Όταν διαβάζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάποιας υπολογιστικής συσκευής, όπως ενός PC/laptop, μιας κάρτας γραφικών, ενός smartphone, ενός tablet, δίπλα στην ποσότητα τηςμνήμης RAM συνήθως βρίσκουμε και κάποιο αρκτικόλεξο που την ακολουθεί. Όπως για παράδειγμα, “DDR3”, ή “GDDR5”, είναι τεχνολογίες μνήμης που διαρκώς διαδέχονται η μία την άλλη, προσφέροντας υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, μεγαλύτερο bandwidth και γενικότερα πιό γρήγορη λειτουργία της συσκευής. Η RAM αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του hardware, αφού από την ταχύτητά της εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα ανταποκρίνονται οι εφαρμογές και τα δεδομένα που έχει αποθηκευμένα (προσωρινά) μέσα της, τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε.
Οι ταχύτητες της DRAM (Dynamic RAM) αυξάνονται σταδιακά εδώ και χρόνια, όμως παράλληλα αυξάνεται το latency, ένα είδος χρονοκαθυστέρησης δηλαδή στις εντολές για τη μεταφορά δεδομένων, ενώ οι σύγχρονες απαιτήσεις αρχίζουν να μην καλύπτονται από τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Για το λόγο αυτό, αναπτύσσονται διαρκώς νέα είδη μνήμης που θα ξεπερνούν τα διάφορα τεχνικά εμπόδια του σήμερα και θα μπορούν να πετύχουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, χωρίς να μειώνεται η χωρητικότητα της μνήμης (επίσης πολύ βασικό μέγεθος). Η vertical DRAM είναι μια τεχνολογία που αναπτύσσεται εδώ και αρκετό καιρό από τους κατασκευαστές, αλλά μόλις τώρα είδαμε τα πρώτα δείγματά της από τη Micron. Η αρχή πίσω από τη λειτουργία της είναι απλή: Ουσιαστικά δημιουργούνται «πολυώροφα» chips μνήμης, τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο, ούτως ώστε να αυξάνεται θεαματικά η ταχύτητα καθώς μειώνεται η φυσική απόσταση που πρέπει να ταξιδέψουν τα δεδομένα μέχρι τον προορισμό τους. Παράλληλα επιτυγχάνεται μεγάλη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, κάτι που μπορεί στο μέσο χρήστη να μη γίνει εμφανές ποτέ, αλλά σίγουρα ενδιαφέρει τους επαγγελματίες που διατηρούν τεράστια server farms και έχουν μεγάλη ανάγκη από υψηλότερες ταχύτητες.
Η Micron παρουσίασε τη vDRAM με τη μορφή του “Hybrid Memory Cube”, μιας πλακέτας με μικρά “stacks” που αποτελούνται από 4 «στρώματα» μνήμης». Κάθε ένα από αυτά έχει χωρητικότητα 512 MB, έτσι συνολικά το Cube έχει χωρητικότητα 2 GB, προς το παρόν. Οι καινοτομίες που εφαρμόζονται έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων αγγίζει τα 160 GB/s! Αν δε σας κάνει εντύπωση το νούμερο, να υπενθυμίσουμε ότι η διαδεδομένη DDR3 αγγίζει μόλις τα 11 GB/s, ενώ η επερχόμενη DDR4 θα φτάνει τα 24 GB/s, αρκετά για κάποιους μεν, αλλά πολύ λιγότερα από της vDRAM. Επιπλέον, έχουμε κατά 70% μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητο, καθώς αντιστοιχεί σε εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ το χρόνο για μια μεσαία-μεγάλη επιχείρηση!
Η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη για να βγεί μαζικά στην παραγωγή, όμως η Micron σκοπεύει να αρχίσει τη διάθεσή της σε επιλεγμένους, μεγάλους πελάτες στις αρχές του 2014, σε μεγέθη των 2 και 4 GB. Προφανώς με αρκετά υψηλή τιμή, αντίστοιχη των υψηλών ταχυτήτων που θα απολαμβάνει ο αγοραστής, έως ότου το “Cube” ωριμάσει και μπορεί να παραχθεί με μικρότερο κόστος, Τότε μόνο θα το δούμε στους υπολογιστές και τα κινητά/tablets μας, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάτι τέτοιο θα συμβεί σε 3-5 χρόνια από σήμερα. H vertical DRAM είναι, πιθανότατα, η μνήμη του μέλλοντος, αν και προς το παρόν βρίσκεται σε εφηβικό στάδιο, ενώ δεν έχει γίνει καθόλου λόγος και για το latency που έχει αυτό το είδος RAM. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια θετική εξέλιξη για το μέλλον των υπολογιστών, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή μέχρι το Hybrid Memory Cube να φθάσει και στα χέρια των απλών χρηστών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου