Αλλάζει ο χάρτης των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Μόλις την Παρασκευή η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι η ελληνική θυγατρική του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ήταν ο νικητής του σχετικού διεθνή διαγωνισμού, με τα τα διοικητικά συμβούλια της Cyta και της Digimed Communicationsνα επιλέγουν την Vodafone Ελλάδος ως προτιμώμενο πλειοδότη για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Cyta Hellas Telecommunications S.A. 
Παρότι το τίμημα δεν έγινε γνωστό, κύκλοι της αγοράς ανέφεραν πως ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ και επιβεβαίωναν ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν γρήγορα οι τελικές διαπραγματεύσεις για να υπογραφεί η συμφωνία η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή της Κύπρου. Την στιγμή που η περίπτωση της Cyta μοιάζει να δρομολογείται, στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει και η διαδικασία για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή για την Forthnet, με πληροφορίες της αγοράς να κάνουν ήδη λόγο για τουλάχιστον επτά υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου και ήδη αυτήν την περίοδο υπογράφονται οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας προκειμένου οι υποψήφιοι να αποκτήσουν πρόσβαση στο data room όπου και θα δουν και θα εξετάσουν τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη πριν το τέλος του 2017 οι πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) της Forthnet προχώρησαν στην μετατροπή μέρους των ομολογιών που διαθέτουν σε μετοχές της Forthnet. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι πιστώτριες τράπεζες να ελέγχουν πλέον το 33% της Forthnet, ενώ αν μετατρέψουν το σύνολο των ομολογιών τους -κάτι που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω- τότε η συμμετοχή τους θα φθάσει στο 70%. Καθότι βέβαια οι τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν μέτοχοι, προσέλαβαν την ιαπωνική Nomura International προκειμένου να εντοπίσει ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν τις μετοχές ή τις ομολογίες των τεσσάρων τραπεζών στη Forthnet. Το ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να είναι ο ενδιαφερόμενος για τη Forthnet, καθώς θεωρείται αρκετά δύσκολο να υπάρξει υποψήφιος που να μην έχει κάποια εμπλοκή ήδη με την ελληνική αγορά. 
Πηγές της αγοράς συγκαταλέγουν ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την Forthnet τις εταιρίας Vodafone και Wind που φέρονται να έχουν εκδηλώσει από κοινού αρχικό ενδιαφέρον, όπως και ο Όμιλος Antenna καθώς επίσης το επενδυτικό κεφάλαιο Apollo Global Management, ο διεθνής τηλεπικοινωνιακός όμιλος PCCW Global που αποτελεί βραχίονα της Hong Kong Telecom και είχε εμφανιστεί και στο αρχικό στάδιο για τη διεκδίκηση της Cyta Ελλάδας, το Golden Tree Asset Management (εκ των μετόχων της Wind) και την Odyssey Universal Limited. Αν και η κάλυψη του ομολογιακού δανείου της Forthnet από τις τράπεζες (τότε πέρασε στον έλεγχο τους) έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, εντούτοις όπως υποστηρίζουν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, δεν έγινε κάτι προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό. 
Το επενδυτικό σχήμα μετά την αλλαγή της διοίκησης θα διαπραγματευτεί μια γενναία αναδιάρθρωση. Στη συνέχεια, η εταιρεία όντας «καθαρή» από τα υπέρογκα βάρη θα μπορεί να καταλήξει σε έναν από τους ισχυρότερους διεκδικητές της. Oι τράπεζες πάντως βιάζονται ώστε να κλείσουν την υπόθεση μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment