Το Android OS είναι εξαιρετικά δημοφιλές παγκοσμίως και παρά τις προσπάθειες της Google να το διατηρήσει καθαρό και ασφαλές από απειλές, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Πριν λίγους μήνες ανέλαβε δράση ένα νέο malware, ονόματι Dvmap, το οποίο ήταν εξαιρετικά ικανό στο να μολύνει συσκευές αλλά και να παραμένει μη ανιχνεύσιμο. Το Dvmap είναι το πρώτο του είδους του καθώς χρησιμοποίησε την τεχνική του code injection, με απλά λόγια της εισαγωγής κακόβουλου κώδικα ακόμη και στα modules του ίδιου του λειτουργικό, σε πολύ "χαμηλό" επίπεδο, με αποτέλεσμα το malware να μπορεί να κρύβει τα ίχνη του αλλά και να κατεβάζει αρχεία, να εκτελεί executables και να προσβάλει σοβαρά την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη.
Το Dvmap ενσωματώθηκε σε αρκετές "καθαρές" εφαρμογές που ανέβηκαν στο Google Play και κατέβηκαν περίπου 50.000 φορές, κυρίως παιχνίδια, μολύνοντας στην πορεία τις συσκευές όπου εγκαταστάθηκαν. Οι δημιουργοί του ενσωμάτωναν το malware στα apps αυτά με τη μορφή updates, αφού πρώτα τα ανέβαζαν σαν "καθαρά", ενώ περιοδικά ανέβαζαν ακόμη μια καθαρή έκδοση μέσω update για να παραπλανήσουν τους ερευνητές όπως την Kaspersky Lab που εντόπισε το Dvmap, αλλά και την ίδια την Google.
Εν τέλει το Dvmap αντιμετωπίστηκε με το κατέβασμα όλων των μολυσμένων εφαρμογών, αλλά πολλές από τις συσκευές Android που προαναφέραμε είναι ακόμη μολυσμένες και αυτό δε λύνεται παρά μόνο με full reset/data wipe. H ύπαρξη του Dvmap σημαίνει την αρχή μιας νέας εποχής για το Android malware και σίγουρα η Google θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα για την προφύλαξη των χρηστών, τα οποία όμως μπορεί να μεταφράζονται και σε μια πιο "κλειστή" πλατφόρμα, στο στυλ του iOS.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου