Πιθανή η σχέση κινητών τηλεφώνων και καρκίνου!!!

Μελέτες, υψηλού επιπέδου, αμερικανών και κορεατών επιστημόνων, δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου. Κορεάτες και αμερικανοί ερευνητές, υπό τον δρα Σέουνγκ-Κουόν Μιούνγκ του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου της Νότιας Κορέας, διαπίστωσαν ότι οι έρευνες για τη σχέση κινητού-καρκίνου, οι οποίες συνολικά αφορούν πάνω από 37.000 ανθρώπους, εξάγουν αρκετά διαφορετικά συμπεράσματα, ανάλογα με το ποιος κάνει την έρευνα και ποια μεθοδολογία χρησιμοποιεί, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων προκαλεί καρκίνο.
Σύμφωνα με τη νέα συγκριτική αξιολόγηση του ως τώρα ερευνητικού έργου πάνω στο επίμαχο ζήτημα, οκτώ μελέτες, που θεωρείται ότι ακολουθούν υψηλής ποιότητας ερευνητικές μεθόδους, διαπίστωσαν μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν λίγο ή καθόλου το κινητό.
Επίσης βρέθηκε ένας αυξημένος κίνδυνος να εμφανιστούν καλοήθεις όγκοι (όχι κακοήθεις) σε άτομα που χρησιμοποιούν κινητό για πάνω από μια δεκαετία. Συνολικά, η νέα μετα-ανάλυση κρίνει ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει αρκετά ευρείες μελέτες για να διαφωτίσουν στο κατά πόσο η χρήση κινητών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, γι' αυτό οι ερευνητές ζητούν να υπάρξουν νέες μεγαλύτερες μελέτες.
Τα συμπεράσματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στο "Journal of Clinical Oncology" (Περιοδικό Κλινικής Ογκολογίας). Οι μέχρι τώρα επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο για το κατά πόσο τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, ιδίως στον εγκέφαλο, έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους στην ποιότητά τους. Μάλιστα, όσες δείχνουν ότι υπάρχει ελάχιστος ή μηδαμινός κίνδυνος, πιθανότατα χαρακτηρίζονται από κάποια μεροληψία.
Από την άλλη, οι μελέτες, οι οποίες κρίνονται ως χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τις μεθόδους τους, διαπίστωσαν ότι οι χρήστες κινητών έχουν χαμηλότερο ρίσκο για καρκίνο σε σχέση με όσους σπάνια χρησιμοποιούν κινητό, ενώ κάποιες από αυτές τις μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από τις βιομηχανίες κινητών. Σημειώνεται ότι η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία και εκτιμάται ότι πλέον υπάρχουν 4,6 δισεκατομμύρια συνδρομητές διεθνώς.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment