και όπως είπαμε και πριν, θα θέλαμε να δούμε μια υψηλότερη ικανότητα αποθήκευσης.
Οτι τραβήξαμε ήταν πολύ καλό και ως επί το πλείστον χωρίς τεχνουργήματα. Επίσης δεν είδαμε σπασίματα εικόνας στα 30 FPS rate, ακόμη και σε χαμηλότερο φωτισμό. Προσθέτοντας το iMovie για επεξεργασία στα γρήγορα τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα. (Περισσότερα για αυτό, στο τμήμα του software). Η μπροστινή τώρα VGA κάμερα κάνει πραγματικά καλή δουλειά κατά τη διάρκεια των βίντεο κλήσεων και λειτούργησε εκπληκτικά καλά και στο χαμηλό φως, αλλά δεν πρόκειται να κερδίσει και το βραβείο για την πλέον προηγμένη κάμερα σε μια φορητή συσκευή. Εχει ορισμένες ενδιαφέρουσες επιλογές γωνίας, όταν πρόκειται τραβήξει βίντεο και αναμένουμε ότι πολλοί θα ασχοληθούν το παράξενο video game προοπτικής. Συνολικά, φαίνεται καλή, αλλά είναι αρκετά απλή.
Speaker / earpiece: Δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με το ηχείο ή το ακουστικό στα προηγούμενα iphones (καλά, το ηχείο ανοιχτής ακρόασης δεν ήταν ποτέ αρκετά δυνατό για τα γούστα μας), αλλά είναι προφανές ότι η Apple έχει βελτιώσει την ποιότητα της κλήσης και της ανοιχτής ακρόασης. Πέρα από το ότι το τηλέφωνο είναι πολύ πιο δυνατό και στα δύο αυτά σημεία, η σαφήνεια του iphone 4 είναι αισθητά βελτιωμένη από την προηγούμενη γενιά. Αν διαβάσατε το review μας, τότε θα ξέρετε ότι νομίζαμε ότι το αρχικό droid της motorola είχε μερικά από τις καλύτερα στοιχεία ήχου που έχουμε δει σε ένα τηλέφωνο, αλλά και το νέο iphone σίγουρα είναι το ίδιο ανταγωνιστικό.
Τη πρώτη φορά που δεχτήκαμε μια κλήση στη συσκευή περπατούσαμε σε πολύ θορυβώδη δρόμο και αμέσως ήταν προφανές ότι το δεύτερο μικρόφωνο μείωσης θορύβου, είχε κάνει πολύ καλή δουλειά, τουλάχιστον στην άλλη άκρη της γραμμής . Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ του ήχου στο ακουστικό για το νέο τηλέφωνο έναντι του 3gs και κατατάσσεται υψηλά έναντι ανταγωνιστικών συσκευών όπως το EVO. Οσον αφορά το μεγάφωνο, είναι δυνατό χωρίς στρεβλώσεις η κόψιμο μεσαίων περιοχών, ένα πρόβλημα που έχουμε παρατηρήσει σε αρκετά πρόσφατα κινητά. Παρομοιάζουμε το iphone 4 στην ποιότητα σε κάτι προς το blackberry bold, υποφερτός ήχος ακόμα και όταν ζεσταίνεται.
Software: Οπως και με τις προηγούμενες έκδοσεις του τηλεφώνου της Apple, το hardware είναι μόνο το μισό της ιστορίας. Μαζί με το iPhone 4 έρχεται το iOS 4, η νέα εμπορική ονομασία του iPhone OS το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα σωρό νέα χαρακτηριστικά, με κυριότερο μία πολύ "Appleποιημένη" έκδοση του multitasking, ένα χαρακτηριστικό βίντεο κλήσης που λέγετε FaceTime, φακέλους έτσι ώστε να μπορείτε να οργανώσετε τις εφαρμογές σας, αναβαθμισμένο ταχυδρομείο και πολλά άλλα.
Multitasking: Αυτή είναι μεγάλη προσθήκη και πολύ επίμαχη. Από την αρχή των apps για το iPhone (θυμάστε, πίσω στο 2008?), ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί για την έλλειψη της δυνατότητας στις εφαρμογές να μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα στο background. Βέβαια, μπορούσαν να μείνουν ανοικτά τα Mail, Safari, iPod, καθώς και μερικά άλλα προγράμματα της Apple, καθώς χρησιμοποιούνταν το τηλέφωνο, αλλά αυτά ήταν προνόμια αυστηρά για τρίτους προγραμματιστές που εργάζονταν για τη συσκευή. Είναι πολύ βάσιμο ότι μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το jailbreaking ήταν η επιθυμία για αυτό το χαρακτηριστικό, κάτι που για ένα τηλέφωνο τόσο ισχυρό όσο το iPhone ήταν σαφές ότι ήταν σε θέση να κάνει.
Το επιχείρημα της Apple ήταν πάντα ότι το multitasking προκαλεί αδικαιολόγητο ποσό διαρροής της μπαταρίας στα τηλέφωνα και έπρεπε να προσεγγιστεί με προσοχή. Πρόσφατα, αυτό αλλάξε. Η Apple με έναν δικό της τρόπο έχει "καταλάβει" πώς να "κάνει το multitasking σωστά", δηλαδή, η εταιρεία δεν επιτρέπει το πλήρες backgrounding αλλά επιτρέπει κάποια APIs να μιμούνται το backgrounding. Πράγματα όπως το κράτημα του GPS σήματος, η αναπαραγωγή μουσικής στο παρασκήνιο, να μένουν συνδεδεμένες οι κλήσεις VoIP, καθώς και η γρήγορη εναλλαγή μεταξύ τους (ο τρόπος για να μπορεί να επιστρέψει κανείς γρήγορα ακριβώς εκεί που είχε αφήσει ένα app). Τα κατάφερε λοιπόν η Apple; Μπορεί αυτή η χούφτα APIs να δώσουν αληθινό backgrounding; Με μια λέξη: Ναι.
Μπορεί να μην είναι το "πραγματικό" multitasking για πολλούς από εμάς, αλλά ισοδυναμεί με multitasking για τους περισσότερους από εμάς. Είναι, φαίνεται, αποδίδει και ενεργεί όπως το multitasking και έτσι είναι δύσκολο να παραπονεθεί κανείς για αυτό. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μερικά από τα αγαπημένα apps μας, όπως το IRC client Colloquy κάνει ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη να κάνει, όλα πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της Apple. Πριν από το νέο λειτουργικό σύστημα, είχαμε jailbreak στη συσκευή μας για να μπορεί να κρατήσει ένα IRC session στο background. Τώρα, χρησιμοποιώντας ορισμένα από αυτά τα νέα ΑΡΙs, οι προγραμματιστές της Colloquy έχουν δημιουργήσει μια κομψή και χρήσιμη λύση που θα ικανοποιεί τους χρήστες. Το θέμα είναι, πως λειτουργεί καλά χωρίς bugs και χωρίς μεγάλη πτώση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (το αντίθετο μάλιστα ... περισσότερα για αυτό σε λίγο).
Δεν λέμε, θα προτιμούσαμε κάτι πιο ανοικτό και ευέλικτο, αλλά λειτουργεί καλά.
Πώς λοιπόν η Apple έκανε αυτό το μαγικό; Εδώ είναι μια ανάλυση του τι ακριβώς σημαίνει πραγματικά multitasking σχετικά με το νέο iPhone (και το 3GS):
Fast app switching: Ξέρετε πώς μπορείτε να αφήσετε ανοικτό ένα μισοτελειωμένο Mail και να επιστρέψουμε αργότερα στο σημείο πού ήμασταν; Λοιπόν αυτό συμβαίνει παντού τώρα. Οταν φεύγετε από το app, μπορείτε να επιστρέψετε στον ίδιο ακριβώς χώρο. Και αυτό συμβαίνει γρήγορα. Γρήγορη εναλλαγή των app, είναι ουσιαστικά σαν εναλλαγή μεταξύ "paused" εφαρμογών. Αυτό σε συνδυασμό με τον νέο app switcher της Apple (διπλό πάτημα στο home πλήκτρο φέρνει μπροστά τις πιο πρόσφατες εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν) και εξαλείφει εκείνο το ενοχλητικό μέσα και έξω και μέσα και έξω.
Απλώς δεν υπάρχει πια, με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλες οι εφαρμογές σας είναι ενημερωμένες, κάτι που μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Είναι εκπληκτικό το πόσο μετράει αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά και είναι τόσο απλό. Θα θέλαμε να δούμε κάποια επιλογή για τα "favorite" apps ή με κάποιο τρόπο να δοθεί προτεραιότητα στην εναλλαγή, αλλά μόλις το συνηθίσετε, βγαίνει νόημα (ό, τι έχετε χρησιμοποιήσει πιο πρόσφατα μπαίνει προς τα αριστερά).
Task completion:
Βασικά, η ολοκλήρωση εργασιών αφήνει ένα app να ολοκληρώσει την εργασία του, ακόμη και αν εσείς το αφήσετε. Ετσι, εάν ανεβάζετε ή κατεβάζετε μια εικόνα στο Evernote ή Dropbox, ή σώνετε ένα άρθρο στο New York Times app, ακόμα κι αν πλοηγήστε κάπου μακριά, η δουλειά θα έχει γίνει όταν επιστρέψετε πίσω στο app. Αυτό εξηγεί πολλά από όσα νομίζουμε για το multitasking.
Οι περισσότερες από τις εφαρμογές σας είναι στο ρελαντί – και έχει σημασία μόνο όταν αλληλεπιδράτε μαζί τους. Δεν γνωρίζουμε τα όρια γι' αυτό το API, αν και φαίνεται να αφήνει πολλά περιθώρια για δημιουργική χρήση. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο οι μεγάλες εργασίες, είναι και οι μικρές επίσης – και το Colloquy χρησιμοποιεί αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα για να μας κρατάει συνδεδεμένους με το IRC host. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι κάτι που δεν περιμέναμε να δούμε στο IOS 4, αλλά είναι εδώ. Ας ελπίσουμε ότι το Twitter app και άλλα instant messaging προγράμματα θα χρησιμοποιήσουν το API με παρόμοιο τρόπο.
Background audio and VoIP: Εδώ τα πράματα είναι πιο ξεκάθαρα. Το πρώτο επιτρέπει εφαρμογές αναπαραγωγής μουσικής να εκτελούνται στο παρασκήνιο (και ακόμη τους δίνει και έλεγχο με κάποιο widget στο switcher app), ενώ το δεύτερο επιτρέπει τις VoIP συνδέσεις να παραμένουν ενεργές. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μείνετε σε μια Skype κλήση και να πάτε να ελέγξετε την αλληλογραφία σας, αλλά σημαίνει επίσης και ότι η σύνδεση VoIP θα αντιλαμβάνεται τις εισερχόμενες κλήσεις, ακόμη και όταν δε χρησιμοποιείτε ενεργά το app. Επιπλέον, αυτό το API μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστεί δυνατή η καταγραφή, ακόμη και αν κλείσετε μια εφαρμογή, όπως αποδείχθηκε αποτελεσματικά στη νέα έκδοση του Evernote.
Background GPS:
Βασικά, τα GPS apps μπορούν να λειτουργούν στο παρασκήνιο ... για προφανείς λόγους. Αυτό και μόνο θα εξαντλήσει τη μπαταρία σας εάν δεν είναι στο ρεύμα η συσκευή - αλλά ποιος χρησιμοποιεί ένα GPS και δεν συνδέει τη συσκευή στο ρεύμα; Εντάξει… ίσως να είναι λίγο ένοχο για αυτό. Ανεξάρτητα από αυτό όμως θα κρατήσει το λογισμικό πλοήγησης σας ενεργό αν δεχτείτε μια κλήση και προφανώς θα αφήσει τις βασιζόμενες εφαρμογές στο GPS όπως το FourSquare, να ελέγχουν, ακόμη και αν δεν τις τρέχετε σε πρώτο πλάνο.
H Apple συνδυάζει αυτά τα σημαντικά πράγματα με πιο γνωστά κόλπα, όπως push notifications, σε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε ότι οι πιο έμπειροι χρήστες θα φωνάξουν φάουλ, διότι πολλά από αυτά δεν ισοδυναμούν με το " πραγματικό" multitasking, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι συχνά λύσεις σε προβλήματα έρχονται σε διαφορετικές εκδοχές. Η Apple βρήκε στο IOS4 έναν τρόπο να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα σε αυτό τον τομέα και όσα έχουμε δει έως τώρα είναι πολύ ελπιδοφόρα.
FaceTime: Αν δεν ξέρετε τίποτα για βίντεο κλήσεις, η Apple σίγουρα θα σας έπειθε ότι αυτή τις ανακάλυψε. Φυσικά, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ακριβώς κάτι νέο. Στην πραγματικότητα, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας, αυτή η τεχνολογία είναι παλιά. Αλλά η Apple δεν πρόκειται να αφήσει ένα τόσο μικρό πράγμα όπως τα γεγονότα, να μπει στο δρόμο της, σε ένα καλό εμπορικό παιχνίδι και κατά αυτή, κανείς ουσιαστικά δεν έφερε τις βίντεο κλήσεις στις μάζες ακόμα. (Ενας από τους συντάκτες μας στην Ευρώπη λέει ότι πάνε δέκα χρόνια που έχει να δει κάποιον στη περιοχή να κάνει βίντεο κλήση.) Αυτή μπορεί να είναι μια αντιεπιστημονική προσέγγιση, υποδεικνύει όμως ότι δεν είναι αρκετό να υπάρχει η τεχνολογία, πρέπει επίσης να μπορεί και να πωληθεί.
Eτσι η Apple τα κατάφερε; Ισως, ίσως και όχι. Είμαστε σίγουρα εντυπωσιασμένοι με την ιδέα και την προθυμία της Apple να ανοίξει το "FaceTime πρότυπο" σε όποιον τον ενδιαφέρει. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές σε οποιαδήποτε πλατφόρμα - υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις - μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα λειτουργούν μέσω του πρωτόκολλου (ή το σύνολο των πρωτόκολλων).
Είμαστε επίσης εντυπωσιασμένοι με την ίδια τη τεχνολογία, η οποία φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Αυτή τη στιγμή όμως, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να γίνουν FaceTime κλήσεις και αυτός είναι μόνο μέσω του iPhone 4 ... και μόνο μέσω WiFi, που σημαίνει ότι η δυνατότητα να γίνονται τέτοιες κλήσεις είναι αρκετά περιορισμένη για την ώρα.
Επιπλέον, στις δοκιμές μας, βρήκαμε ότι πρέπει πραγματικά να έχουμε ένα καλό, ισχυρό, κοντά σε μας WiFi σήμα για να επιτευχθεί η σύνδεση. Περισσότερο από μία φορά είχαμε πάγωμα του βίντεο και είχαμε και μια ολική πτώση της κλήσης επειδή απομακρυνθήκαμε έξω από την περιοχή WiFi, όπως βέβαια συμβαίνει και με οποιαδήποτε εργασία που κάνουμε μέσω αυτού του τύπου σύνδεσης.
Το ωραίο σχετικά μετο FaceTime είναι ότι σε αντίθεση με το Qik ή άλλες third-party επιλογές και για το EVO, δεν υπάρχει εδώ setup και είναι πλήρως ενσωματωμένο στον dialer του τηλεφώνου, που σημαίνει ότι το μόνο πρόβλημα είναι αν θα έχουμε αξιοπρεπές WiFi σήμα.
Αλλά πως είναι; Στην πραγματικότητα, είναι καταπληκτικό. Κάναμε μια κλήση στον Greg Joswiak της Apple ενώ βρισκόταν στο Παρίσι (βλ. τη παραπάνω εικόνα) και όταν γύρισε την κάμερα για να μας δείξει τον Πύργο του Αιφελ, είχαμε μια παράξενη εμπειρία (ορθά) - μία "είσαι εκεί" στιγμή. Οπως μπορείτε να δείτε παρακάτω στη κλήση με τον Ed Baig του USA Today, είναι ένας αρκετά νέος τρόπος να μιλήσεις σε κάποιον, τουλάχιστον για εμάς και μπορεί σίγουρα να δούμε αυτό το χαρακτηριστικό να λειτουργεί με κάθε τρόπο στη ζωή μας.
Από τεχνικής απόψεως, πράγματι η πραγματοποίηση κλήσεων είναι απλή. Μπορείτε να μεταπηδήσετε σε ένα chat FaceTime ενώ είστε ήδη συνδεδεμένοι, ή να σας δίνεται η επιλογή του να ξεκινήσετε μια FaceTime σύνδεση. Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι μπορούσαμε να κλείσουμε μόνο τον ήχο στις κλήσεις μας; Αν θέλαμε να κλείσουμε το βίντεο, θα έπρεπε να καλύψουμε το φακό του με τα χέρια σας.
Είναι μια συναρπαστική ενσωμάτωση. Προφανώς, η χρήση του FaceTime θα είναι τεράστια και ανυπομονούμε να το λειτουργήσουμε και σε δίκτυο 3G. Είναι ωραίο να συνομιλούμε από το σπίτι σας, αλλά θα ήταν σπουδαίο αυτές οι κλήσεις να μπορούσαν να γίνουν και οπουδήποτε εξωτερικά. Πιστεύουμε ότι σε συνδυασμό με την ανάπτυξη για περισσότερες πλατφόρμες (όχι μόνο στο iPhone), το FaceTime θα γίνει πολύ πιο ενδιαφέρον.
Folders: Είμαστε ευτυχείς που η Apple συμπεριέλαβε κάτι τέτοιο στο iOS 4 και η υλοποίηση είναι αρκετά κομψή, αλλά θα ήταν ωραίο να μπορούμε να αποθηκεύσουμε περισσότερα από 12 στοιχεία. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αν έχουμε πολλά apps του ίδιου είδους, θα καταλήξουν σε ένα group φάκελων ίδιας κατηγορίας. Βοηθά πολύ το πρόβλημα, αλλά δεν το επιλύει πλήρως. Θα ήταν πιο καλά να μπορούμε να οργανώσουμε το χώρο κατά πως επιθυμούμε.
Mail improvements:Για πολλούς από εμάς, οι νέες βελτιώσεις στο app Mail του iPhone έκαναν πολύ καιρό να δοθούν. Μεταξύ των σημαντικών βελτιώσεων στο iOS 4 είναι η ενοποίηση εισερχομένων και threaded messaging (επιτέλους!) Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο mail client υστερεί, σε σύγκριση με το Gmail, αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον εθισμό μας στο Gmail υποθέτουμε.
Συνολικά, το Mail δείχνει πολύ πιο ολοκληρωμένο τώρα και η Apple έχει λύσει το ίδιο πρόβλημα στο ταχυδρομείο που είχε με τη εναλλαγή των apps. (Αυτή την αίσθηση του συνεχούς μέσα έξω στα εισερχόμενα σας).
iBooks / iMovie:Δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, αλλά είναι μια ωραία προσθήκη. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει το iBooks για το iPad, η εμπειρία είναι περίπου η ίδια ... αλλά μικρότερη. Μπορούμε να πούμε πολλά για αυτό, εκτός των πολλών σπουδαίων book εφαρμογών για το iPhone, η Apple έχει δώσει πλέον και τη δική της. Εξακολουθούμε να μην πιστεύουμε ότι περιορίζεται μόνο στο Amazon και Barnes & Noble από την άποψη της επιλογής, αν και η παρουσίαση είναι καλύτερη από πολλές απόψεις και θα συγχρονίζει τις σημειώσεις και τα bookmarks σας σε όλες τις πλατφόρμες.
Το iMovie, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι εντελώς νέο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είδαμε αυτό που έρχονταν από τότε που η Apple πρόσθεσε video recording και μοντάζ στο οπλοστάσιό της, λανσάροντας τα στο iPhone OS3 και το 3GS - αλλά εδώ είμαστε ένα βήμα παραπέρα. Το 4.99 δολαρίων app σας δίνει πρόσβαση σε πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως μία περιορισμένη επιλογή των transitions μεταξύ των clips, τη δυνατότητα να προσθέσετε ήχο στα βίντεό σας, καθώς και πολλά θέματα και titling effects.
Το βρήκαμε εξαιρετικά ικανό για γρήγορες αλλαγές, αν και τα πάντα είναι αρκετά περιορισμένα, έτσι ενώ έχετε τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας, πράγματα όπως ο διαχωρισμός ενός clip μπορεί να είναι λίγο ταλαιπωρία. Δεδομένου ότι μπορείτε να επεξεργαστείτε μόνο την αρχή και το τέλος ενός κομματιού, αν θέλετε να χωρίσετε κάτι σε πολλαπλά τμήματα θα πρέπει να σύρετε το clip κατ' επανάληψη και στη συνέχεια κλιμακωτά να αλλάξετε την αρχή και το τέλος για κάθε ένα από αυτά. Για λίγα δολάρια, σίγουρα αξίζει τον κόπο και αφού χρησιμοποιηθεί από αρκετούς πιστεύουμε, ότι θα μπορούσε να ζητηθεί στην Apple να προσθέσει μερικές ακόμα επιλογές.

Μετάφραση απο το engadget.com
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment