Η Xiaomi συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα στην κατηγορία των value-for-money smartphones. Πριν από λίγο καιρό είχατε διαβάσει το review μας για το Xiaomi Mi A1, το κορυφαίο, ίσως, Android One smartphone της αγοράς και αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία vfm smartphones των τελευταίων ετών. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να δούμε το Xiaomi Redmi 5 Plus που διεκδικεί και αυτό επάξια τον τίτλο του κορυφαίου στην κατηγορία του.
Η εταιρεία πραγματοποίησε τη στροφή στις οθόνες αναλογίες 18:9 και για τα πολύ προσιτά smartphones της οικογένειας Redmi, η οποία σημειώνει κάθε χρόνο αξιοσημείωτες πωλήσεις τόσο στις μεγάλες Ασιατικές αγορές, όσο και στην Ευρώπη. Προφανώς, δεν είναι μόνο αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει το Xiaomi Redmi 5 Plus ξεχωριστό, επομένως, ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από την συσκευή που έχουμε στα χέρια μας εδώ και περίπου 3 εβδομάδες, την οποία μας παραχώρησε το κατάστημα Lightinthebox.
Κατασκευή – Σχεδιασμός
Όπως προαναφέραμε, ο νέος σχεδιασμός με την οθόνη 5.99’’ σε αναλογία 18:9 είναι το πρώτο που ξεχωρίζει ο χρήστης. Premium αίσθηση με στρογγυλεμένες γωνίες για να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια (bezels) αριστερά και δεξιά, γυάλινη επικάλυψη 2.5D, ενώ το κάτω bezel έχει στενέψει αρκετά και δεν περιλαμβάνει τα κλασικά κουμπιά πλοήγησης, μιας και αυτά έχουν μεταφερθεί εντός της οθόνης. Στο επάνω (επίσης πολύ στενό) περιθώριο έχει τοποθετηθεί η εμπρόσθια κάμερα με LED flash, το ακουστικό και το λαμπάκι των ειδοποιήσεων.
Στο πίσω μέρος εξακολουθεί να υφίσταται ο “συντηρητικός” σχεδιασμός της Xiaomi, με χρήση αλουμινίου και τους αισθητήρες της κάμερας, των δακτυλικών αποτυπωμάτων και το LED flash στο κέντρο. Το αλουμίνιο βοηθά στην premium εμφάνιση, αλλά είναι γεγονός ότι μπορεί να γρατζουνιστεί σχετικά εύκολα αν δεν χρησιμοποιήσεις κάποια θήκη. Το ευχάριστο, πάντως, είναι ότι η Xiaomi συμπεριλαμβάνει μια πλαστική θήκη στο πακέτο που βελτιώνει σημαντικά το κράτημα και προστατεύει τη συσκευή μας.
Στις 4 πλευρές του Redmi 5 Plus συναντάμε τα κλασικά. Στη δεξιά πλευρά τα power και volume buttons, στην αριστερή την υποδοχή για τις κάρτες SIM και microSD, στην κάτω την υποδοχή microUSB και τις δύο “σχάρες” με τη μία να κρύβει το ηχείο, ενώ στην επάνω πλευρά έχει τοποθετηθεί ο πολύ χρήσιμος αισθητήρας υπερύθρων για να χρησιμοποιείς τη συσκευή σαν τηλεχειριστήριο για σχεδόν οποιαδήποτε άλλη οικιακή συσκευή (π.χ. τηλεοράση, air-condition) και η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.
Οθόνη
Συνεχίζεται η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία LCD για να διατηρηθεί και το κόστος χαμηλά. Το panel έχει μέγεθος 5.99’’ με ανάλυση Full HD+ (2160 x 1080, 403ppi, 18:9 αναλογία) και η φωτεινότητα κινείται στα συμπαθητικά επίπεδα των 450nits.
Η απόδοση των χρωμάτων είναι ικανοποιητική, χωρίς φυσικά να συγκρίνεται με το βάθος και την ένταση των OLED οθονών, με τη λειτουργία αυτόματης ρύθμισης φωτεινότητας να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, αν και καμιά φορά μετά το ξεκλείδωμα η φωτεινότητα είναι πολύ χαμηλά και καθυστερεί 1-2 δευτερόλεπτα να επανέλθει στο φυσιολογικό.
Σε ό,τι αφορά την απόκριση στην αφή, όλα λειτουργούν ταχύτατα αρκεί να αφαιρέσεις την επικάλυψη tempered glass…
Hardware – Απόδοση
Μέτρια επιλογή στο θέμα του επεξεργαστή, αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Το Xiaomi Redmi 5 Plus “φορά” το Qualcomm Snapdragon 625 SoC με octa-core CPU και επεξεργαστή γραφικών Adreno 506 GPU, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει πριν από 2 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με απαιτητικές εφαρμογές και multitasking. ΟΚ, δεν πιάνει τις ταχύτητες των high-end smartphones, αλλά στη χρήση που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεν παρατηρήσαμε τίποτα το ανησυχητικό, τόσο σε παρακολούθηση video, όσο και σε gaming (PUBG Mobile ιδιαίτερα….). Ψυχολογικά και μόνο, θα νοιώθαμε καλύτερα αν χρησιμοποιούσε κάποιο μεταγενέστερο SoC, αλλά δεν τίθεται κανένα θέμα απόδοσης.
Τονίζουμε αρκετά το θέμα της απόδοσης, διότι στα χέρια μας έχουμε την έκδοση με 3GB RAM και 32GB αποθηκευτικό χώρο (υπάρχει και η έκδοση με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικό χώρο) και τηρουμένων των αναλογιών, όλα δουλεύουν ρολόι. Στο θέμα του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων η ρύθμιση γίνεται πανεύκολα και λειτουργεί αξιόπιστα κάθε φορά.
Στα υπόλοιπα έχουμε υποδοχή για δύο κάρτες SIM και κάρτα microSD, ηχείο μέτριας απόδοσης (όπως δηλαδή στην πλειοψηφία των smartphones αυτής της κατηγορίας), κεραία dual band WiFi (2.4GHz + 5GHz), κεραία 4G LTE (υποστηρίζει τις μπάντες της χώρας μας), κεραία Bluetooth 4.2 + LE, κεραία FM και κεραία GPS/GLONASS/Beidou/A-GPS.
Μπαταρία
Όπως πάντα, η Xiaomi δεν κάνει εκπτώσεις στο θέμα της μπαταρίας. Για ακόμα μία φορά σε smartphone της εταιρείας βρίσκουμε μπαταρία 4000mAh που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του μέσου χρήστη για αυτονομία τουλάχιστον μιας ημέρας με σχετικά βαριά χρήση (σε φυσιολογικές συνθήκες βγάζει και 2 ημέρες). Στο θέμα της φόρτισης, αυτή ολοκληρώνεται μέσα σε 2 ώρες και 20 λεπτά παρά το γεγονός ότι γίνεται μέσω υποδοχής microUSB και όχι μέσω της ταχύτερης USB Type-C. Στην δική μας χρήση και στην χειρότερη των περιπτώσεων μέχρι σήμερα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, η στάθμη είχε πέσει στο 35%.
Λειτουργικό σύστημα
Ερχόμαστε και στο κομμάτι που μπορεί να απασχολήσει όσους φίλους δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο smartphone της Xiaomi με το δικό της περιβάλλον χρήσης MIUI. Εδώ οι απόψεις διίστανται, μιας και υπάρχουν οι φανατικοί υποστηρικτές των pure εκδόσεων Android (γι’ αυτό άλλωστε κυκλοφόρησε και το Xiaomi Mi A1 σημειώνοντας εξαιρετικές πωλήσεις), αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τις εντυπώσεις εκατομμυρίων χρηστών του MIUI που έχουν μείνει απόλυτα ευχαριστημένοι.
Η Xiaomi έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ταχύτατο περιβάλλον χρήσης που εμφανισιακά φέρνει λίγο προς το iOS, αλλά δεν χάνει τίποτα από τη λειτουργικότητα και την ευελιξία του Android OS. Φημίζεται, δε, για το γεγονός ότι αναβαθμίζει διαρκώς το MIUI ενσωματώνοντας νέα καλούδια και λανσάρει τα updates ταχύτατα στην πλειοψηφία των smartphones της, ακόμη και σε μοντέλα που έχουν κλείσει 3 χρόνια από την κυκλοφορία τους. Επομένως, να είστε βέβαιοι ότι στο θέμα των αναβαθμίσεων θα είστε καλυμμένοι για αρκετό καιρό.
Το δικό μας Xiaomi Redmi 5 Plus ήρθε με την έκδοση MIUI 9.2 βασισμένη στο Android 7.1.1 Nougat, αλλά μαθαίνουμε ότι ξεκινά σύντομα το λανσάρισμα του MIUI 9.5 που βασίζεται στο Android 8.1 Oreo. Στα δικά μας, όμως, το MIUI περιλαμβάνει αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές, χωρίς app drawer και με τα εικονίδια οργανωμένα σε φακέλους. Το σύστημα ειδοποιήσεων είναι το κλασικό του MIUI, αλλά έχει βελτιωθεί σε ορισμένα σημεία με όχι και τόσο βολικό τρόπο (π.χ. μπορείς να απαντήσεις απευθείας σε κάποιο email αλλά θα πρέπει να αγγίξεις την καρτέλα με δύο δάκτυλα).
Στις προεγκατεστημένες εφαρμογές υπάρχουν οι κλασικές Clock, Compass, Calendar, Calculator, Web Browser, Videos, Music, My Remote (χρήση ως τηλεχειριστήιο) και Contacts, σύστημα βελτιστοποίησης για την μπαταρία και τα αρχεία της συσκευής, anti-virus και το καλύτερο: η δυνατότητα δημιουργίας δεύτερου περιβάλλοντος εργασίας με διαφορετική home-page και διαφορετικές εφαρμογές-αρχεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να χρησιμοποιείς το ένα περιβάλλον για καθημερινή χρήση και το δεύτερο περιβάλλον για επαγγελματική, με τη μετάβαση από το ένα στο άλλο να γίνεται ταχύτατα με ένα tap μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και φυσικά προσφέρεται η δυνατότητα να βάλεις password για μεγαλύτερη προστασία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου