Πριν ξεκινήσουμε την σύντομη αυτή ιστορική αναδρομή, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα συγκεκριμένα τηλέφωνα, αποτελούσαν μέρος της στρατηγικής της εταιρείας, next billion, της προσπάθειας δηλαδή να φέρει ένα δις ανθρώπων στο internet. Η συνδεσιμότητα δηλαδή με το διαδίκτυο, αποτελούσε ένα μέρος αυτών των συσκευών. Ο browser βρίσκονταν και αυτός στο εσωτερικό τους, ενώ φυσικά από μερικά από αυτά δεν απουσίαζαν και τα QWERTY φυσικά πληκτρολόγια για να διευκολύνουν τις επικοινωνίες μέσω του WhatsApp, Facebook και Twitter.
Nokia Asha 300
Επρόκειτο για μια συσκευή με οθόνη αφής 2.4 ιντσών, ενώ στο εσωτερικό του ο χρήστης συναντούσε επεξεργαστή 1GHz, αρκετός για εκείνη την εποχή. Κάτι τέτοιο μάλιστα επέτρεπε και το web browsing μέσω 3G σύνδεσης, διέθετε κάμερα των 5MP, ενώ ερχόταν με προεγκατεστημένο το Angry Birds.
Nokia Asha 303
Ένα μήνα μετά, το Nokia Asha 303 έκανε το επίσημο ντεμπούτο του, με QWERTY keyboard. Το συγκεκριμένο προσέθετε και συνδεσιμότητα Wi-Fi που σου επέτρεπε την δωρεάν πλοήγηση στο διαδίκτυο. Η υπηρεσία Nokia Maps ήταν επίσης διαθέσιμη, αλλά μόνο για πλοηγήση πεζός και χωρίς φωνητικές εντολές. Και αυτό για την καλύτερη εμπειρία, καθώς η απουσία GPS, περιόριζε τους κατόχους στο Cell-ID.
Nokia Asha 311
Στο τέλος του 2011, το Whatsapp διέθεσε μια beta έκδοση για την πλατφόρμα Asha. Το Mail for Exchange ήρθε λίγο αργότερα και σου επέτρεπε να στείλεις και να λάβεις emails, να συγχρονίσεις το ημερολόγιο και τις επαφές με έναν Exchange server. Αυτό, αυτομάτως έκανε το Asha κατάλληλο για εργασία και άκρως επιθυμητό σε περιοχές όπου το Whatsapp είχε αντικαταστήσει το SMS. Το 2011, τηλέφωνα αποκλειστικά με αφή έκαναν την εμφάνισή τους.
Ήταν τότε ακριβώς που κυκλοφόρησε το Nokia Asha 311, αν και το UI του δεν ήταν τόσο παραμετροποιημένο όπως του Android ή του iOS. Η οθόνη των 3 ιντσών είχε μικρή ανάλυση ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Multitask δεν υπήρχε, αλλά από τη στιγμή που οι native εφαρμογές διαχειρίζονταν τις βασικές λειτουργίες, λειτουργούσαν απλά καλά στο background. Το UI αποτελούσε έμπνευση του MeeGo, διέθετε notification shade και lock screen με notifications. Έμοιαζε τόσο πολύ με smartphone, αλλά δεν ήταν.
Asha 503 Dual SIM
Ένα από τα τελευταία τηλέφωνα που ήρθαν πριν το τέλος της σειράς, ήταν το Asha 503. Είχε design αρκετά παρόμοιο με το Lumia 520, το πιο επιτυχημένο Windows phone smartphone.
Όπως σχολιάζει το gsmarena.com, η σειρά Asha απέτυχε εξαιτίας του hardware και όχι του software. Δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα low-end smartphones, κάτι που αποτέλεσε τον κύριο λόγο δημιουργίας τους. Και μέχρι το 2013, έχασαν τον κύριο λόγο που είχαν για να υπάρχουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου