Εργαζόμενοι και στελέχη στο κλάδο της Πληροφορικής, ξοδεύουν καθημερινά αμέτρητες ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους. Ο Kevin Yang, Τεχνικός Product Manager στην MMD για την Ευρώπη, εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα πάνελ πριν επιλέξουμε μια καινούργια οθόνη.
Ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των πάνελ IPS και VA;
Πιστεύουμε ότι οι διαφορετικοί τύποι πάνελ έχουν κατά κάποιο τρόπο στερεοτυπηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα IPS καθώς και τα VA πάνελ κυκλοφορούν στην αγορά σχεδόν 20 χρόνια και οι αρχικές τους εκδόσεις είχαν κακή φήμη για ορισμένα ζητήματα. Σε σύγκριση με το LCD TN πάνελ, το IPS είχε κάποτε τη φήμη για πολύ αργό χρόνο απόκρισης και θαμπάδα στη κίνηση, κάτι που δεν ισχύει πια. Τα σύγχρονα IPS πάνελ είναι σαφώς βελτιωμένα, διαθέτουν ικανοποιητικό χρόνο απόκρισης και είναι πολλαπλών χρήσεων. Θα λέγαμε το ίδιο και για τα VA πάνελ, τα οποία ήταν πάντα γνωστά για την καλύτερη αναλογία αντίθεσης σε σχέση με τα IPS και τα TN, αλλά είχαν πρόβλημα στην ακρίβεια των χρωμάτων (η οποία ήταν κατώτερη από αυτή των IPS) καθώς και στον αργό χρόνο απόκρισης. Ωστόσο, οι σημερινές οθόνες δεν έχουν πια αυτά τα προβλήματα. Διαθέτουμε VA πάνελ με γρήγορους χρόνους απόκρισης, όπως επίσης και τεχνολογία Quantum Dot που εγγυάται καλύτερη ποιότητα χρώματος από τα IPS.
Τι είδους πάνελ ταιριάζει καλύτερα στους γραφίστες και τους δημιουργούς βίντεο;
Η χρωματική ακρίβεια είναι πολύ σημαντική για τους γραφίστες, γι’ αυτό τους ταιριάζουν καλύτερα τα IPS πάνελ. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τους δημιουργούς βίντεο, με τη μόνη διαφορά ότι η συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών χρειάζεται και εξαιρετική ανάλυση καθώς τους διευκολύνει στην επεξεργασία βίντεο. Για παράδειγμα, αντί να έχουν δύο οθόνες, μία για το βίντεο και μία για τις ρυθμίσεις, είναι προτιμότερο να επιλέξουν οθόνες τουλάχιστον 34 ιντσών με αναλογία 21:9 για να τα συνδυάζουν όλα σε ένα.
Τι προτείνετε για τις εταιρίες που θέλουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους;
Εξαρτάται κυρίως από το τι πρόκειται να κάνουν οι εργαζόμενοι με την οθόνη, αλλά σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερο να διαθέτουν ένα πάνελ με οπίσθιο φωτισμό που εξαλείφει το τρεμόπαιγμα ή με λειτουργίες χαμηλού μπλε φωτός. Έτσι, αποφεύγονται οι πονοκέφαλοι μετά από πολύωρη παραμονή μπροστά στην οθόνη και μειώνονται οι ακτίνες μπλε φωτός μικρού μήκους που είναι δυνητικά επιβλαβείς για τα μάτια. Για στήσιμο πολλαπλών οθονών, τα πάνελ χωρίς πλαίσιο αποτελούν τη καλύτερη επιλογή καθώς επιτρέπουν την απρόσκοπτη τοποθέτηση των οθονών.
Q: Τι πρέπει να αναζητούν οι οικιακοί χρήστες;
Για γενική οικιακή χρήση, μια απλή οθόνη με ανάλυση full HD για την περιήγηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή, αλλά οι casual gamers μπορεί να θέλουν μια μεγάλη οθόνη για να συνδέουν κονσόλες παιχνιδιών και να παρακολουθούν βίντεο.
Q: Ποιος χρόνος ανανέωσης αρμόζει καλύτερα στον οικιακό ή τον επαγγελματία χρήστη;
Αυτή τη στιγμή, τα 60 Hz αποτελούν τη καλύτερη επιλογή για τους συγκεκριμένους χρήστες. Μόνο οι αφοσιωμένοι hardcore gamers επωφελούνται από πάνελ των 144 Hz. Στην πραγματικότητα, μέσα στο 2018 πρόκειται να κυκλοφορήσουμε οθόνες με εξαιρετικά υψηλές αναλύσεις μέχρι και 8K, με τη καλύτερη δυνατή ποιότητα στα χρώματα και τεχνολογία HDR και όλα αυτά στα 60 Hz γιατί δεν υπάρχει λόγος να τα υπερβούμε. Σήμερα δεν υπάρχουν ταινίες ή multimedia περιεχόμενο που να απαιτεί ταχύτερο ρυθμό ανανέωσης από τα 60 Hz, παρά μόνο το hardcore gaming.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου