Τα best και τα χειρότερα κινητά του 2010

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών πεπραγμένων του τελευταίου τριμήνου ήρθε η ώρα να τραβήξουμε τη γραμμή και να δούμε τι έχει αλλάξει την περασμένη χρονιά. Η Apple ήταν ο μεγαλύτερος νικητής καθώς ξεπέρασε πολλές εταιρίες γλιστρώντας άνετα στην 5η παγκόσμια θέση πωληθέντων μονάδων.
Αποτελέσματα 4ου Τριμήνου 2010
Αυτό είναι μεγάλο κατόρθωμα λαμβανομένου υπόψη ότι η εγκατεστημένη στο Cupertino εταιρία (Apple) πωλεί μόνο υψηλής τεχνολογίας έξυπνα κινητά και σε κάθε δεδομένη στιγμή διαθέτει προς πώληση μόνο δύο μοντέλα. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η απόδοση της Apple στο 4ο Τρίμηνο του 2010 όπου και πολύ άνετα ξεπέρασε την BlackBerry στον αγώνα κατάκτησης της 4ης παγκόσμιας θέσης.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια σημαντική υποσημείωση αναφορικά με το γεγονός ότι η εταιρεία RIM, στα χρηματοοικονομικά της π.χ. Αποτελέσματα Χρήσης, Ισολογισμοί κλπ, δεν ακολουθεί τα ημερολογιακά τρίμηνα όπως κάνουν οι λοιποί κατασκευαστές κινητών. Η μόνη επίσημη πληροφόρηση που έχουμε αναφορικά με τις πωλήσεις της είναι η τελευταία έκθεση κερδών η οποία ενσωματώνει τη χρονική περίοδο από 27 Αυγούστου ως και 27 Νοεμβρίου. Βασικά λοιπόν στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 δεν συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου.
Ετήσια Αποτελέσματα 2010
Δεν υπάρχουν αλλαγές στις τρεις πρώτες ετήσιες θέσεις της παγκόσμιας αγοράς αν και η Nokia έχασε μεγάλο κομμάτι της πρωτοκαθεδρία της. Ακόμα μια ή δύο τέτοιες χρονιές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της στη 2η θέση.
Η LG είχε μια δύσκολη χρονιά και παρόλο που ακόμα βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως, δεν μπόρεσε να διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξης της Samsung με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της μεταξύ τους απόστασης.
Αντίθετα πρόκειται για μια εκ του συστάδην μάχης μεταξύ της Apple και της RIM. Η Sony Ericsson εξασφάλισε την 6η παγκόσμια θέση υπερκεράζοντας, παρά τρίχα, τη Motorola. Η HTC ταχέως καλύπτει την απόστασή της από την Motorola άρα στην επόμενη χρονιά σίγουρα θα δούμε νέο μεταξύ τους ανακάτεμα.
Όταν διαβάζετε τον παρακάτω πίνακα να λάβετε υπόψη σας ότι τα ετήσια αποτελέσματα της RIM ενσωματώνουν μόνο τις πωλήσεις ανάμεσα από 27 Νοεμβρίου 2009 ως και 27 Νοεμβρίου 2010 και όχι όλο το χρόνο του 2010.
Το 2011 θα δείτε πιθανώς τους κατασκευαστές Android και WP7 συσκευών (Samsung, LG, Motorola, Sony Ericsson και HTC) να κερδίζουν μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης του iOS (λογισμικό της Apple) θα παλεύει να συναγωνιστεί τις νέες αυτές πλατφόρμες. Ωστόσο η Apple σχεδόν σίγουρα θα καρπωθεί σταθερή αύξηση των πωλήσεών της για ακόμα ένα τουλάχιστο χρόνο, ενώ η Nokia θα συνεχίσει να ολισθαίνει προς τα κάτω.
Η Nokia τον επόμενο χρόνο θα μπορέσει μάλλον να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της, ωστόσο θα πρέπει να αυξήσει τις επιδόσεις της, διαφορετικά τον Ιανουάριο του 2012 μπορεί να δούμε ένα νέο παγκόσμιο ηγέτη της υπόψη αγοράς. Αυτό το έξυπνο κινητό ονόματι MeeGo το οποίο όλοι αγωνιούν να δουν είναι ίσως η καλύτερή της ελπίδα επιστροφής στις νίκες.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment