Δεν είναι άτρωτο το WPA2 για τα ασύρματα δίκτυα, αποδεικνύουν Έλληνες επιστήμονες

Τρεις Έλληνες επιστήμονες ανέλυσαν το σύστημα θωράκισης των ασύρματων δικτύων Wi-Fi που θεωρείται σήμερα το ισχυρότερο και παρουσιάζουν τις αδυναμίες του. Η μελέτη των Αχιλλέα Τσιτρούλη (Πανεπιστήμιο Brunel), Δημήτρη Λαμπούδη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Εμμανουήλ Τσεκλεβέ (Πανεπιστήμιο Lancaster) έδειξε ότι το WPA2 μπορεί να παραβιαστεί με την τεχνική της επαναλαμβανόμενης δοκιμής των πιθανών συνδυασμών χαρακτήρων (επίθεση brute force), παρά το γεγονός ότι το WPA2 κάνει κρυπτογράφηση με 256 ψηφία αλφαριθμητικών κωδικών με ειδικούς χαρακτήρες και μήκος έως και 63 χαρακτήρες.
Το κενό που διέκριναν οι ερευνητές αφορά στην διαδικασία που προβλέπει την αποσύνδεση και την επανασύνδεση και επαλήθευση των συνδεδεμένων συσκευών με τον router, μια σύντομη χρονική περίοδο που περιλαμβάνει την ανταλλαγή νέων κλειδιών. Αν και είναι μικρός ο χρόνος που έχει στην διάθεσή του ο επίδοξος εισβολέας για να παραβιάσει το δίκτυο, να κλέψει την μοναδική διεύθυνση Mac address της εξουσιοδοτημένης συσκευής και να την υποδυθεί, η κερκόπορτα υπάρχει και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και η υπομονή το WPA2 «ανοίγει». Η μελέτη δημοσιεύεται στο International Journal of Information and Computer Security. 
Εντούτοις, οι ερευνητές συστήνουν στους χρήστες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ισχυρότερο πρωτόκολλο ασφάλειας ασύρματων δικτύων, μακροσκελείς κωδικούς και σύνδεση μόνο με «γνωστές συσκευές» αλλά και... να κάνουν το σταυρό τους μέχρι να αναπτυχθεί ένα πραγματικά άτρωτο πρωτόκολλο ασφάλειας ασύρματων δικτύων.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment