Επεξεργαστές: Δεν έχουν σημασία οι πολλοί πυρήνες

Μιλώντας για επεξεργαστές υπολογιστών το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε στον νου μας είναι το τρίπτυχο «απόδοση, ισχύς και τιμή». Ο επεξεργαστής είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή. Οπότε να έχετε κατά νου, ότι θα πρέπει να είναι το πιο ακριβό και πιο αποδοτικό εξάρτημα του υπολογιστή σας. Για να μην είμαστε υπερβολικοί, λόγω ότι δεν έχουν διαθέσιμο το ίδιο budget όλοι οι άνθρωποι, η αγορά ενός Intel Core i7 των 320 ευρώ έχει τρομακτικές διαφορές από έναν Intel Core i3 των 120 ευρώ. Η αγορά όμως ενός extreme επεξεργαστή i7 των 900 ή και 1000 ευρώ δεν έχει και τόσο μεγάλες διαφορές από εκείνον των 320 ευρώ. Αν όμως τα διαθέτετε, go for it… Σήμερα, πολλά προγράμματα βασίζονται στην πολυπύρηνη επεξεργασία που προσφέρουν η AMD και η Intel, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί αυτά που μπορούν να εκμεταλλευτούν μεμονωμένους πυρήνες επεξεργαστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και οι δύο αυτές εταιρείες εξακολουθούν να παράγουν επεξεργαστές με έναν ή και δύο πυρήνες.
Ακόμα και για τους πολυπύρηνους επεξεργαστές τους, λόγω της ύπαρξης αυτών των προγραμμάτων κατασκεύασαν software για να επιταχύνουν τις διεργασίες αυτές. Η Intel το Turbo Boost και η AMD το Turbocore. Πίσω στα 90s και στις αρχές των 00s, όσοι είχαν αγοράσει υπολογιστές, σίγουρα θα θυμούνται πως όταν έτρεχες σε έναν υπολογιστή πολλά προγράμματα ταυτόχρονα, ο υπολογιστής «σερνόταν» και έκανε έναν θόρυβο σα να αγκομαχούσε για τη ζωή του. Σήμερα όμως αυτό έχει αλλάξει, οι επεξεργαστές είναι πολυπύρηνοι και τα λειτουργικά συστήματα μπορούν να εκτελέσουν ταυτόχρονα εργασίες μοιράζοντάς τες ανά πυρήνα (multitasking). Πάνω σε αυτό ακόμα μερικοί αναρωτιόνται «πόσοι τελικά πυρήνες χρειάζονται;» «Αν μια ποσότητα είναι αρκετή, η ακόμα μεγαλύτερη είναι καλύτερη;» Όχι απαραίτητα. Το λογισμικό δεν μπορεί να βελτιστοποιηθεί για να εκτελεί λειτουργίες σε άπειρο αριθμό από πυρήνες, κι όσους πόρους κι αν αυξήσεις, τόσο πιο περίπλοκος γίνεται ο επεξεργαστής, καταναλώνοντας περισσότερο ρεύμα. Μέτρον άριστον που έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας, βασισμένο στην αιτία για την οποία αγοράζεται ο υπολογιστής. Επομένως, αν κάποιος θέλει έναν υπολογιστή για περιήγηση στο ίντερνετ, γράψιμο στο word και χρήση email τότε οι περισσότεροι διπύρηνοι επεξεργαστές είναι αυτό που ψάχνει. Αλλά αν επιχειρήσει να κωδικοποιήσει τα βίντεο του για το τάμπλετ ή να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες από την DSLR κάμερά του, τότε πρέπει να προχωρήσει σε πιο mainstream hardware (προσθήκη GPU ή/και RAM).
 Οι προγραμματιστές εδώ και χρόνια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συνολική επεξεργαστική ισχύ των πολλών πυρήνων, αλλά ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν και τόσο αισθητά όσο θα περιμέναν την εμπειρία με συστήματα άνω των τεσσάρων πυρήνων. Πόσο μάλλον στο πιο απαιτητικό τμήμα σήμερα, το gaming. Γι αυτό το λόγο άλλωστε η Intel, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επεξεργαστών για υπολογιστές, έχει αφοσιωθεί πρωτίστως στη βελτίωση των τετραπύρηνων επεξεργαστών με αύξηση της αποδοτικότητας ανά πυρήνα. Eξ ου και οι περισσότεροι προτεινόμενοι gaming επεξεργαστές της είναι της σειράς Intel Core i5. Αδύνατη να φτάσει τον μισητό της αντίπαλο στην απόδοση ανά πυρήνα και τη συνολική κατανάλωση, η AMD πρώτα αντεπιτέθηκε βγάζοντας στην αγορά επεξεργαστές με περισσότερους πυρήνες για λιγότερα χρήματα. Η σειρά FX φέρει τετραπύρηνους, εξαπύρηνους και οκταπύρηνους επεξεργαστές. Οι επιπλέον πόροι είναι χρήσιμοι σε λειτουργίες που έχουν υψηλές απαιτήσεις στο νήμα επεξεργασίας, αλλά το μεγάλο χτύπημα της ήρθε με την επαυξημένη συχνότητα στα ρολόγια των επεξεργαστών της και τη διαθεσιμότητα του overclock σε όλη την Unlocked σειρά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος σήμερα που η AMD έχει γίνει και πάλι δημοφιλής στην κοινότητα των gamer. To overclock είναι σημαντική ανησυχία για όσους επιθυμούν την αθόρυβη λειτουργία. Ουσιαστικά, όσο αυξάνεις την ισχύ, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις της ψύξης. Κι αυτό συνήθως σημαίνει πιο γρήγορους ανεμιστήρες, που κάνουν πιο πολύ θόρυβο και καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα. Φυσικά υπάρχει και η λύση της υδρόψυξης, αλλά δεν είναι και τόσο mainstream επιλογή ακόμα. Η τελευταία γενιά χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστών της Intel και της AMD έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην απόδοση / κατανάλωση. Οι εκδόσεις –S της Intel προσφέρουν μάλιστα χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας σε επεξεργαστές i7 και i5. Συλλήβδην, αν έχετε εκτιμήσει σωστά τις ανάγκες σας, γνωρίζετε τα προγράμματα με τα οποία θα δουλέψετε, τότε είναι εύκολο να καθοδηγηθείτε στο προϊόν που σας τις καλύπτει.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment