Ερευνητές από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας δημιούργησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος μέσω τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί δεδομένα από τα smartphone και smartwatch που έχουμε, και μέσω εφαρμογής γίνεται μια εκτίμηση για τη διάρκεια ζωής του κάθε χρήστη.
Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα για να βρούν βιολογικά μοτίβα κίνησης μέσα από μια μεγάλη βάση δεδομένων και τα συσχέτισαν με τη διάρκεια ζωής και τη γενική κατάσταση της υγείας του καθενός.
Δεν πρόκειται για απλά μια καταγραφή βημάτων και άσκησης, αλλά πόσο συχνά είμαστε ενεργοί ή μη, δηλαδή πόσο συχνά γυμναζόμαστε, πόσες ώρες κοιμόμαστε την ημέρα και τι βάρος έχουμε.
Οι ερευνητές “εκπαίδευσαν” το νευρωνικό δίκτυο για να μπορεί να προβλέψει τη βιολογική ηλικία και το κίνδυνο θνησιμότητας των συμμετεχόντων από τους οποίους συλλέχθηκαν τα δεδομένα. Στη συνέχεια μέσω αλγόριθμου βασισμένου στην τεχνητή νοημοσύνη, οι ερευνητές κατάφεραν να πετύχουν το συσχετισμό όλων των δεδομένων και το αποτέλεσμα ήταν πολύ βελτιωμένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα που αναπτύχθηκαν για τον ίδιο σκοπό.
Αυτά σε συνδιασμό με την ηλικία μας και την καταγραφή του τρόπου ζωής μας, καταγράφονται σε εβδομαδιαία βάση και γίνεται μια εκτίμηση του πόσο θα ζήσουμε ενώ κάνουμε ό,τι πρέπει για να διαφυλάξουμε την υγεία μας και να κάνουμε κάτι πραγματικά ουσιαστικό για τον εαυτό μας.
Υπάρχει η σχετική εφαρμογή στο app store της Apple με την ονομασία Gero Lifespan, η οποία δεν δίνει μια πλήρη εικόνα της υγείας μιας και δεν περιλαμβάνει συνήθειες διατροφής και άλλους παράγοντες που επιστημονικά δείχνουν την κατάσταση της υγείας μας.
Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) στην εφαρμογή αυτή είναι πιο αποτελεσματική από τις προηγούμενες εφαρμογές της, και θα ήταν χρήσιμη για την κατασκευή ακόμα μεγαλύτερης ακρίβειας μοντέλων υγείας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα και στην ανάπτυξη πιθανών “θεραπειών” κατά της γήρανσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου