Tο ανεξάρτητο όργανο για τις επικοινωνίες στις Η.Π.Α (Federal Communications Commission), έδωσε την άδεια την προηγούμενη Δευτέρα, στη Google για να ξεκινήσει τις δοκιμές ενός νέου τύπου τεχνολογίας αισθητήρα κίνησης, γνωστού ως Project Soli.
Η Google ελπίζει ότι το Project Soli θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους χρήστες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς να χρειάζεται να αγγίξουν τίποτα. Πιθανόν κάποιοι από εσάς που θυμούνται την τεχνολογία Air View της Samsung που παρουσιάστηκε με το Samsung Galaxy S4, να νομίζουν ότι το “Project Soli” είναι κάτι παρόμοιο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Το Project Soli χρησιμοποιεί ραντάρ για να επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με ηλεκτρονικές συσκευές, χρησιμοποιώντας χειρονομίες στον αέρα. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να “κάνει κλικ” σε ένα κουμπί σε ένα smartphone αγγίζοντας τον αντίχειρα και τον δείκτη του, σε αρκετή απόσταση από το τηλέφωνό του.
Επειδή ακριβώς η συσκευή χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ, η Google χρειαζόταν ειδική έγκριση από την FCC για να εκτελέσει τις δοκιμές της. Αρχικά, η Google ζήτησε άδεια να λειτουργήσει εντός της ζώνης συχνοτήτων 57 έως 64GHz, αλλά η FCC επέτρεψε στην εταιρεία να υπερβεί κατ’ ελάχιστο τις προδιαγραφές που ισχύουν επί του παρόντος για όλους. Παρόλα αυτά, η FCC χορήγησε ειδική άδεια στην Google για αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν η Google δεν έλαβε ακριβώς αυτό που ήθελε.
Οι συχνότητες ενός ραντάρ μπορεί να διεισδύσουν σε υφάσματα, γεγονός που θα επέτρεπε σε χρήστες που φορούν γάντια ή άλλα ρούχα να συνεχίσουν να χειρίζονται τη συσκευή. Θα σήμαινε επίσης ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να χειριστούν μια συσκευή στην τσέπη ή στο σακίδιο τους χωρίς να χρειάζεται να την αφαιρέσουν. Η FCC σημείωσε ότι αυτή η τεχνολογία ραντάρ θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει και σε αεροπλάνα, γεγονός που θα επέτρεπε τη χρησιμοποίηση μιας μελλοντικής συσκευής με ραντάρ, ακόμη και κατά την πτήση. Ωστόσο, η συσκευή θα πρέπει να πληροί τους κανόνες και περιορισμούς της FAA (Federal Aviation Administration).
Το Project Soli βρίσκεται σε πειραματική φάση προς το παρόν, οπότε θα περάσει αρκετός χρόνος για να το δούμε σε οποιοδήποτε εμπορικό προϊόν στην αγορά. Η προοπτική να κυματίζουμε τα χέρια μας στον αέρα για να χειριζόμαστε μια συσκευή από απόσταση μπορεί να ακούγεται πολύ φουτουριστική αλλά ταυτόχρονα είναι και μια εικόνα που αν την φανταστούμε μπορεί και να μας αρέσει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου