Το 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών ανήλθε στις 64 χιλιάδες, ενώ το 2017 ανήλθε στο εξωπραγματικό νούμερο των 72 χιλιάδων, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών. Το 2018, περισσότεροι από 115 άνθρωποι πέθαναν (και πεθαίνουν) από υπερβολική δόση οπιοειδών κάθε μέρα.
Η αύξηση που παρατηρείται στους θανάτους, φαίνεται μεταξύ άλλων, να οφείλεται και σε ένα νέο συνθετικό οπιοειδές με την ονομασία φαιντανύλη, που είναι ισχυρότερη από την ηρωίνη (και η πιθανότητα υπερβολικής δόσης είναι επίσης μεγαλύτερη). Φοιτητές από το Carnegie Mellon University (CMU) δημιούργησαν μια φορετή συσκευή, ένα band, που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τον χρήστη στην περίπτωση υπερβολικής δόσης, δίνοντάς του αρκετό χρόνο για να χορηγήσει στον εαυτό του ναλοξόνη και να αντιστρέψει την κατάσταση.
Η ναλοξόνη (naloxone), που βρίσκεται σε ενέσιμη μορφή ή σε μορφή χαπιού και μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί ακόμα και σε μορφή κιτ, είναι ένας ανταγωνιστής στους μ (mu), δέλτα (delta), και κάππα (kappa) υποδοχείς των οπιοειδών και μπορεί να σώσει ζωές, αφού προλαμβάνει ή και αντιστρέφει τις επιδράσεις των οπιοειδών όπως είναι η αναπνευστική καταστολή, η υπόταση κ.ά.
Το HopeBand, η φορετή συσκευή που δημιούργησαν οι φοιτητές, λειτουργεί σαν συναγερμός, εκπέμποντας οπτικά και ηχητικά σήματα ενώ επιπλέον στέλνει ένα μήνυμα για τον κίνδυνο που διατρέχει ο χρήστης (που συμπεριλαμβάνει την τοποθεσία που βρίσκεται) όταν ανιχνεύει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μέσω αισθητήρων παλμικής οξυμετρίας (είναι σε θέση να παίρνει μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα και των καρδιακών παλμών). Τ
ο σύστημα παρακολουθεί τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου για 10 δευτερόλεπτα προτού ενεργοποιήσει τον συναγερμό.
«Φανταστείτε (τη συσκευή) σαν να έχετε έναν φίλο που σας παρακολουθεί πάντα για σημάδια υπερβολικής δόσης, κάποιον που γνωρίζει το «μοτίβο» χρήσης σας, και γνωρίζει πότε να επικοινωνήσει με κάποιον για να εξασφαλίσει ότι θα λάβετε τις πρώτες βοήθειες» δήλωσε ο Rashmi Kalkunte, φοιτητής στο τμήμα μηχανικής λογισμικού στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ. «Αυτός είναι ο σκοπός του HopeBand» συμπλήρωσε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου