2,5 δισ. μέχρι το 2020 από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας

Το κατώφλι των μεγάλων επενδύσεων φαίνετια να έχουν περάσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες δρομολογούν μέχρι το 2020 παρά τη δύσκολη συγκυρία σειρά μεγάλων επενδύσεων. Όπως ανέφερε ο  Γενικός Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος κατά το Broadband Forum 2018 που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στις 23 Μαρτίου, οι επενδύσεις μέχρι το 2020 αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ
Να υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα οι συνολικές επενδύσεις του κλάδου ξεπέρασαν τα 351 εκατομμύρια ευρώ το 2016  σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων ώστε να καλυφθούν γεωγραφικά και πληθυσμιακά περιοχές με 4G. Όπως τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος το ύψος αυτό αντιστοιχεί στο 49% του EBITDA τους ή στο 19% των εσόδων τους από υπηρεσίες, ενώ παρά τις δυσμενείς συνθήκες πεσούσης της κρίσης, η βιομηχανία κατάφερε να ανταπεξέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τις ετήσιες επενδύσεις της τα τελευταία τρία χρόνια να αυξάνονται κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. 
«Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης (2008), ο κλάδος έχει επενδύσει 3,17 δισ. ευρώ». Οι επενδύσεις για τα νέα δίκτυα 5G εντάσσονται στο μεγάλο στοίχημα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην πιλοτική εμπορική διάθεσή τους το 2020 και όπως εξήγησε πατάνε ήδη στην ανάπτυξη των δικτύων 4G, ενώ ο σχεδιασμός των έξυπνων πόλεων βασίζεται στα δίκτυα 4G και 5G.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα φιλικότερο προς τις επενδύσεις περιβάλλον, ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των επενδύσεων, να δημιουργηθεί αξία και να προλάβει η χώρα το τρένο της ψηφιακής ανάπτυξης, με την παραγωγική συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση και τους κλάδους της οικονομίας να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Στάθηκε δε με έμφαση στη στήριξη που προσφέρουν οι εταιρίες στον κρατικό κορβανά και υπογράμμισε ότι το «2016, ο κλάδος συνέβαλε με 37,7 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΕΤΤ, ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα της ΕΕΤΤ (10,5 εκατομμύρια ευρώ), συμβάλλοντας έτσι περαιτέρω στα δημόσια έσοδα.» Μάλιστα σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ κατέβαλε 582 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία κατά την περίοδο 2000-2016, χωρίς να συμπεριλάβει έσοδα από δημοπρασίες συχνοτήτων ραδιοσυχνοτήτων. Την ίδια ώρα όπως ανέφερε στα 225 εκ  είναι η τελευταία επιβάρυνση από φόρους κτλ.
Στήριξη στο ΑΕΠ
Όπως ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος σε περίπτωση εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για να συγκλίνει η χώρα ψηφιακά με την υπόλοιπη Ευρώπη, η πρόσθετη συμβολή της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στο ΑΕΠ μπορεί να φθάσει το 2,05% ή 3,06 δισ. Ευρώ, ενώ η πρόσθετη συνεισφορά της στα δημόσια έσοδα μπορεί να ανέλθει στα 1,62 ευρώ.


Καταλήγοντας ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η χώρα πρέπει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς υπάρχει ένα χάσμα 4-5 ετών όσον αφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Μάλιστα αναφέρθηκε στις μεγάλες επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι συνδρομητές.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment