Ως εκ τούτου, η Google έχει πολύ περισσότερα και λεπτομερή στοιχεία για τους χρήστες σε σχέση με αυτά που κάποιος μπορεί να συνειδητοποιήσει. Τα δεδομένα, χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την στοχευμένη διαφήμιση και για πολλούς άλλους λόγους. Αν και μπορεί να μην το έχετε ακούσει ποτέ, ο όρος Location History αναφέρεται σε ένα προϊόν της Google, με τις απαρχές του να βρίσκονται στο Google Latitude. Είχε κάνει το ντεμπούτο του το 2009 και η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες να μεταδίδουν συνεχώς τη θέση τους στους φίλους τους. Σήμερα, το Location History, χρησιμοποιείται για features όπως της πρόβλεψης της κίνησης στους δρόμους και για προτάσεις εστιατορίων. Αν και δεν είναι ενεργοποιημένο εκ προεπιλογής στα Android smartphones, η ενεργοποίηση του Location History είναι θαμμένη στο setup των εφαρμογών όπως Google Maps, Photos, Google Assistant και στο primary Google app.
Κατά τις δοκιμές που διεξήγαγαν σε πολλές συσκευές, η ομάδα του Quartz διαπίστωσε ότι κανένα από αυτά τα apps δεν χρησιμοποιούσαν τον ίδιο τρόπο στη περιγραφή του τι συμβαίνει όταν το Location History είναι ενεργοποιημένο και ότι κανένα δεν υποδηλώνει φανερά ότι η ενεργοποίηση θα επιτρέψει σε κάθε εφαρμογή και όχι μόνο σε αυτή που ζητάει την άδεια, να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του Location History. Το Qwartz μπόρεσε να διαπιστώσει και να καταγράψει τις μεταφορές δεδομένων του Location History από τρεις συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών, η κάθε μια από τις οποίες έτρεχε διαφορετική έκδοση του Android. Δημιούργησαν ένα φορητό internet-connected wifi network, που μπορούσε να παρακολουθήσει όλες τις μεταφορές που οι συσκευές που ήταν συνδεδεμένες σε αυτό, διενεργούσαν. Καμιά από τις συσκευές δεν διέθετε κάρτα SIM και μετακινήθηκαν σε πολλές και διαφορετικές τοποθεσίες, όπως εστιατόρια, πολυκαταστήματα και αλλού. Το rig κατέγραψε κάθε σχετικό network request που έγινε από τα Google Pixel 2, Samsung Galaxy S8 και Moto Z.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Qwartz αυτές είναι μερικές μόνο από τις πληροφορίες που στέλνονται περιοδικά στους servers της Google όταν το Location History είναι ενεργοποιημένο:
- Μια λίστα με τύπους κίνησης που η συσκευή πιστεύει ότι κάνετε.
- Η βαρομετρική πίεση
- Το αν είστε ή όχι συνδεδεμένος σε ένα wi-fi
- Η διεύθυνση MAC, που είναι μοναδική, ή το wi-fi access point στο οποίο συνδέεστε.
- Η διεύθυνση MAC, η ισχύς του σήματος, η συχνότητα του καθενός κοντινού wi-fi access point.
- Το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και το αν το smartphone σου φορτίζει
- Τις συντεταγμένες του GPS της συσκευής σου και την ακρίβεια αυτών των συντεταγμένων.
Κάτι τέτοιο κινείται πολύ πιο πέρα από ότι θα περίμενε κανείς, αναφέρει ο Bill Budington ένας ερευνητής ασφαλείας στο Electronic Frontier Foundation. Η Google περιγράφει επακριβώς ότι το Location History μπορεί να ενεργοποιηθεί αν το επιλέξει ο χρήστης. Με την άδειά σας, η Google θα χρησιμοποιήσει το Location History για να δώσει καλύτερα αποτελέσματα και προτάσεις σε προϊόντα της Google, γράφει ένας εκπρόσωπος της εταιρείας σε email προς την ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε προβλέψεις όσον αφορά την κίνηση σε συγκεκριμένους δρόμους, να δείτε φωτογραφίες ομαδοποιημένες ανά τοποθεσία και προτάσεις ανάλογα με τα μέρη που επισκεφθήκατε, ή ακόμη και να εντοπίσετε ένα τηλέφωνο. Μπορείτε να το επεξεργαστείτε, να το διαγράψετε και να το απενεργοποιήσετε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου